Koulutukset

Järjestämme aineistonhallinnan koulutuksia korkeakouluyhteisön jäsenille aina opiskelijoista opettajiin ja tutkijoihin. Pääpainopiste koulutuksissamme on aineistonhallinnan perusteissa, kuten aineistojen kuvailussa, tietosuoja-asioissa, tallennusratkaisuissa ja datan avaamisessa. Koulutuksen sisältöä voidaan tarvittaessa räätälöidä esimerkiksi tutkimusryhmän tai vaikkapa graduseminaarin tarpeiden mukaan. Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan mitä voisimme tarjota teille!

Koska osallistujien tarpeet ja käytännöt voivat olla hyvin erilaisia, tilaisuudet pyritään pitämään mahdollisimman vuorovaikutteisina. Jaa siis kokemuksiasi muiden osallistujien kanssa ja kysele, niin samalla opimme toisiltamme.

Jos et pääse työpajaan, voimme sopia myös toisen ajankohdan, ja keskustella sinua askarruttavista kysymyksistä. Laita viestiä osoitteeseen researchdata@tuni.fi, niin olemme sinuun yhteydessä.

 

Tutkimusdatan kerääminen REDCap-järjestelmällä

REDCap (Research Electronic Data Capture) on monipuolinen ja turvallinen työkalu erityisesti lääketieteellisen tutkimusdatan keräämiseen ja hallintaan.

HUOM! Koulutus on suunnattu Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveystieteiden alan tutkijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille sekä PSHP:n tutkijoille ja tutkimushoitajille.

Koulutus toteutetaan etäkoulutuksena (Zoom) kahdessa osiossa, jotka kummatkin tallennetaan:

Osio 1: 22. syyskuuta klo 13.00-16.00
Osio 2: 9. lokakuuta klo 13.00-16.00

Koulutus järjestetään yhteistyönä PSHP:n ja Tampereen yliopiston kesken. Kouluttajana toimii biostatistikko Eliisa Löyttyniemi Turun yliopistosta. Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä (PSHP + Tampereen yliopisto).

Ilmoittaudu viimeistään to 17.9. PSHP:n ilmoittautumisjärjestelmän kautta: https://bit.ly/2Ey2QdP

 

Aineistonhallintaa ja tietosuojaa pähkinänkuoressa

Mihin tallennan aineistoni tutkimuksen aikana? Entä jos haluan avata aineistoni muille? Mitä aineistojen kuvailussa kannattaa ottaa huomioon? Muistinko huomioida tietosuojan? Koulutuksessa kuulet perusasiat aineistonhallinnasta kirjaston asiantuntijoilta ja saat apua tutkimuksen tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä yliopiston tietosuojatiimiltä.

 

Tutkimuksen tietosuojailmoitus – mitä minun tarvitsee tietää

 

Aineistonhallintaa opinnäytetöiden ohjaajille

Mihin tallennan aineistoni tutkimuksen aikana? Entä jos haluan avata aineistoni muille? Mitä aineistojen kuvailussa kannattaa ottaa huomioon? Muistinko huomioida tietosuojan? Koulutuksessa kuulet perusasiat aineistonhallinnasta kirjaston asiantuntijoilta. Tämä tilaisuus on suunnattu opinnäytteiden ohjaajille, mutta muutkin ovat tervetulleita.

 

Tietosuojailmoitus opinnäytetyössä

 

Tutkimusdata ja etiikka opinnäytetöiden ohjaajille

  • 10.11. klo 13.00-15.00

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen

 

Aineistonhallinta TKI-projekteissa

Mihin tallennan aineistoni tutkimuksen aikana? Entä jos haluan avata aineistoni muille? Mitä aineistojen kuvailussa kannattaa ottaa huomioon? Muistinko huomioida tietosuojan? Koulutuksessa kuulet perusasiat aineistonhallinnasta kirjaston asiantuntijoilta ja saat apua tutkimuksen tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä yliopiston tietosuojatiimiltä. Tilaisuus on suunniteltu ammattikorkeakoulun henkilöstölle, mutta muutkin ovat tervetulleita.

  • 12.11 klo 9.00-10.30

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen

 

Lisenssiseminaari

  • Marraskuun loppupuolella järjestettävän seminaarin ohjelma ja tarkempi aikataulu täsmentyy myöhemmin.

 

Tietoturvaa ja tietosuojaa

  • 8.12 klo 9.00-10.30

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen

 

Tutkimusaineistojen anonymisointi

Aineiston anonymisointi tutkimuksen päätyttyä jää usein liian vähälle huomiolle. Siihen ei tunnu löytyvän aikaa, eikä osaamista. Tieteen avoimuuden edellyttämä aineistojen avaaminen voikin olla tuskastuttava haaste tutkijalle, jonka aineisto sisältää tietoja ihmisistä.

Koulutus keskittyy tutkimusaineistojen anonymisointiin käytännönläheisellä tavalla. Tietoarkiston asiantuntijat selittävät aluksi anonymisoinnin suunnittelun peruslähtökohdat ja termit.

Koulutuksessa käsitellään sekä määrällisen että laadullisen aineiston anonymisointia. Aineistoesimerkit annetaan tilaisuudessa. Osallistuminen ei vaadi ennakkovalmistautumista, mutta anonymisointiin kannattaa tutustua lukemalla Aineistonhallinnan käsikirjasta osio Tunnisteellisuus ja anonymisointi: https://www.fsd.uta.fi/aineistonhallinta/fi/tunnisteellisuus-ja-anonymisointi.html

  • Kouluttajat: Annika Valaranta (tietopalveluasiantuntija, Tietoarkisto) & Arja Kuula-Luumi (kehittämispäällikkö, Tietoarkisto)
  • Ajankohta: 10.12.2020 klo 9.30-12.00

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen

 

Kuka voi osallistua työpajaan?

  • Tutkijat, opettajat, jatko-opiskelijat, opiskelijat, ja kaikki muut, joita kiinnostaa aineistonhallinta, ovat lämpimästi tervetulleita.

Kuka työpajoja järjestää?

Työpajat järjestää kirjaston aineistonhallinnan asiantuntijat. Useimpiin työpajoihin tulee myös vierailevia asiantuntijoita esimerkiksi Tietohallinnosta, Tietosuojasta ja Tietoarkistosta.

Mitä emme tee?

Emme käsittele datayksikkötason yksityiskohtia, analyysi- tai tutkimusmenetelmiä. Emme myöskään kouluta Pythonia, R:ää tai analyysityökalujen käyttöä.

Mistä löydän esityskalvot tai tallenteet?

Esityskalvot päivitetään näille sivuille pian työpajan jälkeen. Emme kuitenkaan videoi tilaisuuksia, sillä pyrimme saamaan tilaisuuksiin keskustelua ja vuorovaikutusta.