Taustaa
Tutkimus on luonteeltaan monimenetelmällinen ja se noudattaa selittävän peräkkäisen designin periaatteita (explanatory sequential design). Tutkimusaineistoina ovat opettajien ja nuorten seurantakyselyt, joita syvennetään ja selitetään laadullisilla haastatteluilla ja luokanohjaustuokioiden havainnoinnilla ja videoinnilla. Luokanohjauksen pedagogiikkaa rakennetaan yhteistyössä luokanohjaajien ja nuorten kanssa Pirkanmaalla.
Tavoite
MOTI-hankkeen tavoitteena on kehittää tutkimusperustaisesti luokanohjauksen pedagogiikkaa, jota harjoittaessaan luokanohjaaja itsekin jäsentää omaa opettajaidentiteettiään kasvattajana. Toisena tavoitteena on se, että luokanohjaaja pedagogisella toiminnallaan mahdollistaa valvontaluokkansa oppilaille merkityksellisen ja päämäärätietoisen elämän rakennuspalikoita. Hankkeessa taiteen tekeminen on keskeinen pedagoginen lähestymistapa luokanohjauksen ja päämäärätietoisuuden muovautumisessa.
Vaikuttavuus
Tieteellisellä tutkimuksella nostetaan esiin luokanohjauksen merkitystä nuorten ja aineenopettajien hyvinvoinnin takeena. Tutkimus osallistuu keskusteluun perusopetuslain ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistamiseksi luokanohjauksen osalta.
Yhteistyökumppanit
MOTIprojekti toteutetaan Tampereen yliopiston ja Koneen säätiön rahoituksella. Tiivissä yhteistyössä Pirkanmaan yläkoulujen aineenopettajien ja Tampereen yhteiskoulun lukion kanssa.