FIN-CLARIAH on yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden tutkimusinfrastruktuurikonsortio, jossa on kaksi osaa: FIN-CLARIN ja DARIAH-FI. FIN-CLARIN pyrkii olennaisesti laajentamaan kielivarojen ja kielitutkimuksen yhteisössä kehitettyjen vakiintuneiden parhaiden käytänteiden pohjalta infrastruktuuritukea. Sanna Kumpulainen on DARIAH-FI:n yhteyshenkilö Tampereen yliopistossa, (lisätiedot https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/dariah-fi )
CLARIAH Finland on kahden osan yhteinen tutkimusinfrastruktuuri. Osat toimivat vastaavien kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien kansallisina keskuksina. Näistä Suomi on jo CLARIN ERICin jäsen. FIN-CLARIAH tarjoaa saataville laajoja tekstuaalisiin ja multimodaalisiin kokoelmiin liittyviä aineistoja sekä työkaluja näiden analysointiin ja täydentämiseen. Kokoelmat kattavat eri ajanjaksoja, lajityyppejä ja alueita sekä erilaisia muotoja. Näihin lukeutuvat teksti, ääni, kuvat ja videot, jotka sisältävät tai joihin on lisätty luonnollista kieltä.
FIN-CLARIAHin ensisijaisena tavoitteena on tarjota miljoonista asiakirjoista koostuvia työkaluja ja tietokantoja sekä kuratoida yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden tutkijoiden Suomessa tuottamaa tutkimustietoa ja työkaluja käytettäväksi CLARIAH Finland -tutkimusinfrastruktuurissa ja sen ulkopuolella. Näin yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden tutkijat voivat saavuttaa samanlaisen tutkimustulosten toistettavuuden kuin tavallisesti luonnontieteissä. Monia intuitioon perustuvia väittämiä voidaan tukea tai hylätä laajemman ja objektiivisemman näytön perusteella.
Tämä tekee satojen tutkijoiden, opettajien ja edistyneiden opiskelijoiden tutkimuksesta sekä tutkimuspohjaisesta opetuksesta entistä palkitsevampaa ja tehokkaampaa. Infrastruktuurin työkalut ja aineistot palvelevat humanististen tieteiden eri alojen, kuten kielten, kulttuurin, kirjallisuuden ja historian tutkijoita sekä yhteiskuntatieteiden, oikeustieteen, lääketieteen ja tietotekniikan tutkijoita.
Tietojenkäsittelytieteessä CLARIAH Finland palvelee datatieteen, visualisoinnin, koneoppimisen ja tekoälyn alueita, jotka ovat olennainen osa nykyaikaisia digitaalisia ihmistieteitä sekä yhteiskunta- ja oikeustieteellistä tutkimusta. Erityisesti kieliteknologiaan liittyvä tekoälytutkimus riippuu olennaisesti laajojen kielivarojen saatavuudesta. Tutkimusinfrastruktuurin merkitys liittyy aineistojen määrään ja monipuolisuuteen sekä niiden saumattomaan saatavuuteen tutkijoiden kannalta.
Tutkimusinfrastruktuurin kotisivut: www.fin-clariah.fi
Rahoittaja Suomen Akatemia
Vastuutaho (organisaatio): Helsingin yliopisto
Muut tahot (organisaatiot): Aalto-yliopisto, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Kotimaisten kielten keskus, Kansallisarkisto, Kansalliskirjasto, Tampereen yliopisto, Itä- Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto
Tutkimusinfrastruktuurin tarjoamat palvelut FIN-CLARIAH (FIN-CLARIN ja DARIAH-FI) tarjoaa työkaluja ja resursseja Kielipankki-verkkopalvelukeskuksen (www.kielipankki.fi) kautta. Tutkimusinfrastruktuurissa on useita verkkoyhteistyöalustoja, kuten Tieteen termipankki (www.tieteentermipankki.fi) ja Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot (digi.kansalliskirjasto.fi) sekä metatietoalustoja, kuten Linked Data Finland -alusta (ldf.fi) ja ONKI-ontologiapalvelut (onki.fi). Keskeisiä käyttäjäyhteisöjä ovat yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden tutkijat, mutta monet alustoista palvelevat myös muita taiteiden ja tieteiden aloja.
Mikä on FIRI-rahoitus?
Suomen Akatemia rahoittaa kansallisesti merkittävien ja tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien hankkimista ja perustamista tai olemassa olevien infrastruktuuripalvelujen vahvistamista ja laajentamista. Lue lisää Suomen Akatemian sivuilta.