Tutkimus ja yrittäjyys: Joose Kreutzer – “Laitetaan molemmat samaan pakettiin!”

Joose Kreutzerilla on vuosien kokemus tutkimuksesta ja yrittäjyydestä. Tutkijana aloittanut Kreutzer toimii nykyään toimitusjohtajana BioGenium Microsystems Ltd.:ssä, joka tuottaa ratkaisuja soluviljelyyn maailmanlaajuisesti. Yrityksen teknologialla on myös tärkeä rooli Monikudosmallintamisen huippuyksikössä, jossa Kreutzer on ollut mukana alusta asti.

Kirjoittanut: Oskari Kulta, Miina Björninen
Kuvat: Jonne Renvall (1), Esa Kreutzer (2), Jonne Renvall (3)

Haaste vastaanotettu

Ihmiskehon monimutkaisten fysiologisten olosuhteiden mallintaminen laboratoriossa on edelleen yksi biolääketieteen suurimpia haasteita. Jo siirrettäessä soluja kasvatuskaapista eli inkubaattorista normaalin huoneilman kautta mikroskoopille ja takaisin, niiden mikroympäristö muuttuu huomattavasti. Kysymys kuuluu, kuinka soluviljelyolosuhteita voidaan ylläpitää ja kontrolloida käsittelyn aikana? Joose Kreutzer, BioGenium, Microsystems Ltd.:n toimitusjohtaja ja perustaja sekä kokenut tutkija, otti haasteen vastaan. Julkaisu on osa Research vs. Business sarjaa.

Pitkä tie, useita projekteja

Yhdistämällä tietämyksensä mikrofluidistiikasta, mikrovalmistuksesta ja organ-on-chip teknologiasta, Kreutzer aloitti uuden, ”all-in-one” soluviljelmälaitteen kehittämisen. Vaikka BioGenium Microsystems Ltd. perustettiin spin-off yrityksenä Professori Pasi Kallion Mikro- ja nanosysteemien tutkimusryhmästä vuonna 2018, yrityksen juuret ulottuvat aina Suomen Akatemian Stemfunc-projektiin vuonna 2008. ”Silloin idea syntyi ja ensimmäiset ajatukset kaupallistamista ja patenttihakemusta koskien otettiin”, Kreutzer muistelee. ”Tästä seurasi Business Finlandin TUTLI-projekti sekä MiniHypoxy-projekti, joiden aikana kaupallistamisprosessia ja teknologian kehittämistä vietiin eteenpäin.”

Kymmenen vuoden kova työ johti kannettavaan OxyGenie™, soluviljelylaitteeseen, jossa soluja voidaan viljellä ja ylläpitää myös alhaisen happitason (hypoksia) olosuhteissa. ”Unohtamatta mahdollisuutta kuvantamiseen ja käyttäjäystävälliseen toimintaan”, Kreutzer lisää hymyillen. ”OxyGenie™ on maailman ensimmäinen all-in-one soluviljelypaketti.”

Kreutzer kehitti kuljetettavan soluviljelylaitteen, OxyGenien™, mahdollistaakseen ihmisen fysiolofisten olosuhteiden tarkemman mallintamisen in vitro. Perinteisen soluviljelyn lisäksi kaasujen vaihtuminen, pH:n säätely sekä kuvantaminen on otettu huomioon. Erityisesti vähähappisten olosuhteiden (hypoksia) ylläpito avaa useita mahdollisuuksia tautimallinnuksessa ja lääkekehityksessä. Kuva: Esa Kreutzer.

Pidä ääntä!

Yhteistyö on avain minkä tahansa liiketoiminnan laajentamiseen. Kreutzer korostaa markkinoinnin tärkeyttä ja osallistumista tieteellisiin konferensseihin: ”Näin löysimme nykyisen yhteistyökumppanimme, The Baker Company:n. Kaikki lähti lyhyestä keskustelusta konferenssista ja nyt Baker Company mahdollistaa OxyGenie™:n käytön kaikkialla maailmassa.”

Kreutzer toivoo, että olisi ymmärtänyt yhteistyön merkityksen paremmin jo uransa alkuvaiheessa: ”Aloittaessani yrittäjyyden, minun piti oppia paljon tyhjästä itse: markkinointi, kirjanpito, budjetointi, vakuutukset, eli käytännössä kuinka johtaa yritystä. Omistautuneen tiimin avulla kaikki olisi ollut helpompaa, eikä olisi tarvinnut yksin ottaa vastuuta kaikesta”

Yrittäjän arki

Vaikka Kreutzer arvostaa akatemian tarjoamaa vapautta, hänellä on aina ollut halu laajentaa tutkimustaan sen ulkopuolelle. Tämän takia ura puhtaasti tutkimuksen parissa tai työntekijänä yrityksessä ei sopinut hänelle.

”Jo heti alusta tulisi miettiä tutkittavan prototyypin kaupallistamismahdollisuuksia ja pohdittava sen käytettävyyttä sekä massatuotantoa. Liian usein korkeakouluissa on olemassa huippumoderni järjestelmä, jonka tuotanto on todella kallista ja sen käyttö todella haastavaa. Lisäksi resurssit ja aika ovat aina rajallisia, joka jälleen korostaa yhteistyökumppanien ja ulkoistamisen merkittävyyttä”, Kreutzer muistuttaa.

Joose Kreutzer nauttii akatemian tarjoamasta vapaudesta ja tuotteiden kaupallistamisesta. Kuva: Jonne Renvall.

Mitä seuraavaksi?

Yrityksen seuraavana tavoitteena on löytää uusia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita sekä vakauttaa myyntiä entisestään. Monikudosmallintamisen huippuyksikkö on tuonut esiin useita potentiaalisia tulevaisuuden sovelluksia OxyGenielle™ ja siihen liittyvälle teknologialle. Erityisesti ihmisen indusoiduista kantasoluista erilaistettujen solujen (hiPSCs) hyödyntäminen eläinmalleja korvaavien tautimallien luomisessa ja lääkekehityksessä kiinnostaa minua. Suurta motivaatiota tuo se, että soluviljelylaitteemme yhdistää kaksi lähiaikoina Nobel-palkittua tutkimusaluetta, sillä soluhypoksiaan liittyvä työ palkittiin vuonna 2019 ja hiPSC-teknologia vuonna 2012.”, Kreutzer summaa.

Yrittäjyyden ohella Kreutzer aikoo myös jatkaa akateemista uraansa: ”Tavoitteena on viimeistellä väitöskirja. ”Yrityksen johtaminen on vienyt suurimman osan ajastani ja se on odottanut työpöydälläni jo jonkin aikaa, mutta lupaan tehdä sen loppuun”, Kreutzer nauraa.

Siirry BioGenium Microsystems Ltd.:n sivuille tästä.