Multidisciplinary science to benefit medical community and patients with celiac disease

 

 

The mission of CeliRes is to advance the state-of-art in the field of celiac disease by conducting cutting edge, innovative, translational, multidisciplinary research and to promote excellence in clinical care including diagnosis and treatment of the patients.

The research setting of CeliRes involves multidisclipinary collaboration between gastroenterologists, pediatricians, dermatologists, basic researchers and geneticist. The focus areas investigated in CeliRes are presented in the figure and range from epidemiology to clinical studies and drug trials and further to basic research.

Research news and ongoing patient recruitments

Uusi keliakia/ihokeliakiatutkimus alkanut

Tampereen yliopiston ja Tampereen yliopistollisen sairaalan Ihokeliakiatutkimusryhmä on aloittanuttutkimuksen keliakian eri ilmenemismuotojen seurannasta ja perinnöllisestä ja biologisesta taustasta.Tutkimus on jatkoa aiemmille töillemme.

Keliakia voi aiheuttaa moninaisia oireita, ja tyypillisten vatsaoireiden lisäksi tauti voi ilmetä useina suoliston ulkopuolisina oireina, kuten esimerkiksi neurologisina oireina, luustomuutoksina, nivelvaivoina ja hedelmättömyytenä. Gluteeniton ruokavaliohoito on tehokas hoito keliakiaan, mutta joskus hoidon aikanakin ilmenee erilaisia tautiin liittyviä oireita, ja lisäksi keliakiaan liittyy lisääntynyt riski sairastua muihinkin autoimmuuniperäisiin tauteihin. Ihokeliakia, eli rakkuloiva ja kutiseva ihosairaus, on keliakian parhaiten tunnettu suoliston ulkopuolinen ilmentymä, ja nykyään noin 13%:lla keliakiaa sairastavista on ihokeliakia. Nykytiedon mukaan ihokeliakian liitännäistaudit ja ennuste eroavat jonkin verran keliakian muista ilmenemismuodoista.

Lue lisää ja ilmoittaudu!