Koulutukset

Järjestämme aineistonhallinnan koulutuksia korkeakouluyhteisön jäsenille aina opiskelijoista opettajiin ja tutkijoihin. Pääpainopiste koulutuksissamme on aineistonhallinnan perusteissa, kuten aineistojen kuvailussa, tietosuoja-asioissa, tallennusratkaisuissa ja datan avaamisessa. Koulutuksen sisältöä voidaan tarvittaessa räätälöidä esimerkiksi tutkimusryhmän tai vaikkapa graduseminaarin tarpeiden mukaan. Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan mitä voisimme tarjota teille!

Huom! Korona-tilanteen vuoksi kaikki koulutukset järjestetään tämän hetkisen tiedon mukaan etänä. Ilmoittautuminen on kuitenkin auki ja mahdollisista peruutuksista ilmoitamme erikseen ilmoittautuneille sekä tälle sivulle.

Koska osallistujien tarpeet ja käytännöt voivat olla hyvin erilaisia, tilaisuudet pyritään pitämään mahdollisimman vuorovaikutteisina. Jaa siis kokemuksiasi muiden osallistujien kanssa ja kysele, niin samalla opimme toisiltamme.

Jos et pääse työpajaan, voimme sopia myös toisen ajankohdan, ja keskustella sinua askarruttavista kysymyksistä. Laita viestiä osoitteeseen researchdata@tuni.fi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Ilmoittaudu mukaan suomenkielisiin tai englanninkielisiin koulutuksiin

Aineistonhallintaa ja tietosuojaa

Mihin tallennan aineistoni tutkimuksen aikana? Entä jos haluan avata aineistoni muille? Mitä aineistojen kuvailussa kannattaa ottaa huomioon? Muistinko huomioida tietosuojan? Koulutuksessa kuulet perusasiat aineistonhallinnasta kirjaston asiantuntijoilta ja saat apua tutkimuksen tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä yliopiston tietosuojatiimiltä.

 • ti 31.3. klo 10.30-11.30 Etänä Zoomissa https://tuni.zoom.us/j/664265184
 • ke 1.4. klo 9.15-10.15 Online (In English)
 • Monday April 6th at 13.15-14.15 Online (In English)
 • ti 7.4. klo 9.15-10.15 Järjestetään etäyhteydellä. Tämä tilaisuus on suunnattu opinnäytteiden ohjaajille, mutta muutkin ovat tervetulleita.
 • Thursday June 4th at 9.15-10.15 Hervanta campus, Main Building, classroom Cincinnati PB136 Place: TBA

Tietoiskut aineistonhallinnan teemoista

Aineistojen kuvailu ke 15.4. klo 9.15-10 Järjestetään etäyhteydellä

 • Mitä tutkimusaineiston kuvailulla tarkoitetaan tutkimuksen aikana ja aineistoa avattaessa? Miksi metadataa kannattaa tuottaa? Mitä elementtejä kannattaa kuvata? Millaisia työvälineitä ja keinoja minulla on kuvata tutkimusaineiston sisältöä, keruuta ja muuttujia? Käsiteltäviä aiheita ovat:
  • Tiedostojen nimeäminen, kansiorakenteet, readme-tiedostot, Qvain – tutkimusaineistojen kuvailutyökalu, datalehdet, kuvailutietojen avaaminen: tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin sekä esimerkkejä avatuista kuvailutiedoista.

Aineistojen tallennus ja käsittely ma 20.4. klo 9.15-9.45 Järjestetään etäyhteydellä

 • Mihin tallennan aineistoni tutkimuksen aikana? Mitä tallennusmahdollisuuksia yliopistolla on tarjota? Entä miten saan käyttööni CSC:n tarjoamat palvelut aineistojen käsittelyyn? Mihin tarkoitukseen kaupalliset palvelut soveltuvat ja mihin eivät? Tule kuulemaan tietoisku eri tallennusvaihtoehdoista. Käsiteltäviä aiheita:
  • OneDrive for Business, IDA, Kaupallisten tallennusratkaisuiden rajoitukset, Räätälöidyt tallennusratkaisut

Aineistojen avaaminen  ma 20.4. klo 9.45-10.15 Järjestetään etäyhteydellä.

Mitä aineistojen avaamisella tarkoitetaan? Mitä aineistoja oikeastaan pitäisi avata ja miksi? Entä mitä palveluita voin hyödyntää avaamiseen? Koulutuksen ohjelma:

 • Avoimuuden hyödyt ja vaatimukset; tutkimusaineiston avaaminen kokonaan vai rajoitetusti? Lisenssit ja käyttöehdot; Avaamiseen soveltuvat palvelut, kuten Tietoarkisto, Zenodo, Re3Data

Tutkimusaineiston anonymisointi opinnäyteohjaajille

 • Kouluttajat: Annika Sallinen (tietopalveluasiantuntija, Tietoarkisto) & Arja Kuula-Luumi (kehittämispäällikkö, Tietoarkisto)
 • ke 22.4. klo 13.15-14.45. Järjestetään etäyhteydellä. Tilaisuus on suunnattu opinnäytteiden ohjaajille, mutta muutkin ovat tervetulleita.

Aineiston anonymisointi tutkimuksen päätyttyä jää usein liian vähälle huomiolle. Siihen ei tunnu löytyvän aikaa, eikä osaamista. Tieteen avoimuuden edellyttämä aineistojen avaaminen voikin olla tuskastuttava haaste tutkijalle, jonka aineisto sisältää tietoja ihmisistä.

Koulutus keskittyy tutkimusaineistojen anonymisointiin käytännönläheisellä tavalla. Tietoarkiston asiantuntijat selittävät aluksi anonymisoinnin suunnittelun peruslähtökohdat ja termit.

Koulutuksessa käsitellään sekä määrällisen että laadullisen aineiston anonymisointia. Aineistoesimerkit annetaan tilaisuudessa. Osallistuminen ei vaadi ennakkovalmistautumista, mutta anonymisointiin kannattaa tutustua lukemalla Aineistonhallinnan käsikirjasta osio Tunnisteellisuus ja anonymisointi: https://www.fsd.uta.fi/aineistonhallinta/fi/tunnisteellisuus-ja-anonymisointi.html

Tutkimusaineiston tietoturva ja tietosuoja opinnäyteohjaajille

ti 19.5. klo 9.15-10.15 Kaupin kampus, Arvo-kirjasto, opetusluokka Mauri B 109. Tilaisuus on suunnattu opinnäytteiden ohjaajille, mutta muutkin ovat tervetulleita.

Kuka voi osallistua työpajaan?

 • Tutkijat, opettajat, jatko-opiskelijat, opiskelijat, ja kaikki muut, joita kiinnostaa aineistonhallinta, ovat lämpimästi tervetulleita.

Kuka työpajoja järjestää?

Työpajat järjestää kirjaston aineistonhallinnan asiantuntijat. Useimpiin työpajoihin tulee myös vierailevia asiantuntijoita esimerkiksi Tietohallinnosta, Tietosuojasta ja Tietoarkistosta.

Mitä emme teee?

Emme käsittele datayksikkötason yksityiskohtia, analyysi- tai tutkimusmenetelmiä. Emme myöskään kouluta Pythonia, R:ää tai analyysityökalujen käyttöä.

Mistä löydän esityskalvot tai tallenteet?

Esityskalvot päivitetään näille sivuille pian työpajan jälkeen. Emme kuitenkaan videoi tilaisuuksia, sillä pyrimme saamaan tilaisuuksiin keskustelua ja vuorovaikutusta.