Esitelmäkutsu: Arkipäivän demokratia ja päätöksenteon marginaalit (Kaupunkitutkimuksen päivät, Turku)

Arkipäivän demokratia ja päätöksenteon marginaalit

Kaupunkitutkimuksen päivät 4.-5.5.2023, Turku

Työryhmä käsittelee arkipäivän demokratiaa sekä sen esteitä ja mahdollisuuksia kaupungissa. Osallistuminen kaupunkien tai naapurustojen päätöksentekoon vaatii aktiivista kansalaisuutta, mikä edellyttää kaupunkilaisella olevan kykyä, aikaa ja kiinnostusta hyödyntää osallistumismahdollisuuksia. Samaan aikaan monet kaupunkilaiset yrittävät saada äänensä kuuluviin löytämättä siihen keinoja, kanavia tai kuuntelijoita. Maankäytön, rakentamisen ja suunnittelun lisäksi ongelma tulee ilmi kaupunkien arkielämässä, jossa osa kaupunkilaisista ajautuu päätöksenteon ja vaikuttamisen marginaaliin jopa itseä koskevassa päätöksenteossa. Vaikeimmassa asemassa ovat eri syistä haavoittuvassa asemassa olevat tai epävarmassa tilanteessa elävät henkilöt.

Työryhmämme seikkailee toivotun ja vaietun osallistumisen rajapinnoilla, pohtien osallistumisen/osallisuuden mahdollisuuksia ja esteitä. Millaisia nämä esteet ovat ja miten niitä voisi ylittää? Miten näitä tulisi tarkastella poikkitieteellisessä tutkimuksessa? Millaisia kokemuksia osallistumisen/osallisuuden mahdollisuuksiin liittyy? Mitä pidetään oikeanlaisena kaupunkitietona tai argumentaation tapana? Kutsumme työryhmäämme sekä eri alojen tutkijoita että yliopistomaailman ulkopuolisia esiintyjiä. Esitykset voivat käsitellä muun muassa seuraavia teemoja (rajoittumatta kuitenkaan näihin):

  • Arkipäivän demokratia
  • Osallistumisen/osallisuuden esteet ja mahdollisuudet
  • Poliittinen toimijuus kaupungeissa
  • Marginalisoivat tietämisen tavat
  • Menetelmälliset avaukset osallisuuden ja demokratian tutkimukseen
  • Tiedon tuottamisen inklusiivisuus ja sensitiivisyys

Työryhmä liittyy Koneen Säätiön rahoittamaan tutkimushankkeeseen ”Tila, oikeudenmukaisuus ja arkipäivän demokratia”. Työryhmän järjestää Tampereen yliopiston JUSTSPACES-verkosto, joka tekee kriittistä yhteiskuntatutkimusta kaupunkitilojen oikeudenmukaisuudesta.

Puheenjohtajat:

  • Päivi Kymäläinen, Tampereen yliopisto, paivi.kymalainen@tuni.fi
  • Riina Lundman, Tampereen yliopisto, riina.lundman@tuni.fi

***

Esitelmien abstraktit (noin 250 sanaa) pyydetään osoittamaan suoraan työryhmien puheenjohtajille (paivi.kymalainen@tuni.fi ja riina.lundman@tuni.fi) perjantaihin 24.3.2023 mennessä.

Lisätietoja Kaupunkitutkimuksen päivistä täältä.