Tutkitaan mediaa! -työpajat yläkoululaisille alkoivat tutustumisella pelitutkimukseen

Sykysinen puolilähikuva Mikko Meriläisestä ulkona, taustalla puu, jossa keltaiset lehdet.
Akatemiatutkija Mikko Meriläinen. Kuva: Ida Tokola

Tutkitaan mediaa! on yläkoululaisille suunnattu tapahtumasarja, jonka tavoitteena on monipuolistaa nuorten ymmärrystä mediasta ilmiönä ja tutkimuksen kohteena. Tutkimuskeskus Tarun tutkijat ovat mukana tässä Juniversityn hankkeessa, jonka ensimmäinen työpaja Tutkitaan pelaamista! pidettiin peliviikon torstaina 7. marraskuuta. Työpajan piti pelitutkija Mikko Meriläinen.

– Kuinka moni teistä pelaa?

Jokaisen käsi nousee.

– Mitä peliä olet pelannut viimeksi?

Kaikilta kuudeltatoista yhdeksäsluokkalaiselta vuorollaan tulee vastaus kuin tykin suusta. Ensimmäinen Tutkitaan mediaa! -työpaja Juniversityn tiedeluokassa Tampereen yliopistossa on alkanut ja ohjaksissa on Mikko Meriläinen Game Research Labista. Hän on tutkinut paljon nuorten pelaamista, ja nyt hän on kertomassa pelitutkimuksesta ja pelitutkijan työstä nuorille itselleen.

Esiteltyään lyhyesti itsensä ja työnsä akatemiatutkija ”eli vähän fancympi tutkija, sitä se vaan tarkoittaa” Meriläinen jakaa nuoret viideksi tutkimusryhmäksi, jotka pääsevät tapausesimerkkien kautta pohtimaan pelaamiseen liittyviä kysymyksiä kaikessa monimutkaisuudessaan: Missä kulkevat peliriippuvuuden rajat? Millainen kielenkäyttö kuuluu pelaamiseen ja millainen ei? Onko sukupuolella merkitystä peliharrastuksessa? Miten ympäristön asenteet vaikuttavat pelaamiseen?

Varsinkin peliriippuvuuteen liittyvän pohdintatehtävän purku innostaa osallistujat niin vilkkaaseen ajatustenvaihtoon, että työpajan jälkeen Meriläinen sanoo olevansa ”sanalla sanoen tohkeissaan”.

– Okei, myös melko uupunut, mutta ennen kaikkea tohkeissani.

– Ennakkoon kuumotti vähän, kun ei tiennyt, millainen ryhmä osuisi kohdalle ja syntyisikö keskustelua ollenkaan. Yllätyin siitä, miten innolla nuoret lähtivät keskustelemaan. Yläkoululaisissa on sellaista hyvää energiaa: tunteet ovat suuria ja näkemyksetkin toisinaan jyrkkiä.

Mikko Meriläisen ei tarvinnut pitkään miettiä lähteäkö mukaan viestintätieteiden tiedekasvatustyöhön, kun pyydettiin. Hänestä se on palkitseva tapa viedä omaa tietämistään ja osaamistaan tutkijan arjesta katsoen vähän toisenlaiselle yleisölle.

– Pelaaminen on siihen varsin kiitollinen aihe, kun kyseessä on ilmiö, johon melkein kaikilla nuorilla on jonkinlainen tarttumapinta. Sama pätee varmasti moneen muuhunkin viestintä- ja yhteiskuntatieteellisten aiheiden parissa tutkimusta tekevään, hän sanoo rohkaisten muitakin mukaan.

–  Ei ole aivan tavallista, että pääsee puhuttelemaan nuoria suoraan ja kannustamaan heitä pohtimaan esimerkiksi oman tutkimuksen kannalta tärkeitä asioita. Juniversity-tiimi teki sen myös erinomaisen helpoksi, mikä auttoi kiireisen tutkija-arjen keskellä. Nuorten kanssa husaaminen ylipäänsä oli kivaa vaihtelua muun yliopistotyön vastapainoksi, Meriläinen sanoo.

Syksyn seuraavassa Tutkitaan mediaa! -työpajassa tarkastellaan nuorille tärkeisiin aiheisiin liittyviä somesisältöjä. Vetäjinä silloin ovat mediakasvatuksen yliopistonlehtori Reijo Kupiainen sekä luokanopettajaopiskelijat Samuli Leikkola ja Riina Rantanen Tampereen yliopistosta. Kevään 2025 työpajoissa tutkitaan yläkoululaisten kanssa muun muassa Tiktokia, tekoälyä, uutiskuvia ja verkkokeskusteluja. Kevään ohjelma julkaistaan Juniversityn sivuilla joulukuussa.

Tutkitaan mediaa! -tapahtumasarja jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka. Sitä rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.