Media-alan tutkimussäätiöltä 40 000 euroa EU Kids Online -hankkeelle

Uutena teemana hankkeessa selvitetään muun muassa lasten tekoälykriittisyyttä ja valemedian tunnistamista.

Media-alan tutkimussäätiö on myöntänyt 40 000 euron rahoituksen Tampereen yliopiston hankkeelle ”EU Kids Online -tutkimus Suomessa 2024–2025: Lapset toimijoina verkossa, digitaaliset medialukutaidot ja oppiminen”. Säätiö teki päätöksen kokouksessaan 5. kesäkuuta.

EU Kids Online -tutkimusprojekti on yksi suurimmista Euroopassa toteutetuista lasten ja nuorten internetin käytön kokemuksia, riskejä ja ongelmia luotaavista tutkimuksista. Jokaisesta tutkimukseen osallistuneesta maasta mukana on tutkimusryhmä toteuttamassa ja analysoimassa tutkimustietoa. EU Kids Online -tutkimus Suomessa on osa tätä kansanvälistä tilastollisesti ja kansainvälisesti vertailevaa tutkimushanketta.  Ensimmäinen EU Kids Online -tutkimuskierros toteutettiin jo vuonna 2010. Pitkittäistutkimuksen keskiössä on lasten toimijuus verkossa sekä myös lasten kokemat riskit ja ymmärrys omista digitaalisista medialukutaidoistaan.

─ Tällä kolmannella tutkimuskierroksella selvitetään tutkimuksen ydinteemojen lisäksi uusina teemoina lasten tekoälykriittisyyttä, valemedian tunnistamista ja faktantarkistuksen käytäntöjä. Kriittiset digitaaliset taidot ovat siis nyt keskiössä laajemmin kuin aiemmin, kertoo mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen.

Hankkeessa 10–15-vuotiaat lapset vastaavat verkkokyselyyn peruskoulussa maantieteellisellä edustavuudella syksyllä 2024 yhteensä 25 Euroopan maassa.

Uutta tietoa rakentuu pitkittäistutkimuksena netin käytön kehityksestä suhteessa edellisiin EU Kids Online -kierroksiin, jotka toteutettiin myös Suomessa. Ajankohtaista uutta tietoa rakentuu lasten ja nuorten teknisistä taidoista, tekoälypohjaisen viestinnän ymmärryksestä ja valemedian tunnistamisesta. Sisällöllisesti tarkastelu on laaja lähtien median tarjonnasta, kuten uutissisällöistä, käyttäjälähtöiseen julkaisemiseen eri kanavilla.

Lisätiedot:
Sirkku Kotilainen
professorimediakasvatus
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta