Mitä on kyberlibertarianismi?

Tampereen yliopiston teknologian filosofian tutkimusryhmän TechPhilon ensimmäisessä lukupiirissä keväällä 2025 luemme David Golumbian kirjaa Cyberlibertarianism. The Right-Wing Politics of Digital Technology

David Golumbia (1963–2023) väittää kirjassaan Cyberlibertarianism. The Right-Wing Politics of Digital Technology (2024), että nykyinen digitaalinen teknologia on pohjimmiltaan kehittynyt oikeistolaisen poliittisen ohjauksen ja taloudellisten tarpeiden pohjalta. Hän kutsuu nykyistä maailmanlaajuista digitaalista infrastruktuuria ”kyberlibertarianismiksi”. Digitaalisen maailman tekniseen ja sosiaaliseen rakentamiseen on sisältynyt alusta alkaen oikeistolainen tai oikeastaan äärioikeistolainen ideologia.

Kirjassaan Golumbia purkaa naiiveja utopistisia käsityksiä digitaalisten palvelujen hyödyllisyydestä kuluttajille, kansalaisille ja yhteisöille, korostaen teknologian roolia hyperindividualististen ja demokratiavastaisten tavoitteiden edistämisessä. Cyberlibertarianism kyseenalaistaa väitteitä, että avoimeen lähdekoodin pohjautuvat ohjelmistot, verkkoneutraliteetti ja oikeudellinen taistelu verkkosensuuria vastaan edistäisivät kansalaisyhteiskunnan kehittymistä ja demokratiaa. Pikemminkin demokraattiseksi väitettyä Internetiä on käytetty terrori- ja viharyhmien sekä poliittisten disinformaatiokampanjoiden organisointityökaluna. Golumbian mukaan Piilaakson järjestelmänvastaiset teknofiilit ja hakkeriaktivistit (esim. Julian Assange, Elon Musk, Peter Thiel, Edward Snowden, Mark Zuckerberg) yhdessä oikeistoekonomistien kanssa ovat vastustaneet kiivaasti sääntelyä ja oikeudellisia suojakeinoja erilaisia hyväksikäytön muotoja vastaan. Digitaalisen teknologian kehitys on vahvistanut äärioikeiston valtaannousua maailmanlaajuisesti lisäämällä eriarvoisuutta, muukalaisvihaa ja epärehellisyyttä samalla kun on tapahtunut massiivinen vaurauden ja vallan keskittyminen yksittäisille teknologiajäteille ja niiden omistajille.

Postuumisti julkaistu Cyberlibertarianism pohjautuu monenlaisten digitaalisuusteorioiden, talouden, oikeudenmukaisuuden ja poliittisen filosofian pohdiskeluihin, yksityiskohtaiseen tutkimukseen sekä Golumbian omaan kokemukseen ohjelmistokehittäjänä.

TechPhilo lukupiiri kokoontuu pe 22.5. klo 12.00–17.00 (paikka ilmoitetaan myöhemmin). Käymme läpi koko kirjan lyhyiden (5–10 min) alustusten saattelemana luku luvulta. Ilmoittaudu mukaan jaana.parviainen@tuni.fi  pe 14.3. mennessä. Liitämme sinut TechPhilo lukupiirin omalle moodle alustalle. Kirja on ladattavissa lukupiiriin ilmoittautuneille. Kerro ke 30.4. mennessä, minkä luvun haluaisit esitellä lukupiirissä. Lukupiiri on avoin kaikille yliopistoyhteisön jäsenille.