Kesätyöt Monikudosmallintamisen yksikössä – Neea Pohjamo kertoo kokemuksestaan tutkimusapulaisena

Laboratorioiden ovet eivät sulkeudu, vaikka päätoimiset tutkijat lähtevät ansaitulle kesälomalle. Monikudosmallintamisen huippuyksikön (CoEBoC) kesätyöläiset pitivät tänäkin vuonna huolta siitä, että laboratorioissa riittää kuhina myös parhaana loma-aikana ja tutkimusprojektit etenevät. Tutkimusapulaisina toimivat kesätyöläiset osallistuivat täysmääräisinä jäseninä CoEBoC toimintaan – seminaareihin, kokouksiin ja jopa kansainvälisiin konferensseihin. Lue Neea Pohjamon kokemuksista kesätyössään Neuroryhmässä.

Teksti: Johanna Laakkonen
Kuvat: Alma Yrjänäinen, Anna-Mari Moilanen

Neea Pohjamo viljeli ja immunovärjäsi neurosoluja ensimmäisessä tutkimusryhmässä tehdyssä kesätyössään. Kuva: Anna-Mari Moilanen.

Minkä parissa työskentelet?

Olen tehnyt töitä eläinvapaiden vasta-aineiden kanssa. Olen testannut eläinvapaita sekundäärivasta-aineita eläinvapaiden ja neuroryhmän primäärivasta-aineiden kanssa, optimoinut värjäystä ja tutkinut niiden toimivuutta.

Missä työskentelet?

Arvolla Neuroryhmässä.

Kerro taustoistasi

Olen opiskellut nyt yhden vuoden Hervannassa biotekniikkaa ja biolääketieteen tekniikkaa, ja tämä on siis ensimmäinen kesätyö tutkimusryhmässä.

Kuinka päädyit tänne?

Hain perinteisellä tiedekunnan stipendihaulla kesästipendiä. Etsin tietoa ryhmistä, kävin haastattelussa, ja saatuani stipendin pääsin sitten Neuroryhmään.

Miksi CoEBoC?

Aivot ja neurojutut kiinnosti tosi paljon, joten halusin Neuroryhmään. Olin myös kiinnostunut kantasolujen kanssa työskentelystä, vaikkei ihan älyttömästi opinnoissa ollutkaan siihen taustaa. CoEBoCin yhteisöllisyys kuulosti myös mukavalta ajatukselta, josta kuulin opintojen aikana pidetystä CoEBocin esittelystä. Perehdyin myös CoEBoCin nettisivuihin.

Mikä on ollut kesätyön kohokohta?

Varmaan ensimmäisten tulosten saaminen, kun ensimmäistä kertaa kasvatin itse neurosoluja ja sain värjättyä ne, ja niissä nähtiin selvästi eroja eri värjäysten välillä.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Nyt toistaiseksi jatkan opintoja toisen vuoden opiskelijana. Odotan, että pääsen oman alan kursseille viime vuoden runsaiden matemaattisluonnontieteellisten kurssien jälkeen. Tällä hetkellä olisi kiinnostusta jatkaa tutkimusryhmissä työskentelyä myöhemminkin. Edelleen neuropuoli kiinnostaa paljon.

Mitä neuvoja haluat antaa uusille kesätyöntekijöille?

Varmaankin se, että ota mahdollisimman paljon tietoa vastaan. Alussa on varmasti vaikeaa, kun tulee niin paljon erilaista tietoa, mutta se helpottaa, kun sitä alkaa pikkuhiljaa sisäistää. Kannattaa myös kysellä mahdollisimman paljon, jotta tietää koko ajan mitä on tekemässä.