LeGiT – Kasvu ja oppiminen tiimeissä -tutkimusryhmä teki keväällä 2020 henkilöstölle kyselyn tiimitoiminnan merkityksellisyydestä. Vastaajien mukaan tiimi voi olla niin iloinen toimijaryhmä kuin jäsentymätön päälleliimattu hallinnollinen yksikkö. Tiimien moninaisuus yllätti tutkijat.
Tutustu TAMK-blogissa julkaistuun artikkeliin ”Tiimi – hallinnollinen yksikkö vai toiminnallinen luottoporukka?”.
Oppien ja koppien jakamista
LeGit-tutkimusryhmä tarkasteli huhtikuussa 2020 opetus- ja ohjaushenkilöstölle tehdyssä kyselyssä, millaisia hyvinvointiin liittyviä tekijöitä tiimitoiminnasta voidaan tunnistaa ja kuinka nämä tekijät vaihtelevat henkilöstön TAMK-työkokemuksen perusteella.
Hyvinvoinnin tausta-ajatuksena käytettiin Decin & Ryanin (2000) itsemääräytymisen teoriaa, jonka elementtejä ovat kompetenssi, autonomia ja kuuluminen. Tulosten mukaan keskeisen haasteen työhyvinvointia ylläpitävälle tiimityöskentelylle muodostaa autonomian tarpeen tyydyttyminen, mikä korostuu työyhteisön tuoreimpien työntekijöiden kohdalla. Sen sijaan kompetenssin ja kuulumisen tarpeiden tyydyttyminen toteutuu tiimityössä autonomiaa luontevammin niin pitkään kuin vähemmän aikaa korkeakoulussa työskennelleiden kohdalla.
Perehdy aiheeseen ”Oppien ja koppien jakamista” – tiimit työhyvinvoinnin tukena” TAMKJournalin julkaisussa.
Resilienssi käsitteenä
Arto O. Salonen ja Annukka Tapani avaavat artikkelissaan resilienssin käsitettä; sen taustaa, ydintä, ja sitä, miten termiä käytetään eri konteksteissa.
Lue artikkeli: A. & Tapani, A. (2021). Resilience. In: Idowu S., Schmidpeter R., Capaldi N., Zu L., Del Baldo M., Abreu R. (eds) Encyclopedia of Sustainable Management. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-02006-4_72-1