Tutkimusryhmä kokoaa yhteen Tampereen yliopistossa tehtävän esiintyvien taiteiden tutkimuksen. Ryhmässä tehtävä tutkimus kattaa taiteellisen tutkimuksen, taiteen tutkimuksen, taiteilijapedagogisen tutkimuksen sekä esiintyvien taiteiden soveltavan tutkimuksen.
Ryhmässä tehtävä tutkimus lähestyy, haastaa, laajentaa ja uudelleen määrittelee esiintymisen ääriä, eli sitä mitä taiteellinen esiintyminen (teatteri, tanssi, esitystaide, performanssi, sirkus) voi maailmassa tehdä ja millaisia muotoja se voi ottaa. Ääret voivat ruumiillisia, institutionaalisia, teknisiä, eettisiä, poliittisia, sosiaalisia, materiaalisia, ekologisia, hengellisiä tai tieto-opillisia. Tavoitteena on uudistaa esiintyvien taiteiden keinoin ihmisten tapaa havaita, tuntea, toimia ja elää muuttuvissa planetaarisissa ympäristöissä.
Ryhmän toiminta kytkeytyy teatteritaiteen tutkinto-ohjelma NÄTYN opetukseen. Suuri osa NÄTYN opetushenkilökunnasta tutkii ja kuuluu tutkimusryhmään. Monet NÄTYN opintojaksot sisältävät tutkimuksellisia osia tai tapahtuvat tutkimusympäristössä, jolloin tutkimus muodostuu luontevaksi osaksi näyttelijäopintoja.
Esiintymisen ääret on yksi Viestintätieteiden yksikön tutkimuskeskus Tarun tutkimusryhmistä, ja se toimii yhteistyössä ja kommunikaatiossa muiden tutkimusalojen kanssa. Esiintymisen ääret jatkaa Tutkivan teatterintyön keskus T7 vuonna 2007 aloittamaa esiintyvien taiteiden tutkimusta Tampereen yliopistossa.