Ehdimme tutustua Brysselin ja lähikaupunki Antwerpen miljöisiin kolmen päivän aikana Tampereen yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun projektiryhmien voimin. Vierailimme Tampereen ja Pirkanmaan EU-konttorilla, Euroopan innovatiivisten yliopistojen konsortio (ECIU) pääkonttorilla, ecobuild.brussels verkoston ja Antwerpen yliopiston luona. Samalla tutustuimme projektiryhmän kesken ja suunnittelimme tulevaa.
– Opintomatkamme Brysseliin ja Antwerpeniin sujui erinomaisesti. Meillä on kunnianhimoiset tavoitteet hankkeemme kansainväliseen yhteistyöhön liittyen: loppuseminaarimme järjestetään Brysselissä ECIU-konsortion pääkonttorilla, ja tilaisuuteen tulee paljon vieraita Brysselistä. Suomalaisille yrityskumppaneillemme tapahtuma on mainio tilaisuus verkostoitua ja tuoda niiden osaamista esille kansainvälisesti, projektipäällikkö Jaakko Kinnunen toteaa.
Tapaamiset valottivat tietä eteenpäin huimasti. Saimme kuulla Euroopan unionin, ECIU:n ja paikallisten yritysten ajankohtaisia kuulumisia. Tutustuimme vastikään toimintansa aloittaneeseen Tampereen ja Pirkanmaan EU-konttoriin, jossa Harri Airaksinen ja Joni Rauhansalo ottivat meidät vastaan. He luovat omaa kansainvälistä verkostoaan ja toimivat Pirkanmaan ja Brysselin välikätenä välittäen tietoa Euroopan unionin ajankohtaisista asioista Suomeen ja päinvastoin Pirkanmaan kuulumisia Brysseliin.
Toinen uusi tuttavuus oli ecobuild.brussels-verkosto, jonka koordinaattorin Emmanuel Malfeytin tapasimme. Verkosto keskittyy kestävään rakentamiseen ja erityisesti korjausrakentamiseen. Tapaamisessa kuulimme Brysselin vähäpäästöisestä rakentamisesta ja ekologisista ratkaisuista – näitä onkin paljon, sillä heillä on noin 500 yrityskumppania. Brysselin yritykset jakavat mielellään löydöksiään, joten yhteistyö jatkuu varmasti tulevaisuudessakin.

Monipuolisia vinkkejä niin hankkeen kuin tutkimusrahoituksen osalta saimme ECIU Brysselin pääkonttorin johtajalta Olga Wesselsiltä. Saimme tapaamisen aikana hyödyllisiä kontakteja ja tietoa käynnissä olevista EU-missioista, kuten Mission Cities ja New European Bauhaus.
– Haluan erityisesti kiittää Olga Wesselsiä hänen tuestaan hankkeellemme. ECIU:n kautta Tampereen yliopistolle ja Hämeen ammattikorkeakoululle sekä yrityskumppaneillemme tarjoutuu monia uusia mahdollisuuksia, Kinnunen sanoo.
Vierailut päättyivät Antwerpenin yliopistolle, jossa Esther Vandamme, Aníbal Maury-Ramírez ja Aishuak Kerimzhanova esittelivät tutkimuksiaan joustavista puurakenteista ja jätemateriaalien uudelleenkäytöstä ja kira-alan kiertotaloudesta. Vierailu tarjosi hyviä näkökulmia kiertotaloustutkimukseen Belgiassa ja mahdollisuuksia tutkijavaihtoon.
Matka oli kokonaisuudessaan onnistunut, ja loimme hyviä suhteita eri toimijoiden kanssa. Kiitos kaikille opintomatkasta!
Lue lisää CircBuild-hankkeesta kotisivuiltamme.
Lisätietoja:
Jaakko Kinnunen
Projektipäällikkö, CoreLab
Rakennetun ympäristön tiedekunta, Tampereen yliopisto
jaakko.kinnunen@tuni.fi
Olli Koskela
Tutkimuspäällikkö, HAMK Tech
Hämeen ammattikorkeakoulu
olli.koskela@hamk.fi
Teksti:
Alisa Hakola
Tiedottaja ja tutkija, CoreLab
Rakennetun ympäristön tiedekunta, Tampereen yliopisto
alisa.hakola@tuni.fi
Hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan unionin osarahoitus ja Etelä-Savon ELY -keskus. Lisäksi rahoittajina ja yhteistyökumppaneina toimivat A-Kruunu Oy, Hartela-Yhtiöt Oy, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Oy Hoas, Kiinteistöalan koulutussäätiö sr (Kiinko), Saint-Gobain Finland Oy ja Y-Säätiö.