Mediakritiikin iltapäivä 2024: Uutismedia ja luottamus

Kuva: Pixabay / geralt

Tampereella kirjastotalo Metson Lehmus-salissa 7. helmikuuta kello 17.00–18.30.

Tutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista luottaa uutisiin. Moni kuitenkin tuntee journalismia kohtaan myös epäluottamusta. Tutkijat ovat selvittäneet uutismediaa kohtaan tunnetun epäluottamuksen syitä ja journalistit pohtineet keinoja sen lievittämiseksi.

Miksi yksi luottaa uutisiin ja toinen ei? Mistä luottamus syntyy ja mikä sitä nakertaa? Millaisista asioista koostuu oma näkemyksesi uutismedian luotettavuudesta tai epäluotettavuudesta?

Tervetuloa Mediakritiikin iltapäivään kuulemaan ja vaihtamaan ajatuksia aiheesta! Yleisökeskustelun virittäjinä ovat uutispäällikkö Tatu Airo Aamulehdestä, kulttuuritoimituksen tuottaja Jussi Latvala Yle Uutisista sekä Tampereen yliopistossa työskentelevät tutkija Reeta Pöyhtäri, tutkija Niina Meriläinen ja valokuvaaja, kuvajournalismin yliopisto-opettaja Elias Lahtinen.

* Viime hetken esteiden vuoksi tulleet ohjelmanmuutokset (1.2.2024): Tatu Airo osallistuu keskusteluun Aamulehden päätoimittaja Sanna Keskisen sijasta, ja Niina Meriläinen SAKKI ry:n edustajan Toni Mäkelän sijasta.

Keskusteluttajina ovat tutkijat Mikko Hautakangas ja Salla Tuomola Tampereen yliopistosta.

Mediakritiikin iltapäivä on kaikille avoin ja maksuton Mediataitoviikon yleisötapahtuma. Sitä ei striimata eikä taltioida.

Mediakritiikin iltapäivän tuottavat yhteistyössä Tutkimuskeskus Comet, Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi ry ja Media & viestintä -lehti, Tampereen kaupunginkirjasto sekä DECA-tutkimushanke. Vuoden 2024 tapahtuma on osa Alfred Kordelinin säätiön rahoittamaa Uutislukupiiri-hanketta.

Lisätiedot: projektipäällikkö Satu Seppä, satu.seppa at tuni.fi / 040 190 4131

Mediakritiikin iltapäivien aikaisemmat aiheet:

2023: Media ja pelko. Yhteenveto keskusteluista Media & viestintä -blogissa.

2022: Media ja perhe

2021: Media ja arki Suuri jossitteluilta

2020: Media ja sukupolvien moninaisuus. Yhteenveto keskusteluista Media & viestintä -blogissa.

2019: Media ja tulevaisuus. Yhteenveto keskusteluista Media & viestintä -blogissa.

2018: Media ja vaikuttaminen

Vuosien 2020–2023 Mediakritiikin iltapäivät olivat osa C.V. Åkerlundin mediasäätiön rahoittamaa tiedekasvatus- ja medialukutaitohanketta Viestintä- ja mediatutkimuksen toisen asteen yhteys.