Datamanagerit tutkijan apuna

Keväällä 2021 Tampereen yliopiston Datapalvelun yhteydessä aloitti toimintansa datamanageritiimi. Datamanageri on datanhallinnan ammattilainen, joka tukee tutkijoita tutkimuksen datanhallinnan käytännön toteutuksessa. Tiimiltä löytyy osaamista laajalta alueelta aina datanhallinnan suunnittelusta (DMP) ja sidosryhmäyhteistyöstä (esimerkiksi tietosuoja ja tietoturva) koodaamiseen. Datamanagerin tehtävät räätälöidään kunkin tutkimuksen tai hankkeen omien tarpeiden mukaan – otamme innolla uusia haasteita vastaan!

Tiimissä on tällä hetkellä kolme datamanageria, Turkka Näppilä (tiiminvetäjä), Anna-Stiina Suur-Uski ja Markus Vattulainen. Alla kerromme lyhyesti hankkeista, joissa olemme mukana, ja roolistamme niissä.

Turkka: “Olen ollut datamanagerina mukana terveystieteisiin liittyvissä isoissa rekisteritutkimushankkeissa jo vuodesta 2016. Niissä erityisesti tietokantaosaamisesta on ollut huomattavaa hyötyä. Nykyisistä hankkeista mainittakoon mielenterveysperäistä työkyvyttömyyseläköitymistä selvittävä RETIRE ja S-ryhmän kanta-asiakaskorttidataa hyödyntävä LoCard. On ollut kiinnostavaa havaita datamanageri—tilastotieteilijä—tutkija-yhteistyön hedelmällinen vaikutus merkityksellisten tutkimustulosten syntymiseen.”

Anna-Stiina: “Materiaalitieteen ja ympäristötekniikan alaan kuuluvassa Horisontti 2020 -rahoitetussa Transforming Black Liquor to Biofuel (BL2F) -tutkimushankkeessa datamanagerina autan tunnistamaan ja dokumentoimaan projektin datat ja datavirrat, työstän aineistonhallintasuunnitelmaa, sekä tuen tutkijoita vastuullisessa aineistonhallinnassa. Lisäksi työpöydällä on muun muassa sosiaalihistorian alan aineisto, jonka kanssa olen tehnyt töitä kädet savessa koodaamalla. Projektissa on muutettu isoa PDF-aineistoa rakenteiseen ja koneluettavaan muotoon. Alkuperäinen 1920-luvun aineisto on skannattu hyödyntäen tekstintunnistusta, ja nyt ohjelmoin sopivan palikan aineiston työstämiseen rakenteiseen muotoon. Aineistoa on rikastettu projektin aikana myös haravoimalla lisää dataa Internet-lähteistä sekä yhdistelemällä olemassa olevia aineistoja. Projektissa datamanagerin työpanos avaa konkreettisesti uusia mahdollisuuksia tutkimukselle, koska käsipelillä aineistojen työstäminen on hidasta.”

Markus: “Kliinisen lääketieteen alan laajassa eurooppalaisessa CoroPrevention-tutkimushankkeessa (H2020) datamanagerina ohjaan tutkimuksen tiedonkeruusovellusten määrittelyä, kuvaan useista palvelimista ja tietokannoista koostuvan tiedonkeruu- ja analyysiympäristöjen arkkitehtuurin, ohjelmoin R:llä datan laadun automaattisia tarkastuksia, suunnittelen lopputuloksena syntyvän tietokannan rakenteen, mallinnan tietoturvauhkia ja työstän niihin ratkaisuja yhdessä tietoturvatiimin ja ohjelmistotoimittajien kanssa. Tietosuojatiimin tukemana hoidan projektin tietosuoja-asioita liittyen mm. tietosuojadokumentaatioon (DPIA, tietosuojaseloste) ja tietosuojasopimuksiin (DPA). Datamanageri on tutkimushankkeen jäsen, joka varmistaa tutkimusryhmän datan käsittelyyn liittyvien tarpeiden toteutumisen yhdessä tutkimuksen sidosryhmien kanssa, joita ovat mm. ohjelmistotoimittajat, IT-kapasiteettipalvelujen tarjoajat (hosting), tiedontuottajat kuten laboratoriopalvelut ja biopankit, tietosuoja, tekninen tietoturva, rahoittaja (rahoittajan raportointivaatimukset datan osalta, DMP), konsortion työpakettien omistajat ja olennaisimpana julkaistavan tutkimustiedon tulevat hyödyntäjät.

Parhaan hyödyn palvelustamme saat, kun olet meihin yhteydessä mahdollisimman varhain tutkimuksen tai hankeen suunnitteluvaiheessa. Meihin saat yhteyden osoitteesta researchdata@tuni.fi tai tutkimuspalveluiden preaward-tiimin kautta preaward@tuni.fi.