Uutislukupiirissä puhutaan seuraavaksi toimittajista

Puolikuva Kari Koljosesta, joka katsoo suoraan kameraan. Taustalla ruskea kangas.
Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto

Syksyn Uutislukupiirissä on puhuttu yleisön luottamuksesta uutisiin sekä klikkiotsikoista. Keskustelut ovat virittäneet kysymyksiä myös toimittajien työstä ja koulutuksesta. Niistä puhutaankin seuraavassa, Koilliskeskuksen kirjaston Uutislukupiirissä keskiviikkona 30. lokakuuta, kun vetovuorossa ovat yliopistotutkija Reeta Pöyhtäri ja journalistiikan yliopistonlehtori Kari Koljonen otsikolla Mikä ohjaa uutistoimittajia työssään?

Kari Koljonen ja Reeta Pöyhtäri ovat eri teitä kumpikin päätyneet pohtimaan muun muassa journalistien työtä ohjaavia arvoja: Mikä niissä on pysyvää, mikä muuttuvaa? Pöyhtäriä kiinnostavat erityisesti journalismin etiikka, eettiset valinnat ja niiden perustelut. Koljoselle se, miten ja miksi toimittajat työtään tekevät, on oleellinen kysymys myös siksi, että hän osaltaan vastaa journalistikoulutuksesta Tampereen yliopistossa. Samassa paikassa, josta hän itsekin on valmistunut, ja johon hän toimittajana työskenneltyään palasi opettajaksi ja tutkijaksi.

Toimittajien työstä he haluavat keskustella myös uutislukupiiriläisten kanssa, sillä siihen liittyy ristiriitaisiakin mielikuvia.

– Toimittajien juhlapuheista voi saada käsityksen, että heidän valintojaan ohjaavat ammattikunnan ylevät arvot, joihin ei voi vaikuttaa ulkopuolelta. Kriitikoiden mielestä taas toimittajat ajavat omia poliittisia agendojaan ja pyrkivät maksimoimaan työnantajansa voitot. Toivoisin niin toimittajilta kuin heidän kriitikoiltaankin halua tarkastella journalismia moniulotteisemmin ja avoimemmin kuin mitä nykyään tehdään, Koljonen sanoo.

Mitä tutkimusten perusteella tiedetään siitä, millaiset asiat toimittajia työssään ohjaavat?

– Näyttää siltä, että melko pysyvät ja laajasti jaetut ammatilliset arvot, ja tietenkin journalismin eettiset ohjeet. Tutkimusten mukaan toimittajilla on melko yhtäläiset käsitykset esimerkiksi siitä, millaisista asioista journalismin on tärkeää kertoa yleisölle ja mitä asioita yhteiskunnassa tulisi edistää, ja toisaalta millaiset asiat eivät saa vaikuttaa journalismin sisältöihin, Reeta Pöyhtäri kertoo.

Saako teiltä Uutislukupiirissä kysyä muistakin uutismediaan liittyvistä asioista?

– Mieluusti! Juttelen mielelläni ainakin siitä, millaisessa ympäristössä uutismedia nykyisin toimii, ja mihin sitä yhteiskunnassa vielä tarvitaan ja miksi, Pöyhtäri sanoo.

Kari Koljonen muistuttaa, että kaikesta saa kysyä, mutta yksiä ja oikeita vastauksia ei ole kenenkään takataskussa:

– Monet mediaan liittyvät kysymykset edellyttävät tuumailua ja keskustelua.

Kaikki uutismediasta ja sen tekijöistä kiinnostuneet ovat tervetulleita tuumailemaan Koilliskeskuksen kirjastoon keskiviikkona 30. lokakuuta kello 18.00 alkaen.

Uutislukupiiri kokoontuu syksyn 2024 aikana vaihtuvin aihein viisi kertaa eri puolilla Tamperetta. Aiheet, alustajat, ajat ja paikat löydät Tampereen kaupunginkirjaston sivuilta.

Uutislukupiiriä rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö ja se kuuluu Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumiin. Toteutuksesta vastaavat Tutkimuskeskus Taru ja Tampereen kaupunginkirjasto.