Tutkimusryhmät

DILEWO – Digitaalisuus ja media oppimisessa, työssä ja osallistumisessa

Monitieteisen tutkimusryhmämme tehtävä on syventää ymmärrystä  digitalisoituvan ja medioituvan yhteiskunnan ilmiöistä ja käytännäistä sekä arvioida niitä kriittisesti. Tuotamme tutkimustietoa muuttuvasta digitaalisesta maisemasta työssä, koulutuksessa ja kansalaistoiminnassa sekä siitä, miten nämä muutokset vaikuttavat ihmisiin yksilötasolla.
Lue lisää tutkimusryhmämme verkkosivulta

Esiintymisen ääret

Kokoamme yhteen esiintyvien taiteiden (performing arts) tutkijat ja jatko-opiskelijat Tampereen yliopistossa. Työmme kattaa taiteellisen tutkimuksen, taiteen tutkimuksen, taiteilijapedagogisen tutkimuksen sekä esiintyvien taiteiden soveltavan tutkimuksen. Tutkimuksissamme lähestymme, haastamme, laajennamme ja uudelleen määrittelemme esiintymisen ääriä eli taiteellisen esiintymisen muotoja ja mahdollisuuksia teatterissa, tanssitaiteessa, esitystaiteessa ja performanssissa.

Lue lisää sivuiltamme.

Game Research Lab

Tutkimme pelejä, pelaajia, pelaamista ja pelituotantoa. Tutkimuksissamme yhdistyvät humanistiset, yhteiskuntatieteelliset ja taiteen tutkimuksen näkökulmat: tarkastelemme pelejä ja pelaamista muun muassa kulttuurin ja itseilmaisun muotoina, esityksinä ja vuorovaikutuksena sekä tuotteina ja palveluina. Lisäksi annamme pelitutkimuksen opetusta Tampereen yliopistossa.

Lue lisää tutkimusryhmämme englanninkieliseltä sivustolta

InfUSE

Tutkimme informaatiovuorovaikutusta ja informaation käyttöä. Tarkastelemme ilmiöitä, jotka liittyvät tiedonhakuun, vuorovaikutteiseen tiedonhakuun ja tiedon käyttöön. Olemme kiinnostuneita erityisesti nykyisestä informaatioympäristöstä ja sen muutoksista sekä siitä, miten nämä muutokset vaikuttavat ihmisten toimintaan ja tehtävien suorittamiseen.

Lue lisää tutkimusryhmämme englanninkielisiltä verkkosivulta

Journalismin tutkimuksen ryhmä

Olemme yhteiskuntatieteellisesti orientoinut ryhmä, joka tutkii mediarakenteita ja -järjestelmiä, journalismin tekemistä ja toimituskulttuureja, journalismin sisältöjä ja esitystapoja sekä yleisöjä ja journalismin merkitystä ihmisille. Teemme huomattavan osan tutkimuksestamme yhteistyössä muun muassa mediatalojen, journalistien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Lue lisää tutkimusryhmämme sivuilta

Mediatutkimus

Tarkastelemme median yhteiskunnallista merkitystä sekä median ja yhteiskunnan jatkuvasti uudelleen muotoutuvia suhteita. Tutkimuksemme liittyvät muun muassa dataistumisen ja digitalisoitumisen vaikutuksiin, liikkuvuuden ja osallistumisen kysymyksiin, työhön ja tuotantoon, tasavertaisuuteen ja kestävyyteen sekä kokemuksellisuuteen ja tunteisiin.

Lue lisää tutkimusryhmämme verkkosivuilta

 

 

RIME

Tutkimme tietokäytäntöjä, kuten tiedon hankintaa, jakamista, välttelyä ja säilyttämistä sekä informaatiolukutaitoja. Tutkimuskohteitamme ovat muun muassa internet, sosiaalinen media, lukemisen eri muodot, opetusteknologia sekä vuorovaikutus virtuaaliympäristöissä.

Lue lisää tutkimusryhmämme verkkosivuilta

TaRC

Olemme monialainen ja monitieteinen media- ja kulttuuritutkimuksen keskittymä, joka on erikoistunut venäläiseen ja kiinalaiseen mediaan. Tarkastelemme mediajärjestelmiä, -teknologioita ja -esityksiä sekä kieleen ja kulttuuriin liittyviä kysymyksiä. Hyödynnämme tietoa ja kokemusta eri aloilta ja tuomme yhteen aihepiiristä kiinnostuneita tutkijoita, journalisteja, opettajia ja opiskelijoita.

Lue lisää tutkimusryhmämme englanninkieliseltä sivustolta

Visual Studies Lab  

Tarkastelemme näkemiseen, katseeseen ja visuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä. Työssämme yhdistyvät yhteiskuntatieteellinen ja humanistinen tarkastelutapa sekä monitieteinen ja empiirinen tutkimusote. Tutkimuksissamme yhdistyvät muun muassa visuaalinen tutkimus, visuaalisen kulttuurin tutkimus, visuaalinen journalismi ja kuvatiede.

Lue lisää tutkimusryhmämme englanninkieliseltä sivustolta


 Vuorovaikutuksen tutkimus 


Tutkimme ihmisten välistä vuorovaikutusta eri konteksteissa ja eri näkökulmista. Tutkimuksemme kytkeytyvät niin yhteiskuntaan, tekniikkaan kuin terveyteenkin. Teknologiavälitteisen sekä terveyttä ja rakentavan vuorovaikutuksen ohella tutkimusryhmäämme kiinnostaa yhteiskunnallinen viestintä, erityisesti poliittinen sekä työelämän viestintä.
Lue lisää sivustoltamme

Äänimedia -tutkimusryhmä

Tarkastelemme ääntä journalistisessa ja mediateoreettisessa kontekstissa. Työmme pohjautuu sound studies -tutkimussuuntaukseen, jossa ääni on materiaalinen, välittävä ja merkityksiä tuottava ilmiö, ja monin tavoin läsnä teknologiavälitteisessä arjessa. Ääni osana aistijärjestelmää ja kehollisuutta kytkee tutkimusalueemme myös moniin saavutettavuuden kysymyksiin.

Lue lisää tutkimusryhmämme verkkosivuilta