Esittely

Musiikkikasvatuksen visiossa 2030 (Auramo et al., 2020) kuvataan musiikkikasvatuksen laaja-alaisia ulottuvuuksia, jotka ohjaavat suomalaista musiikkikasvatusta ja myös tämän iDeaME-verkoston toimintaa.

Tältä sivustolta löydät tieota laaja-alaisen opettajankoulutuksen musiikkikasvatukseen keskittyvästä iDeaME-verkostosta.
Sivusto päivittyy vähitellen. Ole yhteydessä, jos toivot täällä tiedotettavan tapahtumista tai haluat jakaa täällä julkaisuja.

Taustaa

iDeaME-verkosto perustettiin Suomen Musiikkikasvatusseura FiSMe ry:n aloitteesta 20.11.2022 prof. Suvi Saarikallion pyydettyä yliopistonlehtori, dosentti Kaarina Marjasta johtamaan verkoston käynnistämistä. Tampereen yliopistossa pidettyssä perustamiskokouksessa olivat iloksemme edustettuina joko läsnä ollen tai videotervehdysten ja materiaalien myötä kaikki suomalaiset opettajankoulutukset. Saimme myös nauttia prof. Minna Huotilaisen (HY) ja johtaja Markku Kaikkosen (Resonaari) inspiraatiopuheenvuoroista hengen nostattamiseksi. Verkoston toiminnalla halutaan vahvistaa kansallista musiikkikasvatuksen visiotyötä 2030 opettajankoulutusten näkökulmista.

Nimensä verkosto sai ajatuksesta Muusain taiteiden filosofiasta, joissa musiikkia ja taiteita tarkastellaan kokonaisvaltaisena henkisenä pääomana. Dealla viitataan jumalattareen, ja ME voi johtaa ajatukset sekä meihin yhdessä että musiikkikasvatukseen (Music Education). iDeaME-verkoston nimi muistuttaa meitä siis taiteesta nousevien ideoiden ja sen ”jumalaisten”,  syvien kokemusten suuntaan että taiteen tuottamiin ja siihen liittyviin inspiraatiohin, ideoihin. Musiikkia tarkastellaan osana ihmisyyttä ja elämää, ja olemassa olevan tutkimustiedon perusteella voimme perustella sen asemaa oikeutetusti koulutuksen ytimessä. Musiikin asema ei voi korjaantua, jos sitä perustellaan ja siitä keskustellaan virheellisessä viitekehyksessä, ainoastaan käytännön kysymysten tai taloudellis-resurssisten voimavarojen kautta. Ymmärryksen musiikista ja sen merkityksistä tulee ohjata musiikkikasvatusta osana koulutuksia. Meidän tehtävämme on alan asiantuntijoina avata musiikin ilmiön merkityksiä koulutuksissa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa, tarkastellen musiikkia tieteenä ja tietona sekä taiteena ja taitona.

Tavoite

IdeaME-verkoston tavoitteena on musiikkikasvatuksen aseman tunnistaminen ja vahvistaminen kaikilla koulutusasteilla. Verkostossa tarkastellaan musiikkia yhteisenä, yhteiskuntaa ja kulttuuria läpäisevänä inhimillisenä pääomana, joka on kaikille yhteinen: musiikkikasvatusta samasta filosofiasta lähtien voidaan toteuttaa kohderyhmästä riippumatta musiikin ilmiöstä ammentaen koulutusta monipuolisesti vahvistavina sisältöinä. Minna Huotilainen nosti esiin inspiraatiopuheenvuorossaan (20.11.2022) ajatuksen musiikista yleisenä pedagogisena mallina. Markku Kaikkonen puolestaan korosti (20.11.2022) yhteisen tahtotilan ja strategian löytämistä, ”…jotta musiikki soisi päiväkodeissa , kouluissa ja kodeissa yhä enemmän. Yhdistämällä voimiamme musiikkikasvattajien mutta myös muiden musiikkitoimijoiden kanssa voimme auttaa koko kasvatusalaa. – Yhdessä maailma saadaan muuttumaan!”

Vaikuttavuus

Tämä kansallinen verkosto kokoaa yhteen kaikkien opettajakoulutusten varhaiskasvatuksen- ja luokanopettajien koulutuksessa toimivat musiikkikasvatuksen tutkijat ja opettajat. Yhteistyö musiikin aineenopettajakoulutusten ja musiikkipedagogi (AMK) -koulutusten kanssa on verkostolle tärkeää: vahva yleiskasvatuksessa tehty musiikkikasvatustyö luo myös potentiaalia musiikin harrastamiselle ja ammatillisiin koulutuksiin suuntautumiselle. Luodaan siis yhdessä positiivinen kierre, jossa musiikki osana yleiskasvatusta ja musiikin ammatilliset mallit palvelevat toinen toistaan!

Verkoston jäsenyhteisöt

Varhaiskasvatuksen- ja luokanopettajien koulutukset Helsingissä, Tampereella, Turussa / Raumalla (ml. Åbo Akademi), Jyväskylässä, Joensuussa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Musiikin aineenopettajakoulutukset Helsingissä (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia), Jyväskylässä ja Oulussa.

Musiikkipedagogi (AMK) koulutukset erityisesti Helsingissä (Metropolia), Tampereella (TAMK) ja Jyväskylässä (JAMK).

 

Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi mukaan yhteistyöhön kaikki asiasta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt.

Verkoston jäsenet