Näyttelijän proteesiruumis - kohti tasa-arvoisempaa näyttelemistä.

 

Taiteellisessa väitöstutkimuksessaan Näyttelijän proteesiruumis – kohti tasa-arvoisempaa näyttelemistä Papunen esittelee uuden tavan tarkastella näyttelijän ruumista vastavuoroiseen tukeen perustuvana proteesiruumiina.

Abstrakti:

Taiteellisessa väitöstutkimuksessaan Riikka Papunen tarkastelee näyttelijäntaidetta ableismi kriittisestä näkökulmasta pohtien tasa-arvoisen näyttelemisen mahdollisuuksia kehitysvammaisen ja ei-kehitysvammaisen näyttelijän välillä. Papunen esittelee uuden tavan tarkastella näyttelijän ruumista vastavuoroiseen tukeen perustuvana proteesiruumiina.

Tutkimuksen lähtökohtana ovat Papusen näyttelemisen kokemukset tutkimuksen taiteellisissa osissa Toinen katse (2016) ja 8 esitystä elämästäni (2017). Molemmat osat olivat teatteriesityksiä, joiden työryhmät koostuivat kehitysvammaisista ja ei-kehitysvammaisista näyttelijöistä. Kirjallinen osa sijoittuu kehitysvammaisuuden teatterin sekä kriittisen vammaisuuden ja kykenevyyden tutkimuksen jatkumoihin. Se perustuu tukea ja hoivaa kriittisesti käsitteleviin lähteisiin kuten Eva Feder Kittayn (2019) hoivaeettisiin pohdintoihin sekä proteesinkäsitteeseen liittyviin erilaisiin taiteellisiin sovelluksiin (esim. Fraser 2012) ja näitä sovelluksia reflektoiviin teksteihin (esim. Cachia 2015 ja Wallinheimo-Heimonen 2021).

Tutkimuksen myötä käy selväksi, kuinka näyttelijällä on kyky, mahdollisuus ja vastuu kehittää näyttelijöiden välisiä apukeinoja, proteeseja, joiden avulla se rakentaa ja ylläpitää symmetrisiä ja merkityksellisiä, tasa-arvoisia suhteita kanssanäyttelijöihinsä. Näyttelijän proteesiruumiissa kohtaa useita erilaisia toisistaan riippuvaisia tahoja ja se todistaa myös näiden tahojen ailahtelua ja kohtaamisen aiheuttamaa kipua ja hurmaa. Parhaimmillaan yhdessä muiden kanssa se muodostaa ”ei-kenenkään ruumiin”, jossa kaikki osatekijät ovat keskenään symmetrisessä asetelmassa ja heidän mahdollisuutensa vaikuttaa työskentelyyn ovat yhtäläiset.

*

Riikka Papusen (TeM) taiteellinen väitöstutkimus koostuu kahdesta taiteellisesta ja yhdestä kirjallisesta osiosta. Taiteelliset osiot Toinen katse ja 8 esitystä elämästäni ovat hyväksytysti esitarkastetut.

Toinen katse esitarkastettiin keväällä 2016. Kyseessä oli Teatteri Siperian tuottama näyttämöteos, joka tehtiin yhteistyössä Tampereen kaupungin alaisuudessa toimivan taideverstas Wärjäämön kanssa. Tutkimuksellinen painopiste oli tarkkailla, minkälaisia valintoja heterogeeninen työryhmä tekee tasa-arvoisuuden / saavutettavuuden nimissä esitysprosessin edetessä. Prosessin aikana täsmentyi tutkimuksen keskeinen havainto ja toista taiteellista osiota määrittelevä kysymys: En osaa näytellä kehitysvammaisen kollegan kanssa, miksi? Miten yhteinen näytteleminen voisi onnistua?

8 esitystä elämästäni on tutkimuksen kirjallisen osion keskeinen lähde. Se esitarkastettiin keväällä 2017, ja sen työryhmässä toimi näyttelijä-tutkija Papusen lisäksi Mervi Papunen, Azra Topcu ja Mammu Koskelo. Esityksen tekemisen lähtökohtana toimi Mervi Papusen omaelämäkerrallinen käsikirjoitus sekä ensimmäisessä taiteellisessa osiossa muodostuneet tutkimuskysymykset. Esitys hahmotteli kahdeksan erilaista tapaa kanssa-näyttelemisestä.

Käsite kanssa-näytteleminen määrittyy taiteellisten osioiden kautta. Käsite on tiiviissä suhteessa kanssa-olemiseen (Levinas, Ahmed). Toisaalta kanssa-näytteleminen viittaa näyttelijäntaiteeseen kuuluvaan yhteistyöhön toisten näyttelijöiden kanssa, jota yleisesti suomenkielessä on kutsuttu ja kutsutaan vasta-näyttelemiseksi. Tutkimuksen kirjallinen osio pyrkii avaamaan käsitteen tarvetta taiteellisten osioiden kulkua selvittämällä sekä erityisesti toisessa taiteellisessa osiossa tapahtunutta kanssa-näyttelemistä. Teoretisoinnin välineinä Papunen käyttää niin klovni-näyttelemisestä (leikin teoria) kuin sosiaalipsykologian käsitteitä tunnistaminen/ tunnustaminen. Lisäksi Papunen on pyrkinyt selittämään kanssa-näyttelemistä muiden taiteellisten esimerkkien kautta (esim. interkulttuuriset taideteokset).

 

Papusen väitöstilaisuus 13.4.2024, väitöskirja osoitteessa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3389-8

Riikka Papunen esitteli tutkimustaan kansainvälisessä konferenssissa

Radio Moreeni Taidekohta 31.3.2016: Toinen katse -näytelmästä Papunen, Heiskanen & Piitulainen