Projekti alkaa!
MOTIprojekti sai Koneen säätiöltä nelivuotisen rahoituksen. MOTIprojekti on lähtökohtaisesti monitieteinen, kun luokanohjauksen pedagogiikka rakennetaan klassisen koulupedagogiikan, psykologisen elämänpäämäärä-teorian ja sosiologisesti painottuneen nuorisotutkimuksen varaan. Tutkimuksen monimenetelmällinen metodologia yhdistää perinteisiä kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia menetelmiä toimintatutkimukselliseen lähestymistapaan. Tieteidenvälistä dialogia toteutetaan myös ohjausryhmissä, joihin kuuluu alojensa johtavia tutkijoita, kokeneita eri oppiaineiden opettajia ja päämäärätietoiseksi tunnistettuja nuoria.
Koneen Säätiön arvoista MOTI-hankkeessa korostuvat eniten rohkeus, jolla hankkeessa lähdetään rakentamaan uutta tieteen alaa, luokanohjauksen pedagogiikkaa. Hankkeessa yhdistetään rohkeasti myös tieteellinen ja taiteellinen työskentely: Yhtäältä hanke tuottaa tieteellistä tutkimusta, jonka tavoitteena on uuden teoreettisen mallin luominen, jotta (koulu)maailma olisi parempi paikka kasvaa ja kehittyä. Toisaalta hanke tuottaa taideproduktion, jonka kautta nuoret ja aikuiset rakentavat identiteettiään ja prosessoivat elämänpäämääriään.
MOTI-hankkeen keskiössä on yhteisöllisyys sekä luokanohjauksen tavoitteiden että elämänpäämäärä-teorian kautta. Damonin elämänpäämäärä teoria eroaa muista vastaavista itsen ulkopuolelle suuntautumis -dimension vuoksi: tietoinen elämänpäämäärä palvelee tavalla tai toisella muitakin kuin henkilöä itseään. Luokanohjauksen laadun parantaminen luo edellytyksiä parempaan yhteisöllisyyteen, kouluun sitoutumiseen ja oman panoksen antamiseen sekä oppilaana, opiskelijana että opettajana.
Ekososiaalinen sivistys korostuu MOTI-hankkeessa sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan rakentamisessa, kun edistämme oppilaiden kokonaisvaltaisen kasvun tukemista ammattimaisemman luokanohjauksen avulla ja alueellista yhdenvertaisuutta tukemalla erityisesti maaseutupaikkakuntien kouluja.
Projekti kestää yhden oppilasikäluokan yläkoulun eli kolmen vuoden ajan. Luokanohjaaja saa samalle kolmelle vuodelle työnohjauksellisen tuen tehtäväänsä. Koneen säätiön painotuksista pitkäjänteisyys näkyy myös siinä, että näiden kolmen vuoden lisäksi pyritään saamaan muutosta opettajankoulutukseen ja opettajien täydennyskoulutukseen, jotta nuoret saavat ammattimaista luokanohjausta ja motivoivan kouluyhteisön.