UX-LAB: Osuuspankkikeskus

Osuuspankkikeskus

Haastateltavana on Markku Jussila, Internet-päätoimittaja Osuuspankkikeskuksen (Okobank Group) Verkkopalvelut -osastolta.

Osuuspankkiryhmä on itsenäisten Osuuspankkien, pörssiyhtiö OKO:n ja keskitetyn Osuuspankkikeskuksen muodostama kokonaisuus. Jussila kertoo Osuuspankkikeskuksen ja Tampereen käytettävyyslaboratorion menestyksellisestä yhteistyöstä elokuussa 2000.

Milloin ja miksi yhteistyö alkoi?

“Käynnistimme yhteistyön Tampereen yliopiston käytettävyyslaboratorion kanssa syksyllä 1999. Yhteistyökumppanin valinta oli helppo, sillä keskustelut sujuivat alusta asti luontevasti ja mutkattomasti.”

Millaisia käytettävyyslaboratorion palveluja olette hyödyntäneet?

“Olemme tähän asti hankkineet ainoastaan asiantuntija-arvioita eri projekteihimme, mutta tulevaisuudessa todennäköisesti tarvitsemme myös käytettävyystestausta laboratoriossa.”

Miten työskentely sujuu?

“Projektit on viety läpi joustavasti, ja tunnelma on ollut miellyttävä. 4 – 5 asiantuntijan arviointi on ollut meille sopiva tapa saada aiheesta eri näkökulmia. Loppuraportin saatuamme käymme sen aina suunnittelijoiden kanssa huolellisesti läpi ja teemme tarvittavat muutokset.”

Miksi käytettävyys kannattaa huomioida www-palvelua suunniteltaessa?

“Prosessissa mukana olevat suunnittelijat saattavat ikään kuin sokeutua tietyille asioille. Siksi ulkopuolisen asiantuntija-arvion hankkiminen on ollut tärkeää. Käytettävyysarviointi suhteellisen nopea työvaihe kokonaisprojektissa, mutta se on ainoa keino saada aikaan hiottu ja laadukas lopputuote.”

Miksi halusitte käytettävyysarviointiin käytettävyyslaboratorion asiantuntijat?

“WWW -palveluita käyttävät asiakkaamme saattavat lähettää palautetta ja kertoa eteen tulleista ongelmista. Vaikka ongelmien löytäminen onkin suhteellisen helppoa, niiden syiden selvittäminen olisi vaikeaa. Käytettävyyslaboratorion asiantuntija-arvioiden avulla olemme pystyneet pureutumaan syvemmälle ja löytämään ongelmien syyt.”