TUTKIJAT

Katriina Andrianov

Katriina Andrianov
Tutkija


Katriina (Kati)
Andrianov
on esineilmaisun tutkija, jonka tiedonintressi kohdistuu roolissa esiintyvän esineen (teatterinukke tai muu esine), ihmisnäyttelijän ja katsojan suhteeseen. Tutkimuksessaan hän tarkastelee esineitä sekä manipuloinnin kohteina että intentionaalisiksi näyttämöhahmoiksi koettuina subjekteina. Työyhteisön vuorovaikutussuhteita käsitelleen Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä -hankkeen myötä Andrianovin pohdittavaksi on noussut myös taiteellisen tutkimuksen positio ja autonomia monialaisessa tutkimusyhteistyössä.  

Davide Giovanzana
Yliopistonlehtori

 

Davide Giovanzana on italialaissveitsiläinen teatteriohjaaja, teatteripedagogi ja tutkija, joka asuu Helsingissä. Hänellä on vahva tausta fyysisen teatterin, naamio- ja esineteatterin parissa. Hänen taiteellinen väitöstutkimuksensa Theatre Enters! tutki näytelmän leikillistä ilmenemistä ja poliittista soveltamista näytelmän sisällä postdramaattisessa teatterissa. Hänen taiteellinen post doc -tutkimuksensa The Imagination of Violence tarkasteli uudelleen väkivallan esittämisen mahdollisuuksia ja rajoja näyttämöllä.

Giovanzana on Latvian Kulttuuriakatemian kunniaprofessori, hän on toiminut vierailevana taiteellisen tutkimuksen professorina Helsingin Teatterikorkeakoulussa ja on tällä hetkellä Tampereen yliopiston näyttelijäntyön yliopistonlehtori. Hänen nykyinen tutkimuksensa Digital Presence; Dis-Connected Spaces (ruumiillistuneet esityskäytännöt digitaalisella/virtuaalisella aikakaudella) tutkii, missä määrin digitaalinen teknologia muuttaa teatteria. Sen sijaan, että teknologia nähtäisiin ulkoisena välineenä, jota käytetään, tässä tutkimuksessa oletus käännetään ja tarkastellaan esiintyjää, käyttäjää ja katsojaa digitaalisen alustan jatkeena.

https://www.tuni.fi/fi/davide-giovanzana

Pauliina Hulkko
Professori

 

Pauliina Hulkon tutkimusintressit liittyvät näyttelijäntaiteeseen, dramaturgiaan, esiintymiseen ja etiikkaan.

Hänen tutkimuksessaan hahmottelemansa näyttelijändramaturgia tarjoaa tavan jäsentää ja opettaa näyttelijän erityistä ruumiillista ajattelua. Sen kautta voi myös soveltaa erilaisia näyttelijäntekniikoita.

https://www.tuni.fi/fi/pauliina-hulkko

Marleena Huuhka

Tutkija

Marleena Huuhkan väitöstutkimus Weird Encounters in Virtual Worlds : Towards a theory of performative, anarchic counterplay as resistance tarkasteli esitystä ja esitystilaa videopeleissä teatteriteoreetikko Antonin Artaud’n teatterikäsityksen pohjalta.

https://www.tuni.fi/fi/marleena-huuhka
Väitöskirja https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3349-2

Esa Kirkkopelto

Esa Kirkkopelto

Professori

Esa Kirkkopellon tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää taiteellisten ilmiöiden erityislaatua sekä sitä, kuinka ne osallistuvat inhimillisen kokemukseen, toimintaan ja tiedonmuodostukseen. Hän on kiinnostunut erityisesti näiden ilmiöiden ruumiillisista ja kompositionaalisista piirteistä ja mahdollisuuksista. Tämän lisäksi Kirkkopelto jatkaa tutkimustaan ei-inhimillisen esiintymisen, esiintyjäkoulutuksen ja esitysfilosofian aloilla. Hän valmistelee Näyttelijän dramaturgiaa käsittelevää opaskirjaa yhdessä Professori Hulkon kanssa. Esa on Esiintymisen ääret -tutkimusryhmän puheenjohtaja ja Taru tutkimuskeskuksen toinen varapuheenjohtaja.

https://www.tuni.fi/fi/esa-kirkkopelto

Samuel Kujala

Väitöskirjatutkija

Samuel Kujala tekee väitöskirjaansa Ihmiset ja teknologiat -tohtoriohjelmassa (DPHAT), jossa on käynnissä uusi monitieteinen CONVERGENCE – Ihmisen ja koneen konvergenssi -tutkimusala.

Lisätiedot CONVERGENCEsta

Riku Laakkonen

Väitöstutkija

Vuodesta 2020 Riku Laakkonen on tehnyt taiteellista väitöstutkimusta Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimuksensa nimi on Esiintyvät esineet toimijoina ja vuorovaikuttajina – taiteellinen tutkimus esineanimoinnin yhteistoiminnallisista mahdollisuuksista. Se yhdistää esineteatterin käytäntöjä, esittävien taiteiden tutkimusta sekä tunnustamisen teoriaa. Sen lähtökohtana on yli 20-vuotinen taiteellinen esineteatterin praktiikka, jota Riku on kehittänyt erilaisissa konteksteissa. Tutkimuksessaan hän on kiinnostunut siitä, miten ihmiset rakentavat yhteistoiminnallisia esityksiä yhdessä esineiden kanssa ja miten esineet voivat rakentaa ihmisen toimijuutta.

https://researchportal.tuni.fi/fi/persons/riku-laakkonen

Samuli Nordberg

Yliopistonlehtori

 

Samuli Nordberg aloitti taiteellisen tutkimuksen tohtoriopinnot vuoden 2017 alussa. Hänen väitöstutkimuksensa otsikko on Jaettu tekijyys: ruumiillinen näkökulma.

Tutkimuksen keskiössä on kollektiivisen työskentelyn ruumiillisuus, erityisesti esiintyjän ruumiillinen ajattelu sekä sen vaikutukset yksilön ja ryhmän päätöksentekoon.

https://www.tuni.fi/fi/samuli-nordberg

Susi Nousiainen

Apurahatutkija

on kiinnostunut utopioista ja planetaarisen hyvinvoinnin kuvittelusta osallistavassa taiteessa ja tutkimuksessa. Hän tekee ammattiin opiskelevien nuorten kanssa kollektiivista sarjakuvaa. Väitöskirjassaan Nousiainen lähestyy boalilaisella draamalla huolenpitoa monimuotoisuuteen liittyvissä työelämän konflikteissa.  

Hanke: Kuljeksivat teinit (https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/kuljeksivat-teinit) 

 https://www.tuni.fi/fi/susi-nousiainen 

Teemu Paavolainen
Tutkija

 

Teemu Paavolainen on tutkinut performatiivisuutta ja teatterillisuutta etenkin arjessa ja politiikassa, toisaalta ekologisia lähestymistapoja esineisiin, skenografiaan ja kognitioon. Kahden monografian lisäksi – Theatre/Ecology/Cognition: Theorizing Performer-Object Interaction in Grotowski, Kantor, and Meyerhold (2012); Theatricality and Performativity: Writings on Texture From Plato’s Cave to Urban Activism (2018), molemmat Palgrave Macmillan – hänen tekstejään on julkaistu journaleissa Performance Research, Performance Philosophy ja Nordic Theatre Studies, Teatterintutkimuksen Seuran vuosikirjoissa sekä kokoelmissa Cognitive Humanities (2016) ja The Routledge Companion to Vsevolod Meyerhold (2022).

https://www.tuni.fi/fi/teemu-paavolainen

 

 

Vappu Susi

Väitöskirjatutkija

https://orcid.org/0000-0001-5802-1830 

Missä itse asiassa ollaan, kun ollaan liikenteessä, ihmettelee Vappu Susi kulttuurintutkimuksen väitöskirjatyössään. Liikenteeseen liittyvät ristiriidat motivoivat häntä tutkimaan arkista liikkumista. Vapulle liikenne on erilaisten kohtaamisten ja yhteentulemisten näyttämö. Hän tutkii näitä tapahtumia lasten, kävelijöiden ja pyörällä liikkujien näkökulmista ja kurottaa heidän avullaan yli ihmiskeskeisen tulokulman kohti muunlajisia eläjiä. Vappu harjoittaa permakulttuurista liikennettä metodologisilla kokeiluilla, jotka purkavat ihmisen ylivaltaa ja tekevät tilaa muunlajisille toisille. Vapun tutkivan pyöräilyn menetelmä edistää kestävämpiä ja kunnioittavampia liikkumisen kulttuureita ja puuttuu siten itse liikenteen käsitteen ymmärrykseen. 

Vapun tutkimukseen voi tutustua taiteellisen tutkimuksen kausijulkaisussa Ruukussa:
“Utooppisten ruumiiden villi pyöräily”, Ruukku Journal 17/2021. https://doi.org/10.22501/ruu.1173187 

  

Tiina Syrjä
Yliopistonlehtori

Tiina Syrjän keskeiset tutkimusintressit kohdistuvat vieraalla kielellä näyttelemiseen ja äänen (sukupuolittuneeseen) ruumiillisuuteen.

Vieraalla kielellä näytteleminen voi auttaa opiskelijaa hahmottamaan myös oman äidinkielen musiikillisia ja ruumiillisia merkitystasoja sekä äänen ja kielen vaikutusta näyttelijän kehonkuvaan, keholliseen läsnäolokokemukseen ja itsetuntoon.

https://www.tuni.fi/fi/tiina-syrja

Ilaria Tucci

Tutkija

Ilaria Tucci työskentelee teatterin tekijänä, rauhantutkijana, yliopistonlehtorina ja moninaisuuden asiantuntijana. Käytännössään hän hyödyntää teatteria ihmisten välisen dialogin, osallisuuden, konfliktin muuntamisen, rauhankasvatuksen ja yhteisön voimaannuttamisen välineenä. Hänen taiteelliseen tohtorintutkintoonsa liittyvä tutkimuksensa rauhan- ja konfliktintutkimuksen alalla keskittyi yhteisölähtöiseen teatterikokemukseen, jota hän ohjasi Lampedusassa paikallisten aktivistien kanssa Euroopan militarisoidun rajan jokapäiväisistä ristiriidoista. Tutkijatohtorina hän tutkii, kuinka monikielisiä dramaturgioita ja kertomuksia voidaan pitää vastarinnan muotoina ja toivon käytäntöinä.

Ilaria Tucci, mustavalkoinen kasvokuva.