MAGICS - Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Taideyliopisto ovat saaneet Suomen Akatemialta 2,4 miljoonan euron tutkimusinfrastruktuuriavustuksen

Magic - kuva hankkeen osallistujista, Aalto-yliopisto, Taideyliopisto ja Tampereen yliopisto
New technology makes telepresence seem almost authentic

Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Taideyliopisto ovat saaneet Suomen Akatemialta 2,4 miljoonan euron tutkimusinfrastruktuuriavustuksen MAGICS-projektiin. Yliopistot muodostavat infrastruktuuriverkon tukemaan liiketallennuksen ja virtuaaliympäristöjen tutkimusta. Hanke keskittyy erityisesti ”mukaansatempaavaan ja luonnolliseen” läsnäoloon, jossa osallistuja on osa virtuaalimaailmaa.

MAGICS käyttää uusinta digitaalista tekniikkaa taiteellisten esitysten, realististen pelien ja muiden etäläsnäoloratkaisujen luomiseen. Konsortion johtajana toimii professori Mikko Sams Aalto-yliopistosta ja apulaisjohtajana professori Atanas Gotchev Tampereen yliopistosta.

Koronavirus on nostanut voimakkaasti tarvetta uudentyyppiselle telepresenssille/etäläsnäololle. Luonnolliselta tuntuva telepresenssi voi korvata fyysiset ja sosiaaliset kokoukset. Mutta tätä varten on tehtävä uuden teknologian tutkimusta ja kehittämistä.

Konkreettinen esimerkki uudesta tekniikasta on Telepresence-yhteistyöhanke T7, Nätyn ja Coventryn yliopiston opetus- ja tutkimushanke, joka alkoi jo vuonna 2015.
Lisää hankkeesta: http://research.tuni.fi/telepresence

Aallon tiimi keskittyy mittaamaan, analysoimaan ja digitalisoimaan tutkimukseen, esityksiin ja peleihin osallistuvien ihmisten käyttäytymistä ja kokemuksia mahdollisimman todellisissa tilanteissa. Tampereen yliopiston tiimi rakentaa ja käyttää virtuaalimaailmaa ja telepresenssiä pelitutkimuksessa ja näyttämötekniikassa.

MAGICS-laitteiden avulla tutkijat voivat mitata ja analysoida tarkasti kehon toimintoja ja ilmeitä. Mittaukset auttavat heitä ymmärtämään, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa ja ymmärtävät toisiaan ja millaisia ​​tunteita syntyy esimerkiksi pelatessa.

”Visuaaliset vihjeet, vuorovaikutus ja aistit voivat olla hyvin todenmukaisia. Katsojat voivat liikkua ja kokea olevansa teatteriesityksen sisällä. Realistisesti luotujen visuaalisten kohtausten lisäksi he voivat tuntea kosteuden erityiskäsineiden avulla tai haistaa synteettisesti tuotettuja hajuja ”, Atanas Gotchev sanoo.

Uutta tekniikkaa voidaan käyttää esittävässä taiteessa monin tavoin: esimerkiksi esityksiä voidaan katsella monissa paikoissa samanaikaisesti, ja maisemia voidaan tuottaa täysin virtuaalisesti.

Yhteistyöllä on keskeinen rooli projektissa. Yritysten kanssa luodaan yhteisiä toimintamalleja, palveluita tarjotaan, samalla kun opitaan parhaita käytäntöjä.

MAGICS-infrastruktuuri on jaettu kaikkien kolmen kampuksen kesken. Aalto-yliopiston infrastruktuuripalvelut kattavat Aalto Studion ja Aalto Behavioral Laboratoryn (ABL). Infrastruktuuri Tampereen yliopistossa keskittyy immersiivisten visuaalisten tekniikoiden keskukseen (CIVIT)  ja Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen tutkimuskeskus (TAUCHI) ja Nätylle (Tutkivan teatterityön keskukseen, T7). Taideyliopiston infrastruktuuri on ankkuroitu Taiteellisen tutkimuksen keskukseen (CfAR). Fyysiset ja virtuaaliset infrastruktuuripalvelut ovat käytettävissä vastaamaan akateemisen henkilöstön ja teollisen tuotekehityksen tarpeita. Infrastruktuuri sisältää sekä kiinteitä että irtaimia laitteita.