Blogit oppimisympäristönä ja yleisö? Yhteistyötahoja haussa väitöstutkimukseen

Teen parhaillaan HET-tutkimusryhmässä väitöstutkimusta otsakkeella “Blogit oppimisympäristönä, opettajan pedagogiset käytänteet ja opiskelijan itsesäätely”. Tutkimuksen kohteena ovat yliopistojen kurssit, joissa sovelletaan sulautuvan opetuksen periaatetta ja joissa blogeja käytetään yhtenä oppimisympäristönä.

Blogeihin on jo tavallaan sisäänrakennettuna pedagoginen lähestymistapa, joka tukee yhteisöllisyyttä. Opiskelun ulkopuolisissa konteksteissa vuorovaikutus blogeissa on yleensä avointa kaikille Internetin käyttäjille. Parhaillaan vireillä olevan tutkimuksen yhteydessä pilotoidaan tutkijan kehittämää mallia, jossa ulkopuoliselle yleisölle (muille Internetin käyttäjille) tarjotaan mahdollisuus seurata ja myös osallistua yliopisto-opiskelijoiden blogeissaan käymään ajatustenvaihtoon. Yleisöksi pilottikurssille on värvätty Tampereen ja ympäristökuntien lukioiden viimeisen vuoden lukiolaisia.

Tutkimuksen aineistonkeruu on parhaillaan menossa ja etsin lisää tutkittavia kursseja. Tavoitteena on löytää yli 50 opiskelijaa käsittäviä kursseja, joissa blogit ovat yhtenä verkko-oppimisympäristönä. Tutkimusmateriaalia tullaan keräämään vuosien 2016 ja 2017 aikana. Kukin tutkittava kurssi on tutkimuksen kohteena ainoastaan kerran. Tutkimusaineiston keruu opiskelijoilta suoritetaan verkkolomakekyselyillä ja opettajilta haastatteluin.

Mikäli edellinen herätti mielenkiintonne, pyydän ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Yhteistyöterveisin

Jouko Jousea
KM, väitöskirjatutkija
HET-tutkimusryhmän jäsen
Puh. 050-514 2759