Tutkimus- ja kehittämistyö

Tietoa tutkimusryhmän tutkimuksista, hankkeista ja kehittämistyöstä.

Muut hankkeet ja projektit

ASKEL

ASKEL (Asiantuntijat kohtaamassa erityistä tukea tarvitsevien lasten huoltajia) -hanke tarkastelee erityistä tukea tarvitsevien lasten huoltajien kokemuksia heidän ja asiantuntijoiden välisisistä kohtaamisista. Hankkeen aineisto koostuu huoltajien puolistrukturoiduista teemahaastatteluista.

Lisätietoja: elina.kontu@tuni.fi

ASKEL_julkaisut

Hetki

Hetki-malli tarjoaa kehitysvammaisten ja autismikirjon lasten vanhemmille työkaluja ja voimavaroja arkeen. Ryhmämuotoinen Hetki-kurssi antaa lasten haastavasta käyttäytymisestä kuormittuneille vanhemmille keinoja myönteiseen vuorovaikutukseen, tunteiden säätelyyn ja rajojen asettamiseen. Voimaantumista tuetaan itsemyötätunnon ja hyvinvoinnin teemojen avulla. Hetki-tutkimuksessa selvitetään Hetki-kurssin vaikutuksia lasten käyttäytymiseen ja vanhempien hyvinvointiin. Hetki-mallin yhteistyökumppaneina toimivat Lakeuden omaishoitajat, Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Vammaisperheyhdistys Jaatinen.

Lisätietoja: kati.ranta@tuni.fi, jael.virtanen@helsinki.fi

Rahoittajat:

Kehitysvammaisten tukiliittoVammaisperheyhdistys JaatinenOtto A. Malm lahjoistusrahaston logoLakeuden omaishoitajat ry

Suomen kulttuurirahasto

IMAGE

IMAGE-hankkeessa (Improving Employability of Autistic Graduates in Europe) tutkittiin ja kehitettiin tuen muotoja ja käytänteitä korkeakouluissa opiskelevien autismikirjolaisten opiskelijoiden opintojen sekä työllistymisen tukemiseksi. Liian moni autismikirjon tai muu tukea tarvitseva henkilö jättää opintonsa kesken tai jää ilman työtä valmistuttuaan. Hanke oli EU-rahoitteinen ja siihen osallistui Suomen lisäksi Iso-Britannia, Hollanti, Ranska ja Saksa. Henri Pesonen johti laadullisen aineiston keräämistä ja analysointia hankkeessa. IMAGE-hanke toteutti osallistavaa tutkimusotetta ’co-design’-periaatteella pitäen kohderyhmän tiiviisti mukana tutkimuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Hanke on päättynyt.

Lisätietoja: h.v.pesonen@isp.uio.no

Image-hankkeen logo

INTO

INTO on Helsingin, Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen yhteinen tutkimushanke, jonka tarkoituksena on selvittää toiminta-alueittain järjestettävän opetuksen nykyistä tilannetta ja kehittää sen pedagogista toimintaa. Tutkimushankkeessa haastateltiin yhteensä 96 toiminta-alueittain opettavaa opettajaa ympäri Suomea vuosien 2018–2020 välillä. Haastatteluissa keskusteltiin mm. opettajan opetusryhmän käytännöistä, toiminta-alueittaisesta opetussuunnitelmasta sekä toiminta-alueittaiseen opetukseen liittyvistä huolista ja uudistuksista. Lisää toiminta-alueittain järjestettävästä opetuksesta VIP-verkoston sivuilla.

INTO_julkaisut ja esitykset

Lisätietoja: satu.peltomaki@tuni.fi

Kohti gerontologista vammaistyötä

Hanke jakautuu kahteen osa-alueeseen: Sirpa Granön väitöstutkimukseen ja kehitysvammapalvelujen työntekijöiden gerontologisen osaamisen kehittämiseen. Hankkeen arvioitu kesto: 2020–2024. Rahoittajat: Aivosäätiö ja KAKS (Kunnallisalan kehittämissäätiö)

Väitöstutkimuksessa selvitetään kehitysvammaisten ihmisten siirtymää vanhuuden eläkeläisyyden vaiheeseen. Laadullisessa tutkimuksessa kerätään tietoa kehitysvammapalvelujen työntekijöiltä, kehitysvammaisilta ikäihmisiltä sekä vanhus- ja vammaispalvelujen johtajilta. Tutkimus sijoittuu vammaisuuden ja vanhenemisen tutkimuksen rajapinnoille.

Kehitysvammapalvelujen työntekijöille kehitetään koulutussisältöjä ikääntymisestä, kohtaamisesta ja muistisairauksista koulutuspäivinä ja verkkokurssien muodossa.

Kohti gerontologista vammaistyötä_tuotokset

Lausunto vammaispalvelulainsäädännön uudistuksesta

Lisätietoja: sirpa.grano@tuni.fi

Rahoittajat:

Aivosäätiökaks.fi

Mitä mielessä liikkuu?

Hanke kohdistuu mentalisaation ja mielen teorian näkökulmiin. Hankkeessa tarkastellaan mielen lukemisen taitoa ja uskomuksia kaiken ikäisillä henkilöillä, joilla on neuropsykiatrinen diagnoosi (lapset, nuoret, aikuiset, ikääntyneet). Hankkeessa pilotoidaan mielen teorian testejä ja uskomustestejä. Aineistoa kerätään moderneilla, yksilöllisillä ja osallistavilla tiedonkeruumenetelmillä.

Lisätietoja: elina.kontu@tuni.fi

NATUREACH

NATUREACH on Vaasan yliopiston koordinoima projekti, jonka tavoitteena on luoda luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuva palvelumalli. Hanke käynnistyi tammikuussa 2023.

Lisätietoja: satu.peltomaki@tuni.fi / elina.kontu@tuni.fi

https://www.uwasa.fi/fi/tutkimus/hankkeet/natureach-nature-accessible-all

NATUREACH – Nature Reachable for All | Externwebben (slu.se)

NATUREACH logo

Tiedonkeruumenetelmien kehittäminen vammaistutkimuksessa

Intensiivisiä tukipalveluita käyttävät kehitysvammaiset henkilöt tarvitsevat tukea omien mielipiteidensä ja äänensä esiin tuomiseen. Heidän näkemyksensä ja kokemuksensa jäävät herkästi huomiotta mm. tutkimuksessa tiedonkeruun vaatimien erityistaitojen ja -menetelmien vuoksi. Tutkimuksen saralla on tarvetta kohderyhmien yhdenvertaisuuden lisäämiseen ja kynnyksen madaltamiseen tiedonkeruussa erityisesti silloin, kun kyseessä on kehitysvammainen henkilö. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa eri tiedonkeruumenetelmistä kehitysvammaisten henkilöiden äänen esiin saamiseksi tutkimuksessa mahdollisimman aidosti. 

Tiedonkeruumenetelmien kehittäminen vammaistutkimuksessa_julkaisut.pdf

Lisätietoja: satu.peltomaki@tuni.fi

Rahoittajat:

Oskar Öflunds Stiftelse srSeinäjoen yliopistokeskus

TUVET

Tutkimusperustainen vaativan erityisen tuen kehittämisen hanke TUVET toimi joulukuusta 2018 vuoden 2021 loppuun. Hanke tuotti tutkimukseen perustuvaa tietoa, sisältöjä ja malleja vaativaan erityiseen tukeen ja siihen liittyvään moniammatilliseen yhteistyöhön perusopetuksen opettajankoulutukselle ja täydennyskoulutukselle. Hanke tuki kansallisen vaativan erityisen tuen ohjaus- ja palveluverkoston eli VIP-verkoston toimintaa. Hanketta toteuttivat Itä-Suomen, Helsingin ja Jyväskylän yliopistot yhteistyössä Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin kanssa. Hankkeen rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hankkeen nettisivut

Materiaalipankki vaativan erityisen tuen sisällöistä

TUVET-hanke Facebookissa

TUVET-hankkeen logoToimijat ja rahoittaja