Projektit

Käynnissä:

 

CARE: Circular consumption Activities to tRansform households toward material Efficiency (2024–2027)

CARE on Horizon Europe -rahoitteinen projekti, jonka tavoite on voimaannuttaa kuluttaja-kansalaisia Euroopan kotitalouksissa siirtymään kiertotalouteen. CARE tavoittelee yhteensä sadan kotitalouden muuttamista kiertotalouden mallikotitalouksiksi viidessä eri maassa (Suomi, Norja, Ruotsi, Saksa ja Viro).

Saavuttaakseen tavoitteensa, CARE hankkeessa kehitetään, testataan ja validoidaan kaksi pilottia liittyen kahteen kriittiseen materiaalivirtaan: ruokaan ja vaatteisiin. Materiaalivirroilla on suuri potentiaali kiertotalouden kannalta kotitalouksien tasolla. CARE -pilotit toteutetaan viidellä alueella, joista osa on kaupunkimaisia ja osa maaseutumaisia. Alueet kuuluvat EU:n CCRI -aloitteeseen (Circular Cities and Regions) ja ne ovat Tampere, Asker, Göteborg, Berliini ja Lääne-Harju.

Pilotit perustuvat käytäntöteoreettiseen lähestymistapaan, joka keskittyy arjen holistisiin, sosiaalisiin ja materiaalisiin puoliin sen sijaan, että katsottaisiin pelkästään yksilöiden käyttäytymistä tai tietoisuutta kiertotalouden mukaisesta kuluttamisesta. Pilotit koostuvat yksilöidystä neuvontapalvelusta, joka on ilmaista kotitalouksille – sekä ruokaan ja vaatteisiin liittyvistä interventioista, joiden tavoite on muuttaa kulutuskäytäntöjä. Hankkeessa tutkitaan myös pilottien vaikuttavuutta kotitalouksien materiaalitehokkuuteen, elinolosuhteisiin ja kestävään hyvinvointiin. Pilottien tehokkuutta ympäristövaikutusten kannalta mitataan elinkaarianalyysillä (LCA).

Tutkimusrahoitus

Horisontti Eurooppa

Koordinoiva organisaatio

Tampereen yliopisto

Projektin nettisivu


 

Circular Economy Experience (CIRCEX) (2023–2027)

Yhteiskuntien on nopeasti siirryttävä kestävään kiertotalouteen. Tämän siirtymän onnistuminen riippuu muutoksista ihmisten toiminnassa. CIRCEX-hanke tutkii inhimillisten kokemusten syntyä ja roolia kiertotaloudessa. Hankkeen keskeinen teesi on, että kokemukset vaikuttavat siihen, miten ihmiset sitoutuvat kiertotalouden käytänteisiin, kuten resurssien vähentämiseen, uudelleenkäyttöön ja kierrättämiseen. Hankkeessa yhdistetään kiertotalous-, markkinointi- ja design-tutkimusta sekä tehdään empiristä tutkimusta muovin materiaalikierron alueella. Tuloksena syntyy uusi kiertotalouskokemus -käsitteellistys, analyysi siitä miten kokemukset kääntyvät toiminnaksi ja malli kiertotaloutta tukevien kokemusten muotoiluun. Kokonaisuutena CIRCEX uudistaa tiedettä kehittämällä kokemusten tutkimuksen roolia yhteiskunnallisen hyvinvoinnin ja kestävyyden edistämisessä.

Tutkimusrahoitus

Suomen Akatemia

Koordinoiva organisaatio

Turun yliopisto

Projektin nettisivu


 

LOWINFOOD – Multi-actor design of low-waste food value chains through the demonstration of innovative solutions to reduce food loss and waste (2020–2025)

Hankkeen tavoitteena on kehittää hävikkiä vähentäviä toimia yhteistyössä ruokaketjun eri toimijoiden kanssa testaamalla erilaisia innovaatioita hedelmien ja kasvisten sekä leipomo- ja kalatuotteiden arvoketjuissa sekä ruoan kulutuksessa kotona ja kodin ulkopuolella.

Nelivuotinen hanke kuuluu Euroopan Kommission rahoittamaan Horizon2020-tutkimusohjelmaan. Hankkeessa on mukana yhteensä 27 organisaatiota 12 eri Euroopan maasta, ja sitä johtaa apulaisprofessori Clara Cicatiello Tuscian yliopistosta.

Wastebustersin tutkijat tutkivat LOWINFOOD-hankkeessa leipähävikin vähentämistä leipomoiden ja kaupan yhteistyönä sekä kotitalouksien ruokahävikin vähentämistä mobiiliapplikaation avulla.

Rahoituslähde

Projekti saa rahoituksena Euroopan Unionin Horizon 2020 -ohjelmasta (grant agreement 101000439).

Koordinoiva organisaatio

Tuscian yliopisto, Italia

Projektin nettisivu


 

Päättyneet:

 

 

IN2FOOD – Resolving a Societal Challenge: Interdisciplinary Approach Towards Fostering Collaborative Innovation in Food Waste Management (2021–2024)

Eurooppalaisten ja indonesialaisten toimijoiden yhteistyönä hankkeessa luodaan ja kehitetään indonesialaisille kumppaniyliopistoille poikkitieteellisiä ruokahävikin vähentämiseen liittyviä kursseja, tutkimuskeskusta ja maisteriohjelmaa. Wastebusters – tutkimusryhmän tutkijat ovat mukana tuomassa hankkeeseen tieteellistä tietoa ruokahävikistä. Hanke tarjoaa tutkimusryhmälle merkittävää kansainvälisen tason yhteiskunnallista vaikuttavuutta, sillä Indonesia on yksi maailman suurimmista ruokahävikkimaista.

Hankkeen rahoittajana on EU:n Erasmus+ Capacity Building for Higher Education -ohjelma. Hankkeessa on mukana yhteensä kahdeksan yliopistoa: kolme EU:sta ja viisi Indonesiasta.

Rahoituslähde

Hankkeen rahoittajana on EU:n Erasmus+ Capacity Building for Higher Education -ohjelma.

Koordinoiva organisaatio

Parahyangan Catholic University, Indonesia

Projektin nettisivu


 

Waste Matters – Muutosagentit kiertotalouden murroksessa (2020–2021)

Liikesivistysrahaston rahoittaman (1.8.2020-31.7.2023) projektin tavoitteena on analysoida, miten muutosagentit osallistuvat ja osallistavat muutokseen kohti kiertotalouden liiketoimintaekosysteemejä. Keskitymme erityisesti kuluttajakansalaisiin, kulutusyhteisöihin ja startup-yrityksiin, joilla on halu ja mahdollisuus muuttaa liiketoimintaekosysteemejä kestävämmiksi.

Hankkeen tutkimuskysymyksiä ovat esimerkiksi:

  • Miten muutosagentit, kuten sosiaalisen median vaikuttajat ja start up -yritykset voivat kannustaa kestävien jäte- ja ylijäämäkäytänteiden leviämistä?
  • Millaisia kehystämispyrkimyksiä voidaan tunnistaa, kun jätteestä ja ylijäämästä luodaan uutta arvoa?
  • Miten voidaan luoda kestäviä arvolupauksia eri sidosryhmille erityisesti kiertotalouden startupien liiketoiminnan kontekstissa?
  • Miten digitaaliset alustat edistävät näiden arvolupausten luomista?

Tutkimuksessa luodaan syvällistä ymmärrystä kuluttajista ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksistä, ja tarkastellaan niitä laajemmassa institutionaalisessa kontekstissa. Tutkimme monipuolisesti kiertotalouden luomia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti muutosagenttien näkökulmasta.

Vaikuttavuus

Tärkeimmät julkaisut:

Mesiranta, N., Närvänen, E., Luukkonen, R., & Kaivonen, I. (2021). Social media influencers educating consumers on sustainable fashion in NA – Advances in Consumer Research Volume 49, eds. Tonya Williams Bradford, Anat Keinan, and Matthew Matthew Thomson, Duluth, MN : Association for Consumer Research, Pages: 87-90.

Mesiranta, N., Närvänen, E., & Mattila, M. (2022). Framings of food waste: How food system stakeholders are responsibilized in public policy debate. Journal of Public Policy & Marketing 41 (2), 144-161. Koko teksti

Närvänen, E., Mattila, M., Keränen, J., Kaivonen, I. & Nurminen, M. (2022). Framing value propositions in the food waste business: A sociocultural approach. Industrial Marketing Management, 105, 211-222. Koko teksti

Närvänen, E., Mattila, M. & Mesiranta, N. (2021). Institutional work in food waste reduction: Start-ups’ role in moving towards a circular economy. Industrial Marketing Management, 91, 605–616. Koko teksti