Flirttiä & pyöräilyä - Kokeellinen pyrähdys polkupyörillä Tampereen keskustassa 2.10.2021

Lauantaina 2.10. klo 16–17

Lähtö Ratinan tunneligallerialta, käynti Suvantokadulta Ratinan Suvannon päästä

Kokoonnumme Ratinan kevyen liikenteen alikulun pohjoisen suuaukon tuntumassa tunneligallerian edustalla. Lähdemme yksitellen tai pareittain puoleksi tunniksi lähiympäristöön pyöräilemään leikkisällä asenteella. Tarkoituksena on kokeilla, millaisia katseita pyöräilijä vaihtaa toisten kanssa.

Palaamme puoli viideksi lähtöpaikalle ja vaihdamme kuulumisia ja ajatuksia kohtaamisista pyöräillessä.

Flirttiä & pyöräilyä pyrähdys on osa valokuvanäyttelyä Hidasta liikkumista arktisessa maisemassa. Tervetuloa myös näyttelyn avajaisiin kello 14–16. Pyöräily alkaa avajaisten päätteeksi kello neljältä.

Järjestäjänä toimii Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Vappu Susi (YTM, kuvataiteilija) Tutkivan teatterityön keskuksesta. Pyöräilytapahtuma liittyy Suden taidelähtöiseen väitöskirjatutkimukseen Pyöräily poliittisena argumentaationa. Esteettinen analyysi liikkumisesta kaupungissa. Tutkimusta rahoittaa SKR  #PirkanmaanKulttuurirahastonTuella.

______

Valokuvanäyttely:

HIDASTA LIIKKUMISTA ARKTISESSA MAISEMASSA
Hidasta liikkumista arktisessa maisemassa- yhteisnäyttely on esillä Ratinan tunneligalleriassa 2.10.2021- 29.2.2022. Valokuvanäyttely esittelee hitaan liikkumisen ja kestävän kulttuurivaihdon teemoja. Kulttuurista käsityskykyä ihmistoiminnan globaaleista seurauksista koetellaan kun kaupunkikulttuurit hakevat uusia rajojaan. Useat muutokset, joita tarvitsemme nopeasti, tapahtuvat hitaasti, mutta samanaikainen liikkeen hidastaminen eri puolilla maailmaa tarkoittaa nopeampaa muutosta. Tässä taidetta ja tutkimusta yhdistelevässä projektissa itse hitaudesta tulee taiteellisen tutkimuksen kohde, luovan kuvittelun tapa sekä metodi. Näyttelyä on tukenut Koneen säätiö osana Hitaan liikkumisen ja kestävän kulttuurivaihdon projektia, sekä Pohjoismainen kulttuurirahasto, osana Kerrotut maisemat- arktisen taitoperinteen projektia. Näyttelyyn osallistuvat valokuvaajat: Vappu Susi, Johanna Lonka, Vilma Brotherus, Jyri Pitkänen, Marius Abramavicius sekä Maia Valpuri Talvitie, näyttelyn tuottajana.

________________________________________________________________________________

VILMA BROTHERUS: KUVIA MAAN ÄÄRESTÄ
Jamal tarkoittaa nenetsin kielessä maan äärtä tai maan reunaa. Ilmastonmuutos koettelee näkyvimmin juuri arktisen pohjoisia osia. Ihmistoiminta ajaa tuntemaamme pohjoista kauemmas kohti jäämerta, jossa se kohtaa elintilansa äären. Teokset kuvaavat sekä maantieteellistä että kulttuurista sopeutumista ääriolosuhteisiin mutta myös itse luomiimme olosuhteisiin. Arktinen on koti yli 40 alkuperäiskansalle, kielelle ja ympäristön muutoksille herkälle tundraluonnolle. Brotherus kuvaa alueella yhä harvinaistuvaa nomadista, lajienvälistä ja luontaista elämäntapaa sen arjesta käsin. Valokuvat tuovat esiin myös hiljaisen vaatimuksen ekologisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden säilyttämisestä, tradition ja modernisaation ristipaineessa. Vilma Brotherus on arktisen käsityöperinteen tuntija ja on opiskellut arktiseen kulttuuriin ja omavaraiseen elämäntapaan liittyvää taitoperinnettä Inarissa ja Jamalin Nenetsiassa.

_________________________________________________________________________________

VAPPU SUSI: UTOOPPINEN & VILLI PYÖRÄILY
Pyöräily on liikkumisen tapa, joka ei sulaudu täysin liikenteen osaksi vaan on sen kanssa jossain määrin erimielistä poukkoilevalla orgaanisuudellaan. Pyöräily ei pelkisty vain liikennemuodoksi vaan siinä on myös utooppisuutta, mielikuvituksellisuutta ja unelmia. Liikenne ja sen piirissä liikkuminen on hyperobjektimainen kokoelma erilaisia tekijöitä, joista on mahdotonta saada yksiselitteisesti selkoa. Jo liikenteen määritelmä on utopia. Siinä odotetaan säännönmukaisuutta, joka ei vastaa fyysisten ja eläimellisten liikkujien toimintaa. Kaikki toimijat riippuvat toisistaan ratkaisevasti monimutkaisemmilla tavoilla kuin mitä liikenneympäristöksi rajattu tilanne tunnustaa. Pyöräilijät ovat yhtä kirjava joukko kuin jalankulkijat. Hauras mummo ja huimapäinen nuori puikkelehtivat näennäisesti samassa maailmassa, mutta jollain tasolla kumpikin omassaan. Vappu Susi tutkii pyöräilyä kulttuurintutkimuksen alan väitöskirjatyössään Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksessa. Tutkimuksen lähtökohtana on affektiivinen liikkuminen kaupunkiympäristössä, johon pyöräily ei loksahda kitkatta. Susi pohtii, voisiko pyöräily näyttää tietä kohti villiä liikkumista, johon mahtuisivat varikset, kastemadot ja kivetkin? _________________________________________________________________________________

JOHANNA LONKA : HOUKUTUSLINTUJA 1 & 2 / DECOY NOTES
1 & 2 Becoming A Rock -projekti etsii toislajisten eläinten katsetta, tarkastellessaan pohjoista elinympäristöä ja suojautumisen käsitteitä. Keinotekoiset hahmot maastoutuvat kohdatakseen aitojen kasvi- ja eläinlajien kanssa; valo, ympäristö, vuorokausi ja vuodenaika vaihtuu odotellessa. Silmät kiirunan tai myyrän korkeudella; teokseksi muuntuva muistio kokoaa huomioita kävelystä, luonnollisuuden taltioinnista, hitauden määritelmästä ja hallitusta luonnosta. Jo 1970 – 2010 lukujen välillä Suomen lintulajit ovat siirtyneet keskimäärin 37 km sekä pohjoisimmat lintulajit keskimäärin 73 km kohti pohjoista. Millainen adaptaatio voi turvata esimerkiksi väriä vaihtavien lajien tulevaisuuden, mihin edetä kun jäämeri tulee vastaan tai saalistajien uudet mahdollisuudet sekä matkailun läsnäolo stressaa pesintää. Jos on hiljaa paikallaan ja muuttuu kiveksi, onko edelleen turvassa. Projektissa sekä kuvitettu että kuviteltu todellisuus kietoutuu kysymyksiin muuntumisesta ja tunnistamisesta. Johanna Lonka on tamperelainen kuvataiteilija joka rakentaa monimateriaalisia installaatioita hyödyntäen veistoa, kuvaa, ääntä ja löydettyä materiaalia. Eläinhahmoja sisältävät tilateokset ja julkaisut havainnoivat monilajista yhteiselämää kokeellisen lähestymisen sekä tunnekokemusten keinoin; kysymyksenään miten biosentrinen ajattelu tai elämäntapa suhteutuu antroposeenin aikakauteen. Viime vuosina Longan työskentely on sijoittunut sekä sisä- että ulkotiloihin; osana vaelluksia, muuttoja ja työhuoneen lämmintä suojaa. www.johannalonka.com _________________________________________________________________________________

JYRI PITKÄNEN: NIMETÖN
Jyri Pitkänen on Tallinnassa asuva valokuvataiteilija ja dokumentaristi. Ratinan näyttelyssä esillä olevassa valokuvasarjassa hän tutkii pohjoisen temaattisia elementtejä läheltä; lunta, jäätä sekä liikettä talvisessa maisemassa ja talvisessa valossa. Pitkänen on valmistunut Lahden taideinstituutista valokuvaajaksi sekä Tallinnan yliopiston mediakoulusta dokumenttielokuvien ohjaajaksi. _________________________________________________________________________________

MARIUS ABRAMAVICIUS NEBOISIA: LEIJAT
Tampereella esillä olevat Marius Abramaviciuksen valokuvat ovat otteita monipuoliselta taiteilijanpolulta matkoista eri kulttuureissa. Leijat taiteen tekniikkana ja ihmisiä yhdistävänä metodina, luovat hilpeitä kohtaamisia ylisukupolvisen leikin ja ihmetyksen äärellä eri puolilla maailmaa. Valokuvissa leijat lentävät myös yli kulttuurirajojen autenttisten tuokiokuvien ja henkilökuvien muodossa. Abramavicius asuu ja työskentelee Liettuassa. Hän on taidemaalari, valokuvaaja, runoilija, leijamestari, luova koordinaattori ja Liettuan valokuvataiteilijoiden liiton jäsen vuodesta 1998.