Suomeksi

Tampere. Photograph by Jonne Renvall.

TURNS on Tampereen yliopiston tutkimusalusta, joka luo edellytyksiä monitieteiselle ja innovatiiviselle tutkimusyhteistyölle kestävän kaupunkitutkimuksen parissa. Toiminnan painotus on pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa.

TURNSin tarkoituksena on edistää uutta luovaa ja kriittistä tieteidenvälistä kaupunki- ja kestävyystutkimusta. Tutkimusalusta etsii terveyteen, yhteiskuntaan ja teknologiaan liittyviltä tutkimusaloilta syvälliseen yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja teknologiseen muutokseen tähtääviä avauksia.

TURNSin painopiste on pienistä ja keskisuurista kaupungeista sekä muista valtavirtaisen tutkimuksen marginaaleista löytyvissä tilanteissa ja tulkinnoissa. Sisällöllisesti alustan teemoja ovat muun muassa:

  • älykkäät, toimivat ja terveelliset kaupunkiympäristöt
  • uudistuva kaupunkisuunnittelu ja -hallinto
  • hyvä arkkitehtuuri ja rakentaminen
  • kaupunkihistoria ja -kulttuuri
  • kiertotalous
  • oikeudenmukaiset siirtymät.

TURNS järjestää erilaisia tapahtumia ja jakaa muun muassa siemenrahoitusta ja liikkuvuusrahoitusta tutkijoille. TURNS tuottaa lisäksi Tampere Urban Research Perspectives -blogia. TURNSin tavoite on nousta kansainvälisesti merkittäväksi kaupunki- ja kestävyystutkimuksen leikkauspintojen innovaatioalustaksi.

TURNSin SYKSYN 2024 OHJELMAKALENTERI [pdf]

TURNSin VUODEN 2025 RAHOITUSHAKU

Voit seurata TURNSia LinkedInissä tunnisteella @Turns Research Platform ja liittyä sähköpostilistallemme täällä. Alustan viestintä on pääosin englanniksi.

Uusia näkökulmia kestävään kaupunkitutkimukseen

TURNSin johtokunnan jäseniä

Tähtäimessä rohkeita ideoita kaupunkikehitykseen

Anna Aatinen 30.8.2024.

Mitä kestävä kaupunkikehitys tarkoittaa kehä kolmosen ulkopuolella? Keväällä toimintansa aloittanut Tampereen yliopiston kestävän kaupunkitutkimuksen tutkimusalusta TURNS auttaa alan tutkijoita ja muita toimijoita verkostoitumaan ja ideoimaan yhdessä uusia ratkaisuja erityisesti keskisuurissa ja pienissä kaupungeissa.

Julkista keskustelua kestävästä kaupunkikehityksestä käydään usein suurten kaupunkien tai metropolien vinkkelistä ilmansaasteisiin, liikenteeseen, asumiseen ja työpaikkoihin keskittyen. TURNS-tutkimusalustan katse kohdistuu keskisuuriin ja pieniin kaupunkeihin. Näkökulma on luova ja monitieteellinen.

– Meitä kiinnostaa, mitä kestävyysmurros tarkoittaa suurten kaupunkien ulkopuolella. Pitkän tähtäimen suunnitelmissamme on nousta kaupunkikehitystutkimuksen alalla kansainvälisesti merkittäväksi monitieteiseksi innovaatioalustaksi, visioi TURNSin johtaja, professori Panu Lehtovuori.

TURNS on suunnattu alan tutkijoille, kaupunkien toimijoille ja muille sidosryhmille. Toiminta aloitetaan Tampereen kaupunkiseudulla.

Tutkimusalustalla pohditaan muun muassa millä keinoin kaupunkiympäristön älykkyyttä, toimivuutta, terveellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta voisi edistää sekä miten kaupungin historia ja tulevaisuus pitäisi ottaa huomioon suunnittelussa. TURNS kysyy myös, millaista on hyvä ja kestävä arkkitehtuuri ja rakentaminen ja miten kiertotalous tosiasiassa toteutuu kaupungeissa.

Lehtovuoren mukaan TURNSin tärkein tavoite on edistää valtavirrasta poikkeavaa, uutta ja kriittistäkin kaupunki- ja kestävyystutkimusta. Pääpaino on monitieteisen tiedeyhteisön rakentamisessa. Lähes kaikki Tampereen yliopiston tiedekunnat ovat mukana toiminnassa.

Paikallista toimintaa ja tapahtumia kaupungeissa

TURNSin ytimessä on yhyttää eri alojen tutkijat luomaan yhdessä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa kaupunkitutkimusta sekä innovatiivisia tapahtumia, aloitteita ja tekoja. Tutkimusalusta järjestää yhdessä tutkimusyhteisön ja eri sidosryhmien kanssa paikallista toimintaa ja tapahtumia TURNS-torstain nimellä.

– Toukokuussa järjestimme esimerkiksi kaupunkifysiikkakävelyn, elokuvaillan ja puhepiknikin Tampereella. Elokuussa olemme vierailleet URF-kaupunkifestivaalilla Keravalla ja pitäneet väitöskirjoittamisen leirin Päivölässä. Jatkossa on tarkoitus järjestää lisää kansainvälisiä kesäkouluja ja tulossa on myös erikokoisia konferensseja, kertoo TURNSin toimintaa koordinoiva projektipäällikkö Riina Lundman.

Jatkossa toiveissa on laajentaa toimintaa enemmän myös kaupunkilaisten suuntaan.

– Tavoitteenamme on edistää muun muassa kansalaistiedettä, eli millä uusilla tavoilla kansalaiset voisivat tuottaa tietoa ja osallistua oman asuinkaupunkinsa suunnitteluun, kuvailee Lundman.

Rahoitusta uusiin tutkimusaiheisiin ja verkostoitumiseen

Keväällä yliopiston tutkijoille järjestetyssä haussa jaettiin siemenrahoitusta uusille tiedeavauksille ja liikkuvuusrahoitusta lyhytaikaisiin tutkijavierailuihin ulkomaille. Rahoitusta sai esimerkiksi Uuden energian aika? -hanke, jossa tarkastellaan energiasiirtymän alueellisia ja paikallisia vaikutuksia Poria esimerkkinä käyttäen.

–  Tavoitteena on edistää yhteistyötä tutkijoiden ja paikallisten toimijoiden välillä, mikä luo samalla edellytyksiä laajemmalle tutkimushankkeelle, kertoo hankkeen päähakija professori Antti Saloniemi Tampereen yliopiston Porin yksiköstä.

TURNS-tutkimusalusta toivottaa tervetulleeksi erilaiset kaupunkikehityksen ideat ja aloitteet, jotka tähtäävät syvälliseen yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja teknologiseen muutokseen. Tutkimusaiheet voivat liittyä terveyteen, yhteiskuntaan ja teknologiaan.

Alkuperäinen uutinen: Tähtäimessä rohkeita ideoita kaupunkikehitykseen | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

Kuva: TURNS-tutkimusalustan monialainen johto katsoo kohti tulevaisuuden kestäviä kaupunkeja. Kuvassa johtoryhmän jäsenistä (vas.) Anni Jäntti, Jonathon Taylor, Annalisa Sannino, Kaisa Väänänen, Panu Lehtovuori ja Riina Lundman. Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto.

TURNS-tutkimusalustan avajaiset kokosivat yhteen kaupunkitutkijoita yli tieteenrajojen

TURNS-tutkimusalustan avajaisia vietettiin 5.3.2024 Tampereen G Livelabissa. Lue lisää ja katso kuvia avajaisista täältä.

Lisätietoja

Riina Lundman

More information