Wastebusters-tutkimusryhmä toimii Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Ryhmämme koostuu markkinoinnin, kuluttajatutkimuksen, liikkeenjohdon ja sosiologian tutkijoista.
Julkaisemme tutkimustietoa kauppatieteellisissä ja yhteiskuntatieteellisissä lehdissä ja osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä. Nykyiset ja aiemmat tutkimushankkeemme ovat keskittyneet esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseen, kestävään muotiin ja muoviin. Hankkeet on lueteltu Projektit-sivulla.
Esimerkkejä soveltavista teoreettisista painopisteistä: käytäntöteoreettinen kuluttajatutkimus, strategisen markkinoinnin ja johtamisen näkökulmat, materiaalisuuden teoriat ja sosiokulttuurinen näkökulma kiertotalouteen.
Tutkimusryhmämme tekee yhteistyötä monien eri yhteistyökumppaneiden kanssa Tampereen yliopistossa.:
- Kiertotalouden johtamisen tutkimuskeskus ManCE johtamisen ja talouden tiedekunnassa
- Asiakaslähtöisen markkinoinnin tutkimusryhmä johtamisen ja talouden tiedekunnassa
- Center for Innovation and Technology Research (CITER) johtamisen ja talouden tiedekunnassa
- Professori Olli Pyyhtisen tutkimusryhmä (WasteMatters ja DECAY projektit) yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.
Keskeiset teemat tutkimuksessa:
- kiertotalous, kiertokulutus, kiertotaloussiirtymä, kiertotalouskokemus
- kulutuskäytännöt, kuluttajakollektiivit, antikulutus kiertotaloudessa
- kiertotalouden startup-yritykset, markkinatoimijat kiertotaloudessa
- laitteet ja materiaalit kiertotaloudessa
- kohtutalous (degrowth) ja riittävyys
- ruokahävikki
- kestävä muoti, kiertomuoti
- muovit
Historia
Wastebusters-tutkimusryhmä perustettiin vuonna 2015, kun Emil Aaltosen säätiö myönsi ryhmälle hankeapurahan, jonka avulla se tutki kuluttajakansalaisia aktiivisina ruokahävikin vähentäjinä. Ruokahävikki oli tuolloin nouseva tutkimusaihe, mikä mahdollisti meille erilaisten teoreettisten ja metodologisten asiantuntemusten yhdistämisen yhteiskunnallisesti relevanttiin, viheliäiseen kestävyyshaasteeseen. Hankeavustuksen ansiosta pystyimme tuottamaan useita tietoaineistoja ja aloittamaan hedelmällisen yhteistyön eri sidosryhmien kanssa paikallisella ja kansallisella tasolla. Lisäksi hankkeen tuloksia julkaistiin kansainvälisesti tunnustetuissa lehdissä. Vuonna 2020 julkaisimme toimitetun teoksen ”Food Waste Management: Solving the Wicked Problem”, joka perustuu tutkimushankkeen viitekehykseen. Sittemmin Wastebusters on kasvanut sekä henkilöstön että rahoituksen osalta, ja olemme laajentaneet painopistettämme ruokahävikistä muihin kestävän kiertotalouden konteksteihin ja haasteisiin.
Ryhmämme ytimessä on tutkimukseen perustuva ratkaisukeskeisyys. Vahvuuksiamme ovat laadulliset menetelmät ja tulkitsevat lähestymistavat, monitieteinen yhteistyö ja kilpaillun ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen – ja tämä kaikki yhteisölähtöisellä eetoksella. Yhteinen intohimomme on tehdä maailmasta parempi paikka tutkimuksen avulla ja toimia aktiivisina muutosagentteina kestävässä kiertotaloudessa.