DIGINFRA - NEWSLETTER KESÄKUU 2019

Digitalisaation mahdollisuuksia tunnistettu sidosryhmähaastatteluilla

Diginfraprofessuurin toiminta on käynnistynyt kevään aikana laajalla sidosryhmähaastattelulla, jossa on kuultu sekä alalla toimivien yritysten että tilaajien tarpeita. Nämä kehitystarpeet määrittävät rungon viisivuotiskauden työskentelylle. Vuoden 2024 visiona on

Digitalisaatio läpäisee infrarakentamisen sekä infran koko elinkaaren. Eri toimijat ovat sitoutuneet digitalisaatioon. Infra-alan suorituskyky on kasvanut 40 %, ja Suomi on kansainvälisessä kärjessä infra-alan digitalisaatiossa.

Haastatteluissa on nähty tärkeinä kehitysteemoina erityisesti elinkaarenaikaisen tiedonkulun ja -hallinnan parantaminen, prosessien tehostaminen, nopeuttaminen ja laadullinen kehittäminen sekä hankkeiden osapuolten välisen yhteistyön parantaminen. Teknologia on kehittynyt ja sen hyödyntäminen halventunut nopeasti, mutta uuden teknologian käyttöönotto edellyttää merkittäviä toimintatapamuutoksia kaikilta osapuolilta. Tuottavuuden ohella digitalisaatiolla voidaan vaikuttaa myönteisesti myös laatuun, hukan määrään ja työturvallisuuteen.

Kehitystyössä olennaisessa roolissa ovat pilottihankkeet, joissa uusia teknologioita ja toimintatapoja kokeillaan käytännössä. Normaalien väylähankkeiden yhteydessä toteutettavat pilottikohteet yhdistävät elinkaarenaikaisesti hankkeen eri osapuolet sekä tilaajan että toteuttajien osalta. Kohteista saadaan käytännönläheistä palautetta kehittämistä vaativista asioista, ja niissä varmennetaan uusia toimintatapoja ennen niiden laajempaa käyttöönottoa.

TIKARI – Tiekartta infra-alan tuottavuuteen

Digitalisaation hyödyntämisessä infra-alalla on keskeisenä tavoitteena selkeä tuottavuuden parantaminen. Tätä tavoitetta tukemassa on käynnissä Väyläviraston tilaama ja tammikuun 2020 loppuun mennessä valmistuva TIKARI-esiselvitys, jossa tunnistetaan

  • infra-alan tuottavuuden pullonkaulat, hukka ja valjastamaton potentiaali
  • uuden teknologian mahdollisuudet tuottavuuden parantamisessa
  • teemat, joita pitää syventää jatkohankkeissa. Näissä tutkitaan konkreettisia keinoja infra-alan tuottavuuden parantamiselle digitalisaatiota hyödyntämällä sekä menetelmiä että prosesseja uudistamalla.

Esiselvitys toteutetaan haastatteluin ja työpajoin, joihin osallistetaan asiantuntijoita suunnittelusta, urakoinnista, rakennuttamisesta, kunnossapidosta, omaisuudenhallinnasta, eri tilaajaorganisaatioista, taloushallinnosta, uusista teknologioista sekä projektinjohdosta. Lisätietoja hankkeesta antaa professori Kalle Vaismaa.

Diginfra-tutkimusryhmä esittäytyy

Helmikuussa tehtävässään aloittanut digitaalisen infrastruktuurin professori Kalle Vaismaa toimii tutkimusryhmän johtajana. Tutkimusryhmään kuuluvat väitöskirjatutkijat Maiju Örmä ja Kaisu Laitinen.

Tietojohtamisen diplomi-insinööri Maiju tekee väitöstutkimusta tiedonhallinnasta elinkaaren eri vaiheissa. Tutkimuskohteen valinnastaan hän kertoo, että ”Diplomityöni aikana huomasin, että rakentamisen alalla on runsaasti potentiaalia tuottavuuden parantamiseen, etenkin tehokkaan tiedonhallinnan näkökulmasta. Näin ollen kiinnostuin tulevan väitöskirjani aiheesta ja odotan innolla, minkälaista kehitystä saamme diginfran kautta aikaan.”

Kaisun väitöskirjatyön teemana on digitalisaation hyödyntäminen infra-alan tuottavuuden parantamisessa. Hän toteaa, ”Digitalisaation ja tuottavuuden toimintamalli- ja prosessinäkökulmat kiehtovat minua eniten. Olen työurani varrella päässyt testaamaan käytännössä uusien toimintamallien juurruttamista ja sujuvan yhteistyön tuottavuutta. Käytännön keinot eli aktiivisen osallistamisen aikaansaama todellinen muutos onkin suurin inspiraation lähteeni!”

Diginfra-tutkimusryhmällä on kiinteää yhteistyötä Tampereen yliopiston sisällä muun muassa rakentamistalouden ja tiedonhallinnan kanssa, Aalto-yliopistossa rakentamisen tuotantotalouden sekä Oulun yliopistossa tuotantotalouden ja koneautomaation kanssa.

Diginfra-tutkimusryhmän ajankohtaisista kuulumisista voi lukea lisää ryhmän www-sivuilta osoitteesta https://research.tuni.fi/diginfra/.