Helsingin kaupungin aluerakentamispäällikkö Outi Säntti tekee väitöskirjatutkimustaan Tampereen yliopistolle. Hänellä on omakohtaista kokemusta hybridihankkeista, mistä on apua ilmiön tutkimuksessa. Nyt viimeistä vaille valmiina hänellä on CityCen-hankkeelle tehtävä Hybridihankkeiden haasteet -artikkeli. Siinä tutkitaan nimen mukaisesti hybridihankkeiden haasteita erilaisten institutionaalisten logiikoiden avulla. Mitä nämä sitten oikein ovat selkokielellä?
Meillä jokaisella on kulttuurisia uskomuksia ja sääntöjä, jotka ohjaavat käyttäytymistä ja päätöksentekoa. Näin on myös organisaatioiden ja ammattiryhmien kohdalla. Tällaisten uskomusten ja sääntöjen ohjaamaa toimintaa kutsutaan tutkimuksessa institutionaalisiksi logiikoiksi1. Tällaisia on useita erilaisia, mikä saattaa aiheuttaa haasteita eri logiikoiden kesken tai jopa organisaation sisäisesti. Niiden yhteensopivuus ja keskeisyys vaikuttavatkin organisaatioiden kykyyn hallita konflikteja ja sopeutua muuttuviin olosuhteisiin2.
Tutkimuksen keskiössä toteutusprosessi
Artikkelin julkaisua saamme odottaa vielä hetken, mutta sillä välin voimme syventyä vaikkapa Jethro Ollarannan diplomityöhön Julkislähtöisen hybridikiinteistökehityshankkeen toteutusprosessi. Iloksemme Ollaranta jatkaa väitöskirjatutkijana aiheen parissa. Nyt hän muun muassa kerää uutta tutkimusaineistoa kaupunkikehityshankkeiden kilpailutusmalleista.
– Keväällä valmistunut diplomityöni on tarjonnut erinomaisen pohjan jatkotutkimukselle CityCen-tutkimushankkeen puitteissa. Hybridihankkeiden prosesseihin syventyminen on auttanut hahmottamaan erityisesti hankkeiden kilpailutuskäytäntöihin liittyviä ongelmakohtia, joiden ympärille myös alkanut väitöskirjatyöni keskittyy. Tällä hetkellä työstän ensimmäistä tutkimusartikkelia diplomityöstäni sekä kerään tutkimusaineistoa CityCen-hankkeessa mukana olevilta toimijoilta toista – hankkeiden kilpailutuksen nykykäytäntöjä käsittelevää – artikkeliani varten, kertoo Ollaranta.
Tulokset esille loppuseminaarissa
Hybridikiinteistökehityshankkeiden kilpailutusmallit ovat myös osa CityCen-loppuraportin sisällysluetteloa. Oma merkkinsä hankkeen päättymisestä on, että loppuraportti alkaa asettua muotoonsa ja saa ohjausryhmän hyväksynnän. Vuoden päästä pääsemme lukemaan tätä raporttia ja olemme saavuttaneet uutta ymmärrystä kaupunkikehityshankkeiden toteutusmalleihin CityCen-hankkeen aikana. Siihen mennessä tulee valmistumaan myös muita opinnäytetöitä aihepiiristä (lue juttu diplomityötutkijoista).
CityCen-hankkeen loppuseminaarissa 21.1.2026 Kiinkon tiloissa AnnaK:ssa esittelemme laajasti hankkeen tuloksia. Päivämäärä kannattaa laittaa jo kalenteriin! Laita viestiä (alisa.hakola@tuni.fi), jos haluat varmistaa paikkasi. Tilaan mahtuvat 55 ensimmäistä ilmoittautunutta.
Tutustu CityCen-hankkeeseen kotisivuiltamme!
Lisätietoja:
Jukka Puhto, TkT
johtaja, Kiinteistökehittämisen osaamiskeskus
jukka.puhto@tuni.fi
Teksti:
Alisa Hakola, YTM
tiedottaja ja tutkija, CoreLab
alisa.hakola@tuni.fi
Yhteistyökumppaneina ja rahoittajina CityCen-hankkeessa toimivat AFRY Ark Studio, Helsingin kaupunki, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli Oy, KPMG Oy Ab, Lahden kaupunki, NCC Property Development Oy, Oulun kaupunki, Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenne Oy, Skanska CDF Oy, Talonrakennusteollisuus ry, Turun kaupunki ja Vantaan kaupunki.
Lähteet:
1 Lounsbury, M. (2007). A Tale of Two Cities: Competing Logics and Practice Variation in the Professionalizing of Mutual Funds. Academy of Management Journal, 50(2), 289–307. https://doi.org/10.5465/amj.2007.24634436; Thornton, P. H. (2002). The Rise of the Corporation in a Craft Industry: Conflict and Conformity in Institutional Logics. Academy of Management Journal, 45(1), 81–101. https://doi.org/10.5465/3069286
2 Besharov, M. L., & Smith, W. K. (2014). Multiple Institutional Logics in Organizations: Explaining Their Varied Nature and Implications. The Academy of Management Review, 39(3), 364–381. https://doi.org/10.5465/amr.2011.0431