KUNDI-hanke

Kuivatuksen kunnossapidon digitaalisen hallinnan kehittäminen

KUNDI-hanke (2020‒2023), oli tutkimus- ja kehitysprojekti, jossa olivat tekijöinä Roadscanners Oy, Arkance Systems Finland Oy ja Tampereen Yliopiston Tutkimuskeskus Terra. Hankkeen tilaajina olivat Väylävirasto ja Uudenmaan ELY-keskus. KUNDI-hankkeen tavoitteena oli kehittää kuivatuksen kunnossapidon digitalisaatiota. Siinä testattiin uusia digitaalisia menetelmiä kuivatuksen kunnon objektiiviseen mittaamiseen, kuivatussuunnitteluun, työn toteutukseen, laadunvalvontaan ja seurantaan. Pilottikohteina oli kolme tieosuutta Uudellamaalla, teillä 11295, 11297, 11321.

Vuonna 2020 tieosuudet laserkeilattiin, jotta saatiin tieto mm. ojaluiskien kaltevuudesta sekä ojan syvyydestä ja ojanpohjan koordinaateista. Uusille ojille laadittiin pintamallit, joiden pohjalta kaivinkoneurakoitsija kaivoi luiskat suunniteltuun kaltevuuteen sekä ojan pohjan oikeaan syvyyteen ja sijaintiin. Uusille ojille saatiin taiteviivat Roadscannersin Road Doctor -ohjelmistosta, minkä jälkeen Arkance Systems muodosti niistä koneohjausmallit Trimble Business Centerissä. Sivuojat kaivettiin vuonna 2022, ja myös laadunvarmistusmittaukset tehtiin samana vuonna kaivutyön jälkeen.

Hankkeen tuloksissa todettiin, että Mallin ohjaamana tehty kaivutyö tuottaa entistä toimivamman kuivatuksen, mutta kaivinkoneen kuljettajan ammattitaito on edelleen tärkeä. Kaivutyön aikana tulee tilanteita, jolloin mallista täytyy poiketa. Se vaatii kuljettajan ammattitaitoa. Lisäksi todettiin, että kommunikaatio paikallisten asukkaiden, maanomistajien ja viljelijöiden kanssa on tärkeää. Pellot olivat laajentuneet useissa kohdissa tiealueelle, joten jokaisessa kohdassa ojan ulkoluiskaa ei voinut kaivaa oikeaan kaltevuuteen maanviljelyksen vahingoittumatta. Niinpä maanviljelijöiden kanssa täytyy käydä vähintään vuotta aiemmin keskustelut ja katselmoinnit tiealueen rajasta, jotta peltoala viljellään oikein seuraavana keväänä.

Mallin suunnittelu ja mittaukset aiheuttavat lisäkuluja ensimmäisellä kierroksella, mutta todettiin, että kuivatuksella saavutettava hyöty tien elinkaaren aikana on investointikustannuksia suurempi. On tärkeää, että mallin sisältämä tieto varastoidaan niin, että se on eri tahojen hyödynnettävissä jatkosuunnittelussa. On myös tärkeää, että tietoa ylläpidetään, eli poikkeamat tulee päivittää toteutusmalliin. Kaiken onnistuminen budjetointia myöten vaatii toimintakulttuurin muutosta.

Lisätietoa KUNDI-hankkeesta löytyy Väyläviraston julkaisusta 76/2023:

Kuivatuksen kunnossapidon digitaalisen hallinnan kehittäminen : Projektin raportti 2023 – Doria