Tampereen yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteishankkeessa on tavoitteena pitää useita työpajoja seuraavan vuoden ajan sekä Tampereella että Hämeenlinnassa (lue Tampereen työpajojen alustavat otsikot tästä uutisesta). Työpajojen aiheet käsittelevät hankkeen teknologisia kärkiä – tekoäly, pelimoottorit, laajennettu todellisuus (XR) ja reality capture – eri näkökulmista.
Tampereen yliopiston työpajat on suunnitellut ja niitä vetää väitöskirjatutkija Jaakko Viertiö. SmartDesign-hankkeen aihepiiri sopii hyvin hänen tutkimusaiheeseensa, joka käsittelee tekoälyn soveltamista suunnittelutyön tiedonhallinnan tukena. Apuna Viertiöllä on tekoälyosaamisessa tutkijatohtori Osku Torro.
Mitä ensimmäinen työpaja käsitteli?
Ensimmäisessä työpajassa kuulimme ensin eri tekoälysovelluksista ja miten niitä voi käyttää arkkitehtisuunnittelussa. Esitellyt sovellukset painottuivat arkkitehdin tyypillisiin työtehtäviin maankäytön, rakennussuunnittelun sekä yleisen tiedonhallinnan aihepiireissä. Alustuksen jälkeen sana oli vapaa työpajaan osallistuneille vieraillemme. Saimme aikaan monipuolista keskustelua Arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy, BST-Arkkitehdit Oy, Bygge Arkkitehdit Oy ja Raami Arkkitehdit Oy arkkitehtien kanssa.
Keskustelu toi hyvin esiin arkkitehtisuunnittelun moninaisen tehtävien kirjon. Esimerkiksi vanhojen kohteiden restaurointiin esitellyt tekoälysovellukset eivät toimineet, koska esimerkiksi vanhoja kirkkoja kunnostettaessa täytyy mitata tarkasti kaarevat ja lohkeilleet kivirakenteet ennen uusien suunnitelmien luontia. Lisäksi paljon aineistoa on vanhoissa papereissa, joita ei ole saatavilla verkkoasiakirjoina.

– Työpajan keskustelussa suunnittelijat nostivat esille useita hyviä näkökulmia tekoälyn soveltamisen haasteista kompleksisessa suunnittelutyössä. Keskustelun pohjalta on hyvä jatkaa teknologian soveltavien käyttömahdollisuuksien kartoittamista rakennusalalla, kertoo Viertiö.
– Keskustelussa painottui erityisesti tekoälyä hyödyntävien suunnittelutyökalujen haasteet arkkitehtisuunnittelun tehtävissä, jossa monipuolisten näkökulmien, tavoitteiden ja arvojen yhteensovittaminen ovat työn keskiössä. Tästä huolimatta tekoälyllä on nähtävissä suurta potentiaalia esimerkiksi suunnittelijan tukena laajojen asiakokonaisuuksien hallinnassa, hän jatkaa.
Missä vaiheessa mitäkin tarjolla olevaa sovellusta sitten olisi hyvä käyttää?
SmartDesign-hankkeessa Viertiö on selvittänyt markkinoilla olevien tekoälyä hyödyntävien sovellusten käyttömahdollisuuksia arkkitehtisuunnittelussa. Tässä on kyseessä prosessi monine vaiheineen aina suunnittelun valmistelemisesta rakennuksen käyttöönottoon.
Osa sovelluksista on jo markkinoilla, mutta paljon on vasta tulossakin. Tekoälyn käyttö ja hyödyntäminen eri aloilla kehittyy valtavaa vauhtia, joten yksittäisiä ohjelmia tulee saataville koko ajan. Tulevaisuudessa voidaan odottaa laajoilla aineistoilla kehitettyjä tekoälyjä, joita voi sitten käyttää tarkempaan tiedon hallintaan ja mallien luomiseen. Tekoälyn hyödyntämisessä pitää kuitenkin aina tarkistaa, mitä se on tehnyt ja kuinka luotettavasti.
Käy katsomassa, mitä tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia oli suurennuslasin alla:
SmartDesign_AI_Suunnittelutyössä pdf
Lue lisää SmartDesign-hankkeesta kotisivuiltamme.
Ole yhteydessä, jos haluat kuulla aiheesta lisää tai osallistua tuleviin työpajoihimme!
Lisätietoja:
Jaakko Viertiö
Tutkija, CoreLab
Rakennetun ympäristön tiedekunta, Tampereen yliopisto
jaakko.viertio@tuni.fi
Mikael Bowellan
Erityisasiantuntija, tki
HAMK Tech
mikael.bowellan@hamk.fi
Teksti ja kuvat:
Alisa Hakola
Tiedottaja ja tutkija, CoreLab
Rakennetun ympäristön tiedekunta, Tampereen yliopisto
alisa.hakola@tuni.fi
Tampereen yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteishanke Älykkään suunnittelun digityökalut (SmartDesign) on EAKR-rahoitteinen. Rahoituksen ovat myöntäneet Pirkanmaan liitto ja Hämeen liitto. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.