Sydän- ja verisuonitautien tutkimuskeskus

Kansainvälinen tutkimus etsii masennuksen ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä

Masennuksen ja sen kanssa usein esiintyvien sydän- ja verisuonitautien yhteyttä aletaan selvittää kansainvälisessä tutkimuksessa.

– Selvitämme monipuolisesti etenkin immunologisten ja metabolisten tekijöiden merkitystä tämän yhdistelmän synnyssä, kertoo tutkimuksessa mukana oleva professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta.

Hankkeessa on tarkoitus tutkia myös suoliston mikrobiomin osuutta masennuksen ja sydän- ja verisuonitautien muodostaman haitallisen tautiyhdistelmän synnyssä.

– Yhteinen fysiopatologinen tekijä molemmissa tautitiloissa on pitkäaikainen aivojen ja verisuonien seinämän vaurioplakkien paikallinen heikko tulehdusreaktio, Lehtimäki kertoo.

Lue lisää


Äidin geenit selittävät neljäsosan lapsen syntymäpainosta

Alhainen syntymäpaino ennustaa korkeaa verenpainetta aikuisiällä. Uusi tutkimus osoittaa, että vaikutus johtuu geeneistä eikä ympäristötekijöistä.

Jokainen lapsi perii puolet geeneistään äidiltä ja toisen puolen isältään. Vanhemmilta saatu perimä muotoutuu lapsen yksilölliseksi geneettiseksi koodiksi, joka vaikuttaa ympäristötekijöiden lisäksi lapsen syntymäpainoon. Ympäristötekijöistä merkittävin on äidin ruokavalio raskauden aikana.

Uudessa tutkimuksessa on löydetty 190 yhteyttä geneettisen perimän ja syntymäpainon välillä. Tutkimus julkaistiin Nature Genetics -lehdessä.

Lue lisää

 

 

Linkit:

 

Tampereen korkeakouluyhteisö

Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta (MET)

Fimlab laboratories Oy

Tays

Tays Sydänsairaala