Uusimman Tiedebarometri-kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat tekoälyyn muuten melko myönteisesti, mutta journalismiin sitä ei toivotettu tervetulleeksi. Tekoäly kuitenkin on jo läsnä journalismissa paitsi uutisaiheena myös uutistyön apuna.
Mihin tekoälyä uutismediassa käytetään ja miksi? Mihin kaikkeen sen toivotaan olevan avuksi tulevaisuudessa ja mihin ei milloinkaan? Millaisia medialukutaitoja tekoälyn aika meiltä vaatii?
Aiheesta keskustelevat kehityspäällikkö Kimmo Koski Aamulehdestä, journalistiikan työelämäprofessori Laura Saarikoski Tampereen yliopistosta, projektipäällikkö Susanna Ahonen Uutismedian liitosta sekä journalismin opiskelija Elina Janhunen Haaga-Heliasta.
Keskustelua kuljettavat journalistiikan yliopistonlehtori Lauri Haapanen Jyväskylän yliopistosta ja journalismin opiskelija Laura Seppänen Haaga-Heliasta.
Mediakritiikin iltapäivä on kaikille avoin ja ilmainen Mediataitoviikon yleisötapahtuma. Sen tuottavat yhteistyössä Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkimuskeskus (Taru), Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi ry ja Tampereen kaupunginkirjasto. Mukana on tällä kertaa myös Haaga-Helian journalismikoulutus.
Lisätiedot: Satu Seppä, satu.seppa at tuni.fi, 040 190 4131
Mediakritiikin iltapäivissä on aikaisemmin käsitelty seuraavia aiheita:
2024: Uutismedia ja luottamus
2023: Media ja pelko
2022: Media ja perhe
2021: Media ja arki
2020: Media ja sukupolvien moninaisuus
2019: Media ja tulevaisuus
2018: Media ja vaikuttaminen
Vuosien 2020–2023 Mediakritiikin iltapäivät olivat osa C.V. Åkerlundin mediasäätiön rahoittamaa tiedekasvatus- ja medialukutaitohanketta Viestintä- ja mediatutkimuksen toisen asteen yhteys. Vuoden 2024 tapahtuma oli osa Alfred Kordelinin säätiön rahoittamaa Uutislukupiiri-hanketta.