CircBuild etsii pilottien ja opintomatkojen avulla kestäviä ratkaisuja

Hankkeiden alussa on aina paljon sovittavaa. Näin oli myös Kiertotaloudesta liiketoimintaa KIRA-alalle (CircBuild) -hankkeen kohdalla, kun tapasimme suurella ryhmällä ohjausryhmän kanssa Pasilassa maaliskuun lopussa. Nyt tie eteenpäin on selkeämpi niin pilottien kuin opintomatkojen kohdalla.

CircBuild-hankkeella on kuusi yhteistyökumppaniyritystä: A-Kruunu Oy, Hartela-Yhtiöt Oy, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Oy Hoas, Kiinteistöalan koulutussäätiö sr (Kiinko), Saint-Gobain Finland Oy ja Y-Säätiö. Teemme omakohtaisen pilotin jokaisen yrityksen kanssa.

Pilotit toteutetaan yhdessä yrityksen ja hankkeen tutkijoiden kanssa. Apua pilotteihin tulee myös Tampereen yliopiston opiskelijoilta, jotka saavat arvokkaan mahdollisuuden tarkastella aitoja case-kohteita osana opintojaan. Jokaisessa pilotissa pohdimme, kuinka yritykset voivat viedä kiertotaloutta osaksi nykyisiä toteutusmalleja ja kehittää skaalattavia ratkaisuita tuleviin projekteihin. Tavoitteena on löytää kestäviä ratkaisuja, joista on hyötyä sekä kiertotaloudelle ja liiketoiminnalle.

– Viimeisen viiden vuoden aikana olen päässyt seuraamaan kiertotalous-käsitteen ympärillä pyörivää keskustelua niin tutkimuksen kuin opetuksen näkökulmista. Nyt aiheessa on selkeästi noussut esiin toteutettavia ja konkreettisia ratkaisuita, joiden avulla yrityksillä on mahdollisuus operationalisoida kestävän kehityksen periaatteita käytäntöön, kertoo Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Juha Franssila.

Ohjausryhmä ja tutkijat kokoontuivat Pasilaan ja poseerasivat hankkeen alkamisen kunniaksi.

Regeneratiivinen ajattelu uudentaa

Toinen hankkeen väitöskirjatutkija on HAMKin Design Factoryn lehtori Sanna-Maaria Siintoharju. He lähtevät ulkomaille oppiin hankkeen aikana, sillä näin tutuksi tulevat myös muiden maiden kiertotaloustutkimus rakentamisen alalla. Siintoharjulla onkin jo matkalippu Australiaan, ja vastassa on alan professoreita, kuten yksi regeneratiivisen ajattelun päätutkijoista, professori Bruce Pascoe.

Siintoharju on kiinnostunut regeneratiivisesta ajattelusta, joka on kiertotalouteen verrattuna seuraava askel eteenpäin. Regeneratiivinen ajattelu voidaan nähdä mallina, joka uudentaa tai palauttaa ekosysteemejä ja kulttuureja. Regeneratiivinen ajattelu on kattava ja holistinen lähestymistapa, jossa prosesseihin lähdetään kestävä kehitys edellä ja jonka lopputulemana on nettopositiivinen yhteisteiskunta, ihmiset, talous ja ympäristö. Tämä herätti kiinnostusta tapaamisessakin.

– Regeneratiivinen ajattelu voi tuoda uudenlaisia oivalluksia myös rakentamisalalle, kun katsotaan laajasti vähähiilisyyden, luonnon monimuotoisuuden ja kiertotalouden mahdollisuuksia. Voisivatko esimerkiksi isot varjostavat puut vaikuttaa asukkaiden viihtyvyyden lisäksi pienentävästi rakennuksen viilennystarpeisiin? pohtii Hartelan vastuullisuuspäällikkö Julia Brunfeldt.

Esimerkiksi tätä pohtiessa CircBuild-hankkeella on edessä paljon mielenkiintoista tutkittavaa. Lisää inspiraatiota saamme varmasti matkan aikana suomalaisesta ja kansainvälisestä akateemisesta kirjallisuudesta ja matkoilta. Väitöskirjatutkijoidemme matkojen lisäksi suuntaamme opintomatkalle Eurooppaan vuoden 2025 lopussa, sekä vuoden 2026 lopussa loppuseminaariin Brysseliin. Seuraavaksi vuorossa on kuitenkin Forssan FRUSH25-tapahtuma, joka keskittyy ESG-vaatimuksiin.

Käy lukemassa lisää hankkeesta CircBuild-kotisivuilta!

Lisätietoja:

Jaakko Kinnunen
Projektipäällikkö
CoreLab Rakennetun ympäristön tiedekunta
Tampereen yliopisto
jaakko.kinnunen@tuni.fi

Olli Koskela
Tutkimuspäällikkö, HAMK Tech
Hämeen ammattikorkeakoulu
olli.koskela@hamk.fi

Teksti:

Alisa Hakola
Tiedottaja ja tutkija
CoreLab Rakennetun ympäristön tiedekunta
Tampereen yliopisto
alisa.hakola@tuni.fi

Hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan unionin osarahoitus ja Etelä-Savon ELY -keskus. Lisäksi rahoittajia ja yhteistyökumppaneita ovat A-Kruunu Oy, Hartela-Yhtiöt Oy, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Oy Hoas, Kiinteistöalan koulutussäätiö sr (Kiinko), Saint-Gobain Finland Oy ja Y-Säätiö.

Euroopan unionin osarahoittama logo

ELY logo