XR-teknologioiden kokemusten vaihtoa ja käyttötapojen etsintää

Tampereen yliopiston EVA-laboratorion “Charlien enkelit” projektipäällikkö Sanna-Maaria Siintoharju ja arkkitehti Heikki Vuorinen.

Hämeen liiton rahoittama Laajennetun todellisuuden Häme -hanke tutkii keinoja hyödyntää laajennetun todellisuuden (XR) teknologiaa yritysten suunnittelutyössä. Kutsuimme yrityksiä Hämeen ja Pirkanmaan alueilta kokeilemaan XR-teknologiaa Extended Virtual Architecture (EVA) -laboratorioon, missä on käytössä esimerkiksi Varjon XR-3 lasit.

Yritysvierailut Tampereen yliopiston EVA-laboratoriossa ovat ohi, ja Laajennetun todellisuuden Häme -hankkeen tarkastelu laajennetun todellisuuden teknologioiden käyttömahdollisuuksiin on 16 yrityskokemusta rikkaampi. Kokemuksien vaihtoa on tapahtunut puolin ja toisin ja paljon hyvää on jäänyt käteen mahdollisista XR-teknologian käyttötavoista. Kiinnostuneimmat ovat voineet seurata hankkeen kuulumisia sosiaalisessa mediassa. 

– Halusimme tarjota mahdollisuutta tutustua XR:ään erilaisille yrityksille. Meillä on käynyt vieraana arkkitehtejä, raskaan suunnittelun yrityksiä, kaupunkisuunnittelijoita eli eri alan insinöörejä ja suunnittelijoita, myös luovilta aloilta. Suurin osa kokemuksista on ollut yritysten sanoin huikeita, sillä Varjon lasit tarjoavat tällä hetkellä alansa parasta teknologiaa. Erilaisia XR- teknologian hyödyntämiskohteita löytyy paljon ja toki joukkoon mahtuu myös niitä, joille XR ei sovi. Suurin lisäarvo on löytynyt puhtaasta suunnittelutyöstä erityisesti projektien alkuvaiheessa ja varsinkin silloin, jos suunnittelijat ovat eri paikkakunnilla tai jopa eri maissa, kertoo projektipäällikkömme Sanna-Maaria Siintoharju. 

Heikki Vuorisella on monen vuoden kokemus laser-keilaimen käytöstä, minkä ansiosta Hämeen linnan kuvaaminen sujui kätevästi ja nopeasti.

Mitä teknologiavelhollamme on kerrottavaa vierailuista? 

– Laajennettu todellisuus koskettaa monta alaa ja monta tekijää, sekä heidän tulevaisuuttaan. Huomaa kuitenkin, että kehitys on alkutekijöissään. Vielä on paljon tekemistä uusien teknologioiden käyttöönotossa, mutta myös niiden etujen ja hyötyjen huomioimisessa, kertoo Tampereen yliopiston opettaja ja arkkitehti Heikki Vuorinen. 

– Teknologian ja alojen yhteensovittamisen on toimittava entistä paremmin. Vanhat totutut tavat tehdä töitä eivät välttämättä jousta uusiin toimintatapoihin, joita XR-teknologia tuo tullessaan. Pitää siis olla halua ja kykyä ottaa käyttöön uutta teknologiaa. Aika on todella odottavaa, sillä teknologia alkaa nyt kuromaan niitä haasteita ja tulevaisuuden visioita, mitä meillä on ollut, jatkaa Vuorinen 

Hankkeen seuraavassa vaiheessa yritykset kutsutaan HAMK Smart -tutkimusyksikköön Hämeenlinnaan, jossa yrityksillä on mahdollisuus tarkastella omaa malliaan virtuaalimaailmassa. Poikkesimme Hämeen linnassa laser-keilaimen kanssa. Linnan aineisto tarjoaa yritysten malleille mielenkiintoisen taustan tai vaihtoehtoisen tarkastelukohteen. Seuraavat vierailut tuovatkin XR-teknologian mahdollisuudet vielä tarkemmin yritysten omiin tilanteisiin ja tarpeisiin yleisten demojen ja esimerkkien jälkeen. 

On mielenkiintoista seurata hankkeen parissa, millaisia malleja saamme seuraavaksi tarkastella ja löydämmekö niiden avulla yhä uusia keinoja hyödyntää laajennetun todellisuuden teknologioita suunnittelutyössä. Parhaat ideat tulevatkin joskus kummallisina aikoina, kuten yön pikkutunneilla. Yhteistyökumppaneiden uusia ideoita innolla odotellessa! 

Tutustukaa myös laajemmin hankkeen toimintaan: Laajennetun todellisuuden Häme -kotisivut. Juttu julkaistu myös CoreLabin sivuilla.

Lisätietoja: 

Sanna-Maaria Siintoharju, KTM
HAMK Design Factory, projektipäällikkö & Senior Lecturer
sanna-maaria.siintoharju@hamk.fi 

Jaakko Kinnunen, FM
CoreLabin projektipäällikkö, viestintävastaava
050 437 7144 

Heikki Vuorinen,
yliopisto-opettaja, arkkitehti (SAFA)
heikki.vuorinen@tuni.fi  

Laajennetun todellisuuden Häme -hankkeen rahoittaa Hämeen Liitto.