Duunarit-hankkeen alustavia havaintoja ammattiylpeydestä kiinteistöpalvelualalla

Hankkeen alustavia tuloksia oli tarkoitus esitellä Sosiologipäivillä Rovaniemellä 26.-27.3.2020. Sosiologipäivät kuitenkin peruttiin Korona-epidemian vuoksi. Tässä työryhmäesityksemme abstrakti:

 

Kiinteistöpalvelualan työntekijöiden kokema ammattiylpeys

Tiina Saari & Tuija Koivunen

Vaikka työelämä tietoistuu, automatisoituu ja robotisoituu, kiinteistöpalvelualalla jatkuu suorittava fyysinen työ. Kiinteistöpalvelualan ammatit eivät kuulu arvostetuimpien ammattien joukkoon, eivätkä ne pärjää myöskään palkkavertailuissa. Esimerkiksi siivoustyön heikko arvostus näkyy siinä, että osaavasta työvoimasta on alalla pulaa. Vaikka kiinteistöpalvelualan ammatit eivät saa ulkoista arvostusta eikä fyysisesti raskasta työtä korvata korkealla palkalla, alan työntekijät kokevat tekevänsä tärkeää työtä, josta voi olla ylpeä.
Ammattiylpeys on omaan työhön ja ammattiin liittyvä positiivinen tunne tai asenne, jonka taustalla voivat olla oma osaaminen ja onnistuminen työssä. Ylpeyttä voivat aiheuttaa myös työryhmän onnistuminen ja kuuluminen osaavaan työyhteisöön. Ylpeyttä voidaan kokea myös koko toimenkuvan hallitsemisesta tai jonkin hetkellisenkin työsuorituksen onnistumisesta. Ammattiylpeyttä on tutkittu Suomessa melko vähän. Kansainvälisellä tutkimuskentälläkin tutkimus kohdistuu pääasiassa ylpeyteen tiettyyn organisaatioon kuulumisesta ja organisaation menestyksestä.
Tämä tutkimus kohdistuu kiinteistönpalvelualaan, johon kuuluvat esimerkiksi puhdistus- ja siivoustehtävät, kiinteistönhoitotehtävät sekä tekniset palvelutehtävät. Esittelemme Työsuojelurahaston rahoittaman Duunarit-tutkimushankkeen alustavia tuloksia, jotka perustuvat kyselyyn (N=680) ja haastatteluihin. Kyselyyn vastanneista useampi kuin kaksi kolmesta on melko tai erittäin ylpeitä työstään. Vastaajista myös suurin osa, 86 prosenttia, kokee vahvaa tai melko vahvaa ylpeyttä nähdessään työnsä tulokset. Kyselyn avovastauksissa ylpeyden kerrottiin kumpuavan erityisesti omasta ammattitaidosta, hyvin tehdystä työstä ja siitä saadusta kiitoksesta. Ylpeyttä koettiin myös kyvystä auttaa asiakkaita ja tehdä sellaista työtä, johon kaikki eivät pysty, esimerkiksi taidosta siivota erityisen likaisia kohteita kovassa kiireessä. Kiinteistönhuollon ammattilaiset tiedostavat, että alan työtä ei arvosteta kovin korkealle, mutta he itse kokevat tekevänsä ”työtä jota ilman Suomi ei toimi.”