Tarja Rautiainen-Keskustalo ja Nelly Penttilä Radio Moreenissa aiheena helpottaako yhdessä laulaminen Parkinson taudin oireita

Tampereen yliopistossa on alkanut ainutlaatuinen tutkimus, jossa selvitetään, helpottaako laulaminen Parkinsonin tautia sairastavien oireita. Parkinsonin tauti muuttaa ihmisen äänen hiljaiseksi ja monotoniseksi ja artikulaation epätarkaksi. Nämä muutokset heikentävät potilaan sosiaalista elämää ja elämänlaatua.

Musiikintutkimuksen professori Tarja Rautiainen-Keskustalo ja väitöskirjatutkija, puheterapeutti ja logopedian yliopisto-opettaja Nelly Penttilä kertovat Tutkain-ohjelmassa tutkimuksesta. Koeryhmällä on jo neljä kokoontumiskertaa takana, kaikkiaan laulullisia keinoja hyödyntävä ryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa syksyn aikana. Eri puolilta Suomea koottua ryhmää ohjaa kuoronjohtaja Kaisa Tienvieri, joka valmistelee opinnäytetyötään Tampereen ammattikorkeakoulun musiikkipedagogikoulutuksessa.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko yhdessä laulamisesta mahdollista kehittää puheterapian rinnalle tai tueksi uusi kuntoutusmuoto, joka olisi sekä taloudellinen että helpommin saatavilla kuin puheterapia.

Laulaessa käytetään samoja lihaksia kuin puhuessa, mutta tehokkaammin ja monipuolisemmin. Lisäksi laulamisessa hyödynnetään laulun herättämää tunnelatausta ja energiaa, jotka sellaisenaan voivat vahvistaa potilaiden puhe-elinten toimintaa. Parkinson-potilaiden lihaksisto on sinällään terve, mutta häiriö liittyy lihastoiminnan säätelyyn.

Tutkimuksessa tullaan arvioimaan myös, voidaanko kuntoutuksen vaikuttavuutta parantaa kognitiivisen käyttäytymisterapian avulla. Tarkoituksena on lisäksi kehittää ja ottaa testikäyttöön aktiivisuusrannekkeen tapainen sovellus, joka antaisi palautetta puheäänen voimakkuudesta ja potilaan kommunikaatioaktiivisuudesta. Hankkeessa halutaan syventää käsitystä siitä, miten kulttuuri luo hyvinvointia ja elämänlaatua.

Kolmivuotiseen tutkimukseen osallistuu logopedian, psykologian, musiikintutkimuksen, musiikin koulutuksen, signaalikäsittelyn ja vuorovaikutteisen teknologian tutkijoita ja ammattilaisia Tampereen yliopistosta, Tampereen teknillisestä yliopistosta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Lisätietoja:
Musiikintutkimuksen professori Tarja Rautiainen-Keskustalo, 040 190 9809, tarja.rautiainen@uta.fi
Logopedian yliopistonlehtori Leena Rantala, 050 318 6193, leena.m.rantala@uta.fi