Luokanohjausta koskevaa kirjallisuutta kartoitettiin systemaattisesti

Kirjallisuuskatsaus tuotti ison työmäärän ja laihan lopputuloksen. Tieteiden kentällä on merkittävä aukko luokanohjaajuutta tarkastelevassa tutkimuskirjallisuudessa. 

Kasvatustieteen maisteri, Joona Moberg, uppoutui MOTIprojektiin  kahdeksi kuukaudeksi tekemään kirjallisuushakuja.  Joonan mukaan systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tekeminen osoittautui haastavammaksi ja aikaa vievämmäksi tehtäväksi kuin hän osasi edes kuvitella.

Eri tietokantojen, tutkimusportaalien ja journaalien syövereistä löytyi etukäteen ennakoitu laiha lopputulos:  luokanohjaajuutta ei ole tieteellisesti juuri tutkittu sen kummemmin Suomessa kuin kansainvälisestikään. On merkillistä, että vahva suomalainen luokanvalvojuuden ja luokanohjaajuuden perinne on ollut tutkimuksesta sivussa. Kirjalllisuuskatsauksen mukaan tietomme luokanohjaajuudesta perustuvat tällä hetkellä pääosin kokemustietoon ja yksittäisten kehittämishankkeiden raportteihin.

Yhteisten linjausten puutteessa luokanohjaajuus tapahtuu pitkälti paikallisesti sovittujen käytäntöjen mukaan sekä yksittäisten opettajien valintojen pohjalta. ”Työni MOTI-hankkeen parissa vahvisti uskoani, että luokanohjaajilla voi olla merkittävä rooli koululaisten hyvinvoinnin ja kehityksen tukemisessa”  päättää Joona raporttinsa.

MOTIprojekti kiittää ja kuittaa! – Ja jatkaa kehittämistyötä luokanohjaajuuden tutkimuksessa ja tukemisessa. Kirjallisuushakujen myötä MOTIprojektin ensimmäinen artikkeli on jo kehkeytymässä.