Koulutukset

Järjestämme aineistonhallinnan koulutuksia korkeakouluyhteisön jäsenille aina opiskelijoista opettajiin ja tutkijoihin. Pääpainopiste koulutuksissamme on aineistonhallinnan perusteissa, kuten aineistojen kuvailussa, tietosuoja-asioissa, tallennusratkaisuissa ja datan avaamisessa. Koulutuksen sisältöä voidaan tarvittaessa räätälöidä esimerkiksi tutkimusryhmän tai vaikkapa graduseminaarin tarpeiden mukaan. Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan mitä voisimme tarjota teille!

Koulutuksista tehdyt tallenteet ovat nähtävillä sivuilla kahden viikon ajan.

Sosiaalisen median aineistot tutkimuksessa -seminaari

 • Aika: 17.11. klo 12.30 -15.05, paikka: Zoom, kieli: suomi
 • Ohjelma:
  12.30-12.45 Avauspuheenvuoro / Katja Fält, erityisasiantuntija, Tampereen yliopiston kirjasto. Esitysdiat
  12.45-13.15 Sosiaalisen median aineistojen arkistoinnin mahdollisuudet ja mahdottomuudet / Arja Kuula-Luumi, johtava asiantuntija, Tietoarkisto. Esitysdiat
  13.15-13.45 Laskennallinen analytiikka etnografisen sometutkimuksen tukena: tapaus Christchurch / Jukka Huhtamäki, yliopistotutkija, johtamisen ja talouden tiedekunta (TAU). Esitysdiat.
  Tauko
  13.55-14.25 Kuplan alla kuplii – affektiivisen someaineiston haasteet Kertomuksen vaarat -hankkeessa / Samuli Björninen, yliopistonlehtori, yhteiskuntatieteiden tiedekunta (TAU). Esitysdiat
  14.25-14.55 Poliitikkojen ja politiikan toimittajien näkyvät verkostot Twitterissä / Paavo Arvola, yliopistonlehtori, informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta (TAU). Esitysdiat
  14.55 Loppusanat

       #tausomesemma2021

 

Aineistonhallinta TKI-projekteissa
Mihin tallennan aineistoni TKI-projektin aikana? Entä jos haluan avata aineistoni muiden käytettäväksi? Mitä aineistojen kuvailussa kannattaa ottaa huomioon? Miten huolehdin tietosuojaan liittyvistä velvoitteista? Koulutuksessa kuulet perusasiat aineistonhallinnasta ja tietosuojasta TKI-projektin näkökulmasta.

Aineistonhallintaa ja etiikkaa opinnäytteiden ohjaajille ja tutkijoille
Tutkimusaineistojen hallinta eettisesti ja vastuullisesti kuuluu hyvään tieteelliseen käytäntöön ja on keskeistä myös opinnäytetöissä. Olennaista on osata myös tunnistaa ja välttää tutkimuseettisiä väärinkäytöksiä. Koulutuksessa käydään lävitse tutkimusaineistojen hallinta elinkaariajattelun mukaisesti, keskeiset eettiset näkökulmat huomioiden. Lisäksi koulutus pureutuu hyvän tieteellisen käytännön ja tutkimusetiikan periaatteisiin.

 


Kuka voi osallistua työpajaan?

 • Tutkijat, opettajat, jatko-opiskelijat, opiskelijat, ja kaikki muut, joita kiinnostaa aineistonhallinta, ovat lämpimästi tervetulleita.

Kuka työpajoja järjestää?

Työpajat järjestää kirjaston aineistonhallinnan asiantuntijat. Useimpiin työpajoihin tulee myös vierailevia asiantuntijoita esimerkiksi Tietohallinnosta, Tietosuojasta ja Tietoarkistosta.

Mitä emme tee?

Emme käsittele datayksikkötason yksityiskohtia, analyysi- tai tutkimusmenetelmiä. Emme myöskään kouluta Pythonia, R:ää tai analyysityökalujen käyttöä.

Mistä löydän esityskalvot tai tallenteet?

Esityskalvot ja mahdolliset videotallenteet päivitetään näille sivuille pian työpajan jälkeen.

Katso lisäksi avoimen julkaisemisen koulutukset kirjaston verkkosivuilta.