#1 Esittely
Sarjan aloitusvideo kertoo mitä datajournalismi on. Saamme kuulla myös toimittajien ja tutkijoiden näkemyksiä siitä, miksi aihe ylipäätään on tärkeä.
#2 Nopeaa ja hidasta datajournalismia
Datajournalismia voi tehdä monin tavoin. Nopeasti toteutettu, avoimeen dataan pohjaava juttu voi syntyä päivässä. Pidemmän, tutkivan datajournalistisen jutun toteutus voi viedä kuukausia aikaa. Videolla tutustaan näihin puoliin.
#3 Esimerkkejä datajournalismista: Pidemmät projektit
Videolla Iltalehden Sami Koski ja Sanomalehti Karjalaisen Terhi Nevalainen esittelevät toteuttamiaan datajournalistisia juttuja. Näiden projektien toteuttaminen vaati paljon aikaa, ja tietoa jutun taustaksi kerättiin useista eri lähteistä.
#4 Esimerkkejä datajournalismista: Lyhyemmät projektit
Datapohjaisten juttujen tekemisessä ei aina kestä pitkään. Toimittajat Terhi Nevalainen ja Sami Koski esittelevät nopeammin toteutettuja juttuprojektejaan.
#5 Datan visualisointi
Tärkeä osa datajournalismia on myös se, miten datan avulla tehdyt havainnot esitetään. Sanomalehti Karjalaisen graafikko Eveliina Salomaa kertoo työnkuvastaan, käy läpi yhden jutun tekoprosessin ja antaa vinkkejä datajuttujen kuvittamiseen.
#6 Vinkit taulukkolaskentaan
Pelottaako Excel? Tällä videolla saat vinkit muutamista oleellisemmista funktioista, jotka kannattaa ottaa haltuun, ennen kuin ryhdyt käsittelemään suuria datamassoja. Videolla käytetään Googlen Sheets-ohjelmistoa, mutta vinkit pätevät myös muiden taulukkolaskentaohjelmien kanssa.
#7 Kyselyt lukijoille
Millaista dataa lukijoilta voidaan pyytää ja saada? Tampereen yliopiston tutkija Auli Harju kertoo lukijakyselyiden tekemisestä ja esittelee muutaman hyvän esimerkin siitä, miten lukijoilta on saatu arvokasta tietoa juttujen tekoon.
#8 Tietopyynnöt
Suurin osa toimittajille hyödyllisestä datasta on saatavilla, mutta ei avoimesti. Tietopyynnöillä toimittajat voivat saada käyttöön viranomaisten julkiseksi luokiteltua dataa. Tutkiva toimittaja Jarno Liski kertoo, miksi toimittajien tulisi tehdä tietopyyntöjä ja mitä niiden avulla voidaan saavuttaa.
#9 Koodaava toimittaja
Miten rajalliseten IT-taitojen kanssa kamppaileva toimittaja voi oppia koodaamaan? Miten paljon ohjelmoinnista pitäisi tietää? Tutkiva toimittaja Jarno Liski kertoo kokemuksistaan taulukkolaskennan ja ohjelmoinnin parissa.
#10 Viisi väitettä datajournalismista
Datajournalismi on vaikeaa. Journalistin pitää osata koodata. Datajournalistin pitää ymmärtää tilastotiedettä. Datajournalismin tekeminen vaatii paljon resursseja. Käyttökelpoista dataa on vaikea löytää. Onko näin?
Yliopistotutkija Turo Uskali käy läpi viisi yleistä väitettä datajournalismiin liittyen.
#11 Mistä aloittaa?
Datajournalismi kiinnostaa, mutta juttuja ei ole alla vielä yhtään. Mistä pitäisi lähteä liikkeelle? Haastateltavamme jakavat arvokkaat vinkkinsä aloitteleville datajournalisteille.
Videoiden tuotanto: Pasi Ikonen (Jyväskylän yliopisto / Tampereen yliopisto)