Kahden intensiivisen viikon ajan 12 kansainvälistä taiteilijaa syventyi tutkimaan käsien tarjoamia mahdollisuuksia ja merkityksiä.
”Hands on!” -työpaja, joka järjestettiin Norjan Agder Teaterlaboratoriumissa 28.7.–11.8.2024, oli omistettu käsille ja manuaalisille käytännöille. Työpajan ohjaajana toimi professori Pauliina Hulkko, työpaja on osa hänen Tampereen yliopistossa meneillään olevaa taiteellista tutkimustaan.
– Kutsuimme eri alojen taiteilijoita kokeilemaan yhdessä käsien tarjoamia keinoja ja merkityksiä: Miten käytämme niitä, olemme yhteydessä ja vuorovaikutuksessa niiden kautta, luomme niiden avulla – ja miten kädet käyttävät meitä. Tarkastelimme käsiä ja käsillä tekemistä suhteessa taiteellisiin, arkisiin ja yhteisöllisiin käytäntöihin kysyen, miten käytämme käsiä taiteellisessa ja päivittäisessä elämässämme. Miten voisimme taiteellisen toiminnan kautta lisätä käsissä ja käsiin liittyvissä tuntoaistimuksissa piilevää kauneutta ja iloa?
Työpaja ei ollut pelkkää käsillä tekemistä teknisessä mielessä, vaan se tarjosi myös syvällisen mahdollisuuden tarkastella käsien merkitystä suhteessa laajempiin yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin ilmiöihin. Pauliina Hulkko ohjasi osallistujat tutkimaan, miten kädet yhdistävät meidät materiaaliseen maailmaan.
– Kahden viikon aikana tutkimme kädellisyyden eri puolia suhteessa osallistujien omaan taiteelliseen työskentelyyn. Lisäksi tutkimme ja opettelimme kädentaitoja, kuten Arendalin alueelle historiallisesti tärkeää kirjontaa, Hulkko summaa. Hänen työpajansa toi esiin, miten käsillä tekeminen voi olla sekä taiteen muoto että keino ymmärtää maailmaa ja itseämme syvemmin.
Agder Teaterlaboratorium järjestää vuosittain kaksiviikkoisen, temaattisen työpajan, jossa pohjoismaiset taiteilijat eri aloilta kokoontuvat tutkimaan taiteellista työskentelyä. Vuoden 2024 työpajan veti Pauliina Hulkko, jonka ehdotuksesta teemaksi valikoitui käsien tutkiminen manuaalisissa käytännöissä. Laboratorio on tärkeä alusta kollektiiviselle työskentelylle, jossa korostuu yhteisöllinen oppiminen ja vuorovaikutus.
Agder Nye Teater (ANT), joka toimii Arendalissa, on kokeellisen esittävän taiteen kollektiivi. Kollektiivi luo uusia, rohkeita ja avoimia esityksiä, jotka perustuvat tuoreisiin draamateksteihin ja tavoittavat laajan yleisön. Magnus Sparsaasin ja Sebastian Biongin johtaman ANT toimintaa leimaa yhteistyö monialaisesti ja monikulttuurisesti vierailevien taiteilijoiden kanssa. Tämän yhteistyön taustalla on tarve jakaa kokemuksia ja luoda kollektiivisia esityksiä.