Syrjityt soijapojat ja pilattu pelaaminen: maskuliinisuus ja antifeminismi Ylilaudan pelikulttuurikeskusteluissa

Mikko Meriläinen, Jonne Arjoranta ja Emilia Lounela julkaisivat englanninkielisen tiivistelmän artikkelistaan 31.5.2024.

Sukupuolentutkimuksessa julkaistussa artikkelissa Meriläinen, Arjoranta ja Lounela tarkastelevat yhtä keskusteluketjua suomalaisen nuorisotyöhankkeen järjestämässä digitaalisen pelaamisen tapahtumassa.

”Sukupuolikysymyksiin keskittyen teimme teema-analyysin ketjun kirjoituksista ja rakensimme kaksi pääteemaa: Naisviha ja antifeminismi sekä Geek-maskuliinisuus ja oikea aikuisuus. Kuten teemojen otsikoista voi päätellä, keskustelijat osallistuivat aktiivisesti sukupuoleen liittyviin kysymyksiin selvästi eri näkökulmista.”

Tiivistelmä on luettavissa Centre of Excellence in Game Culture Studies –sivuilta

Article summary: Excluded soyboys and spoiled gaming – Masculinity and antifeminism in an Ylilauta gaming culture discussion (Meriläinen, Arjoranta & Lounela, 2023)

 

Englanninkielinen tiivistelmä perustuu seuraavaan, alun perin suomeksi julkaistuun artikkeliin: Meriläinen, M., Arjoranta, J., & Lounela, E. (2023). Syrjityt soijapojat ja pilattu pelaaminen. Maskuliinisuus ja antifeminismi Ylilaudan pelikulttuurikeskustelussa. Sukupuolentutkimus 36 (3-4), 29-42. https://journal.fi/sukupuolentutkimus/article/view/143216

Artikkelin abstrakti

Osalle miespelaajista digitaaliset pelit ja niiden yhteisöt ovat turvallisiksi ja omiksi koettuja ympäristöjä, joissa vallitsevat muusta yhteiskunnasta poikkeavat nörttimaskuliiniset ihanteet. He kokevat, että pelikulttuurien ja laajemman yhteiskunnan lisääntynyt feministinen keskustelu yhdenvertaisuudesta uhkaa näiden tilojen eheyttä. Tarkastelemme tässä artikkelissa teema-analyysilla, miten ja minkälaisia erilaisia näkemyksiä maskuliinisuudesta, feminismistä ja pelikulttuurista tuodaan esiin Ylilauta-keskustelualustalla käydyssä keskusteluketjussa, jota käytiin Non-toxic-hankkeen järjestämästä, inklusiivisempaa pelikulttuuria käsitelleestä tapahtumasta. Tarkastelumme osoittaa, kuinka pelaamisesta kumpuava keskustelu muodostuu anonyymissä kuvalautakeskustelussa laajemmaksi kamppailuksi oikeanlaisesta maskuliinisuudesta, sukupuolesta ja aikuisuudesta.