Digitalisaatio on nyky-yhteiskunnan peruspilari. Myös koulumaailmassa ja kieltenopetuksessa erilaisten tieto- ja viestintäteknologisten laitteiden, menetelmien ja oppimisympäristöjen hyödyntäminen on merkittävästi lisääntynyt. Digitalisaatio on tuonut paljon mahdollisuuksia, monimuotoistanut, kehittänyt, jopa rikastuttanut kielipedagogiikkaa, mutta kaiken hyödyn ohella on myös tärkeä pohtia, millaisia haasteita ja haittapuolia teknologian käyttöön liittyy.
Digitaalisuus edellyttää kaiken tasoisilta oppilailta entistä parempaa monilukutaitoa (ks. esim. Matveinen ym. 2021), keskittymistä ja kykyä hahmottaa multimodaalisia tekstikokonaisuuksia. Monilukutaito on yksi perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014) sisältyvistä seitsemästä laaja-alaisesta osaamiskokonaisuudesta. Käsitykset monilukutaidosta vaihtelevat kuitenkin tulkitsijasta riippuen ja saattaa olla, että oppilaiden oma käsitys tietojen, taitojen, arvojen ja asenteiden laaja-alaisesta hyödyntämisestä jää monilukutaidon pedagogiikan jalkoihin. Ymmärtävätkö kieltenoppijat mitä monilukutaidolla tarkoitetaan ja millaista osaamista heiltä edellytetään? Miten oppilaat suhtautuvat digiteknologian käyttöön ja sähköisiin oppimateriaaleihin kieltenopetuksessa? Kuormittavatko digitaalisuus ja lisääntynyt teknologian käyttö kieltenoppijoita aiheuttaen nk. digidementiaa (Spitzer 2012), joka vaikuttaa haitallisesti muistiin, keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyyn sekä uuden oppimiseen?
Tarkastelemme tutkimuksessamme peruskoulun 9. luokan oppilaiden ja lukion 2. vuosikurssin ruotsin ja saksan opiskelijoiden käsityksiä digitaalisesta kieltenoppimisesta ja -opetuksesta, monilukutaidosta ja digidementiasta. Tarkoituksenamme on myös vertailla tutkimustuloksia peruskoulun ja lukion sekä ruotsin ja saksan kielen ryhmien välillä.
Lähteet:
Matveinen, Tiina, Havu-Nuutinen, Sari & Kärkkäinen, Sirpa (2021): Monilukutaitoa määrittävät ja monilukutaidon opetusta ohjaavat keskeiset tekijät. Asiantuntijoiden käsityksiä monilukutaidosta. Kasvatus. Vol. 52, nro 2. S. 149–163. https://doi.org/10.33348/kvt.111436
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Helsinki: Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
Tutkijat:
Johanna Koivisto
Dinah Krenzler-Behm
Mark Kaunisto
Yhteyshenkilö:
Mark Kaunisto, mark.kaunisto(at)tuni.fi