Sairaalaklovnit Suomessa -artikkelikokoelma

Sairaalaklovnit Suomessa on ensimmäinen suomalaisissa sairaaloissa tapahtuvaa klovnitoimintaa ja sen kehitystä käsittelevä artikkelikokoelma. Eri alojen edustajat, lääkärit, hoitajat ja teatterintutkijat ja sairaalaklovneina toimivat tarkastelevat sairaalaklovnien työtä kukin omasta näkökulmastaan. Ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa ääneen pääsevät toimenpiteiden, saattohoidon tai psykiatrisen hoidon tukena toimivat sairaalaklovnerian ammattilaiset. Sairaalaklovnit Suomessa -artikkelikokoelman on toimittanut professori Hanna Suutela ja sen on julkaissut Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus.

Sisällysluettelo:

– Hanna Suutela: Pienin mahdollinen teatteri – suurin mahdollinen tehtävä
– Kari Jagt: Sairaalaklovnityön ammatillinen kehittyminen Suomessa
– Taina Mäki-Iso: Yhteisen leikin nautinto – klovnerian lähtökohtia
– Jonna Leppänen: Sairaalatoiminta ja klovnerian historia
– Merja Väisänen: Klovnin iholla – sairaalaklovnin puku psykologisena ja sosiaalisena vaikuttajana
– Henni Kervinen: Sairaalaklovnien vuorovaikutuksen tavoitteet, toiminnan suunnittelu ja toiminta sairaalassa
– Lilli Sukula-Lindblom: Alussa oli Lilli ja idea …
– Hanna Gibson: Punanenän kohtaaminen eli potilasvuorovaikutus sairaalaklovnin näkökulmasta
– Mikko Bredenberg: Näyttämöllinen kuvitteleminen sairaalaklovnin ja lapsen yhteisen luovan toiminnan muotona
– Laura Rämä: Näkymätön kosketus eli miten koskettaa ilman kosketusta sairaalaympäristössä
– Anna Sepponen-Lavikko: Tuiki, tuiki tähtönen, iltaisin sua katselen – lapsen toimenpidepelon kohtaaminen anestesialääkärin näkökulmasta
– Pia Tapio: Klovni leikkaussalissa! Koomisia oikosulkuja sairaalaklovnerian uusissa työmuodoissa
– Taava Leppänen: Parasta sairaalassa oli sairaalaklovni
– Nadja Laine: Moniammatillinen yhteistyö toimenpideklovnin työssä
– Kati Keskihannu: Kun lääkäri ei voi enää parantaa
– Laura Sillanpää: Nenätysten eli sairaalaklovnin ja lapsen välisestä kehollisesta vuorovaikutuksesta lasten psykiatrisella osastolla
– Tanjalotta Räikkä: Kutitustieteen tohtorin säännöllisiä käyntejä lasten- ja nuorten psykiatrisilla osastoilla vuodesta 2009
– Kaija Puura: Leikki, huumori ja nauru – voiko sairaalaklovni olla avuksi lastenpsykiatrisessa hoidossa?

Kirjoittajat:

Mikko Bredenberg (TeT) on taiteilija-tutkija, näyttelijä, teatteriohjaaja ja pedagogi, joka on työskennellyt sekä laitosteattereissa että vapaalla kentällä.

Hanna Gibson (TeM) on näyttelijä ja teatteripedagogi, joka on toiminut sairaalaklovnina vuodesta 2012.

Kari Jagt (TeM, MuM) on toiminut vuoden 2017 alusta lähtien Sairaalaklovnit ry:n taiteellisena johtajana.

Henni Kervinen (FM) on klovni, sirkustaiteilija ja viestintäkouluttaja. Hän opettaa puheviestintää Helsingin yliopistossa ja toimii sairaalaklovnina (Giggle Doctor) myös Lontoossa.

Kati Keskihannu on sairaalaklovni, lastenkulttuuriin ja perhetyöhön erikoistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja, esiintyvä taiteilija ja kouluttaja, joka tällä hetkellä toimii hyvinvointitaiteilijana.

Nadja Laine (YTM) on teatteri-ilmaisun ohjaaja (Yamk), joka työskentelee sairaalaklovnina sekä soveltavan sirkuksen ohjaajana.

Jonna Leppänen (FM, FM) on kirjallisuuden ja teatterin tutkija, jonka kiinnostus on kohdistunut myös sirkuksen muuttuvaan traditioon mm. opetustyössä Turun ammattikorkeakoulussa.

Taava Leppänen (TtK, Aoh) on anestesia- ja leikkaussalihoitaja, joka on työskennellyt vuodesta 1998 leikkaushoitajana lasten leikkausosastoilla Lontoossa (Great Ormond Street Hospital) sekä Lastenklinikalla.

Taina Mäki-Iso (FM) on teatteriohjaaja ja klovni, joka toimii aktiivisesti paitsi sairaalaklovnina myös klovnerian opettajana eri oppilaitoksissa.

Kaija Puura (LT) toimii lastenpsykiatrian professorina Tampereen yliopistossa sekä lastenpsykiatrian ylilääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Tanjalotta Räikkä on näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka työskentelee sairaalaklovnityön lisäksi useissa teattereissa, vapaalla kentällä sekä näyttelijäntyön opettajana alan oppilaitoksissa.

Laura Rämä (TeM, FM) toimii tällä hetkellä näyttelijänä ja sairaalaklovnina Helsingistä käsin eri puolilla Suomea.

Anna Sepponen-Lavikko (LL) toimii anestesiologian erikoislääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Laura Sillanpää (FM) on Ranskassa opiskellut nukketeatteritaiteilija DMA (Diplôme d´Etat des Métiers d´Arts), joka sairaalaklovnityön lisäksi on toiminut näytelmäkirjailijana.

Lilli Sukula-Lindblom (TeM), arkkiklovniatri, on Sairaalaklovnit ry:n perustajajäsen, joka toimi yhdistyksen taiteellisena johtajana vuosina 2001-2014.

Hanna Suutela (FT) on toiminut vuodesta 2005 lähtien Teatterin ja draaman tutkimuksen professorina Tampereen yliopistossa.

Pia Tapio on näyttelijä (FIA) ja teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK). Sairaalaklovnina hän oli mukana kehittämässä sairaalaklovnerian uutta työmuotoa, toimenpiteeseen valmistavaa klovneriaa vuosina 2016-18.

Merja Väisänen (TaM) on pukusuunnittelija, joka toimii pukusuunnittelun yliopistolehtorina Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Kirjaa on saatavissa Sairaalaklovnit ry:stä, http://sairaalaklovnit.fi/

Toiminnanjohtaja Aino Viertola
aino@sairaalaklovnit.fi

Taiteellinen johtaja Kari Jagt
kari@sairaalaklovnit.fi

Sairaalaklovnit Suomessa -kirjan kansi

Radio Moreeni: Taidekohta: Sairaalaklovnit Suomessa -kirja – Suutela & Jagt
https://soundcloud.com/radio_moreeni/taidekohta-sairaalaklovnit-suomessa-kirja-suutela-jagt

Helsingin Sanomat 21.8.2019: Kun lasta pelottaa sairaalassa, klovni komentaa vaikka ylilääkäriä – Yliopistosairaaloissa klovnit ovat nyt vakituisia työntekijöitä, mutta rahat ovat vähissä
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006211130.html?fbclid=IwAR126SYgiN2039ffmhIC9wjhQSIozJhuXNSrCp3hAeoDx2W4E258mIaw4k0