PEGASUS-hanke hyödyntää Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikössä saavutettuja monimuotoisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen liittyviä tutkimustuloksia ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta erityisesti pelaajayhteisöjen, elektronisen urheilun ja pelituotannon tutkimuksen alueilla.
Hanke pyrkii viemään suomalaista pelikulttuuria kohti nykyistä kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämpää kasvua analysoimalla nykyisiä yhdenvertaisuushaasteita ja luomalla uusia yhteistyöhön perustuvia ratkaisukeinoja.
PEGASUS perustuu vahvaan yhteistyöhön pelaajayhteisöjen ja e-urheiluorganisaatioiden, pelitapahtumajärjestäjien ja pelialan toimijoiden kanssa. Hanke tuo yhteen suomalaisen pelikulttuurin keskeiset toimijat, joilla on mahdollisuus tuoda positiivisia muutoksia monenlaisiin ympäristöihin, joissa pelejä tuotetaan ja kulutetaan.
Hankkeen pääyhteistyökumppanit ovat Neogames Finland, We in Games Finland, Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry), Female Gaming Finland ja Assembly Organizing.
Hanke tuottaa kolme päätuotosta: 1) toteutettavan, parhaisiin käytäntöihin perustuvan yhdenvertaisuusohjeen, joka tuotetaan yhdessä yhteisö- ja teollisuuskumppaneiden kanssa; 2) testatun, työpajoihin perustuvan yhteistuotantomenetelmän, jonka avulla voidaan luoda kulttuurisesti kestävämpiä toimintamalleja; 3) vertaisarvioituja tutkimusjulkaisuja, jotka laajentavat ymmärrystämme siitä, miten yhdenvertaisuutta ja kulttuurista kestävyyttä määritellään, koetaan ja edistetään pelikulttuureissa.
Suomen Akatemia on myöntänyt PEGASUSin rahoituksen Ideat ratkaisuiksi – tutkimuksen hyödyntäminen -ohjelmasta.