Arvo on jo tarkastellut alueellista asuntokehittämistä monin tavoin. Uusia näkökulmia löytyy kuitenkin aina uusia. Etenkin silloin, kun on kyse näin laajasta tutkimuskohteesta.
Eri toimijoiden näkökulmien yhdistämistä
– Mielestäni Arvo-hankkeessa olisi vielä mielenkiintoista pohtia Ara-tuotannon ja vapaarahoitteisen tuotannon yhteensovittamista samalla alueella. Meillä on hankkeessa yhteistyökumppaneita Aralta, kaupungeilta, suunnittelijatahoilta ja vapaarahoitteisilta toimijoilta, joten heidän näkemystensä yhdistäminen alueen toteutukseen liittyvissä asioissa olisi kiinnostavaa, pohtii YIT Oy:n asumisen toimialajohtaja ja varatoimitusjohtaja Antti Inkilä.
Pelkästään useat näkökulmat eivät mahdollista toimivaa hanketta, niin tutkimuksessa kuin rakennustyömaallakaan. Yhteistyökumppaneilta vaaditaan myös sitoutumista.
– Usein aluekehittäminen kestää ajallisesti pitkään ja ihmiset hankkeiden ympärillä vaihtuvat. Olisikin kaikkien sidosryhmien osalta tärkeää sitoutua jo tehtyihin valintoihin ja päätöksiin henkilömuutoksista huolimatta. Hukkaamme paljon aikaa ja resursseja, jos ja kun asioita avataan uudelleen käsittelyyn useita kertoja, miettii Hartela-Yhtiöt Oy:n maanhankinnan ja asuntokehityksen johtaja Johanna Palosaari.
Erilaisilla näkökulmilla vetovoimaista kaupunkikehittämistä
Arvo-hanketta käsittelevän kokouksen jälkeen jakauduimme pitämään työpajaa aluekehittämisen tavoitteista. Mietinnässä olivat tavoitteiden asettamisen nykytila ja ideaalitila aluekehityshankkeille.
– Elinkeinopolitiikka voisi tavoitteiden asettamisessa olla vielä suuremmassa osassa ja olisi hyvä, jos kuulisimme laajasti myös elinkeinoelämän ja kiinteistönomistajien näkökulmia jo alkuvaiheessa. Mitä laajemmin maankäytön suunnittelussa huomioidaan eri näkökulmat, sitä kiinnostavampi ja vetovoimaisempi lopputulos kaupunkikehittämisen näkökulmasta saavutetaan, kertoo Helsingin kaupungin aluerakentamispäällikkö Outi Säntti.
Vasta hankkeen toteutuksen aikana ilmi tulevat uudet tavoitteet voivatkin haastaa koko toteutusprosessin ja aiheuttaa huomattavia haasteita esimerkiksi aikataulun noudattamisessa.
Monet tavoitteet luovat paineita
Hankkeille mietittiin esimerkiksi taloudellisia, laadullisia ja laajuuteen liittyviä tavoitteita. Maakunta- ja yleiskaava olivat paljon esillä keskustelussa. Tavoitteet muodostuivat paljon kaavojen sääteleminä, eikä yksittäisellä toimijalla nähty olevan yksinään paljon valtaa sopia poikkeuksista.
Muutenkin erilaiset ohjeet ja säännöt tuntuvat vaikuttavan paljon alueiden suunnitteluun, rakentamiseen ja brändäykseen. Toisinaan tällaisia ohjeita tuntuu olevan liikaakin, eivätkä pienemmät alueet kestä niiden tuomaa painetta. Eipä se ole ihmekään, jos pitää olla yhtä aikaa kestävä, hiilineutraali, vihreä, edullinen ja trendikäs.
Tutkimus ja pohdinta eivät siis suinkaan ole Arvon osalta ohi. Kokoonnuimme esimerkiksi 15.3. CoreLab-aamukahveille keskustelemaan vauhdittavatko innovaatiot asuntomarkkinoita. Seuraavaksi vuorossa on ulkomaan opintomatka Alankomaihin huhtikuussa.
Lue lisää Arvo-hankkeesta täältä.
Teksti ja kuvat:
Alisa Hakola, YTM
Tiedottaja ja tutkija, CoreLab, Kiinteistökehittämisen osaamiskeskus
alisa.hakola@tuni.fi
Lisätietoja:
Jukka Puhto, TkT
Johtaja, Kiinteistökehittämisen osaamiskeskus
jukka.puhto@tuni.fi
Arvo-hankkeessa yhteistyökumppaneita ja rahoittajina toimivat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), A-Insinöörit Oy, Espoon kaupunki, Hartela-yhtiöt Oy, Helsingin kaupunki, Järvenpään kaupunki, Peab Oy, Redeve Oy, Setlementtiasunnot Oy, Talonrakennusteollisuus ry, TA-Rakennuttaja Oy, Tampereen kaupunki, YIT Oy ja Y-Säätiö sr.