Sustavis on yksi DigiSusin vuonna 2024 siemenrahoittamista hankkeista. Tässä heidän vieraskirjoituksensa.
Kestävyyssiirtymä – siirtyminen kohti vihreää ja vähähiilistä kiertotaloutta – on elintärkeä askel kohti elinkelpoista tulevaisuutta. Siirtymä vaatii radikaaleja muutoksia järjestelmiimme. Teknologiat kestävyyssiirtymän toteuttamiseen ovat pitkälti jo olemassa. Fossiilisia materiaaleja voidaan esimerkiksi korvata biopohjaisilla materiaaleilla tai kierrätysprosesseja voidaan tehostaa robotiikan avulla. Muutoksen suurin haaste ei olekaan teknologia, vaan todellinen haaste on ihmisissä: miten saada yksilöt, organisaatiot ja päättäjät ymmärtämään muutoksen monimutkaisuus ja toimimaan sen mukaisesti.
Yrityksille siirtymä tarkoittaa muun muassa muuttuvaa lainsäädäntöä, uusia liiketoimintamalleja ja digitaalisen murroksen vauhdittamia uusia kulutustottumuksia. Yritysten on tunnistettava itsensä arvoketjussa, ja hahmotettava, miten he kytkeytyvät osaksi isompaa järjestelmää. Kuinka yritysjohtaja, kansalainen tai päättäjä voi navigoida tällaisessa verkostossa ja nähdä oman roolinsa muutoksessa?
Tässä kohtaa visualisointi astuu kuvaan – kirjaimellisesti.
Visualisoinnit tekevät kestävyyssiirtymän näkyväksi
SUSTAVIS-tutkimushankkeessa lähdimme ideoimaan, kuinka audiovisuaalisia työkaluja voisi hyödyntää kiertotaloussiirtymän kuvaamiseen ja ymmärtämiseen. Tavoitteena oli tutkia ja kehittää audiovisuaalisia työkaluja, jotka tekevät kiertotaloussiirtymän konkreettisemmaksi ja helpommin ymmärrettäväksi. Yhdistimme design-ajattelua ja oppimisteorioita luodaksemme immersiivisiä visualisointeja muutoksesta, jotka eivät ainoastaan lisää tietoa, vaan herättävät tunteita ja synnyttävät uusia oivalluksia. Samalle keräsimme tietoa empiirisen jatkotutkimuksen pohjaksi.
Haastattelimme yritysjohtajia ja asiantuntijoita, joita yhdisti vankka tietämys ja kokemus systeemisestä muutoksesta. Haastattelujen runkona käytimme aineistonkeruuinstrumenttia, joka sisälsi yksinkertaisia graafisia esityksiä, ääniraitoja sekä abstrakteja animaatioita. Nimesimme tämän instrumentin tarjottimeksi.
Tarjottimella oli erilaisia audiovisuaalisia sisältöjä: Graafiset esitykset olivat käsitteellisiä kuvituksia, joita haastateltavat pystyivät korjaamaan ja täydentämään piirtämällä. Ääniraidat kuvasivat muutoksen eri tyyppejä, joita analysoimalla haastateltavat joutuivat sanoittamaan ymmärrystään systeemisen muutoksen luonteesta. Animaatiot olivat monimerkityksellisiä ja tunnetasolla voimakkaita. Animaatiot yhdistettynä äänen tekivät muutoksesta koettavan tilan, jota haastateltava sai reflektoida ja josta hän sai tunnistaa itsensä.
Auditiivisten ja visuaalisten esitysten avulla pystyttiin käsittelemään systeemistä muutosta tavalla, joka olisi ollut sanallisesti hyvin haastavaa. Monet keskeiset havainnot syntyivät, kun haastateltava tarttui rohkeasti audiovisuaalisten esitysten sisältöön.
Visualisointi tukee oppimista
Kestävyyssiirtymän ymmärtäminen vaatii syvällistä oppimista, jossa yksilö hahmottaa oman roolinsa osana suurempaa kokonaisuutta. Visualisoinnit eivät pelkästään konkretisoi monimutkaisia ilmiöitä; ne myös rakentavat siltaa yksilön kokemuksen ja laajemman systeemisen kontekstin välille. Hankkeen yksi keskeinen oivallus ja viesti on, että oppiminen ei ole vain uuden tiedon omaksumista, vaan myös ammatillisen identiteetin uudelleen neuvottelua. Kun yksilö näkee oman panoksensa osana laajempaa järjestelmää, syntyy paitsi syvempää ymmärrystä myös uutta merkitystä työhön.
Tämän huokoisen oppimiskokemuksen myötä yksilö voi reflektoida omaa asemaansa ja rooliaan muutoksessa. Visualisoinnit toimivat paitsi tiedon myös tunnetason merkityksen luomisen välineenä. Tämä tekee niistä ainutlaatuisen tehokkaita systeemisen muutoksen ymmärryksen tukemisessa.
Tulevaisuuden työkalu päätöksenteon tueksi
Tutkimusryhmämme tavoitteena on jatkaa aloitettua kehitystyötä ja luoda jatkossa entistä vaikuttavampia työkaluja kestävyyssiirtymän johtamiseen. Työstämme parhaillaan seuraavaa prototyyppiä “sensemaking” -videosta, joka yhdistää infografiikkaa ja immersiivisiä animaatioita. Tällainen video voi auttaa yrityksiä ja niiden työntekijöitä ymmärtämään kiertotalouden monimutkaisia vaikutusketjuja ja tunnistamaan oman roolinsa niiden keskellä.
Kestävyyssiirtymä ei ole vain teknologinen tai taloudellinen kysymys – se on myös oppimisen, merkitysten ja identiteetin kysymys. Immersiiviset visualisoinnit avaavat ovia tähän muutokseen tavalla, joka puhuttelee niin järkeä kuin tunnetta.
Linkit
https://www.youtube.com/watch?v=9XoVPPBKgpk
Haastatteluissa käytetty immersiivinen animaatiovideo, joka on rakennettu video- ja äänipalvelu Artlistista kerätyistä animaatioista.
Kirjoittajat
Leena Aarikka-Stenroos, professori, Tuotantotalous
Päivi Hökkä, apulaisprofessori, Jatkuva oppiminen
Eetu Lehmusvaara, Projektitutkija, Tuotantotalous
Joel Stenroos, Projektitutkija, Rakennetun ympäristön tiedekunta
Summary in English:
Understanding the Change – Immersive Visualizations Supporting the Sustainability Transition
The transition towards a green, low-carbon circular economy is essential for ensuring a livable future. While technologies exist to enable this transition, the true challenge is fostering understanding and action among individuals, organizations, and decision-makers. For organizations, this transition involves adjusting to new legislation, business models, and new consumption habits accelerated by digital transformation. Visualizations play a crucial role in clarifying this complex process.
In the SUSTAVIS research project, we explored how audiovisual tools could make the circular economy transition more tangible and comprehensible. Using a design-oriented approach and learning theories, we created immersive visualizations that not only inform but also evoke emotions and spark insights. We interviewed business leaders and experts who had a strong understanding of systemic transformation. As the framework for the interviews, we created a data-gathering tool that comprised simple infographics, sounds, and abstract animations. We named this instrument “The Tray”. The approach sparked feedback from company leaders during interviews, offering insights for systemic change.
Immersive visualizations improve learning by connecting individual experiences to larger systemic contexts, promoting introspection, and redefining professional roles. Furthermore, they enable decision-makers and employees to recognize their role within larger systems, fostering deep understanding and a sense of purpose.
Looking ahead, the SUSTAVIS team aims to develop more impactful tools, such as “sensemaking” videos that blend infographics and immersive animations. These innovations benefit not only aspects of technology and economics, but also learning, meaning, and identity – all of which are essential for a successful sustainability transition.