Tietoa meistä

Datapalvelu tukee koko korkeakouluyhteisön tutkimusta moniammatillisesti.

Datapalvelussa toimivat kirjaston datatuki, tietohallinto, tutkimus- ja innovaatiopalvelut, lakipalvelut, asiakirjahallinto sekä tutkimusaineistojen hallintaan erikoistunut Tietoarkisto. Kauttamme tavoitat myös esimerkiksi tutkimuksen tietosuojaan tai etiikkaan erikoistuneet asiantuntijat. Ota meihin yhteyttä researchdata@tuni.fi

Kirjasto

Kirjaston datatuki tarjoaa tukea tutkimusaineistojen hallinnan suunnitteluun ja toteutukseen. Kommentoimme aineistohallintasuunnitelmia sekä järjestämme koulutusta ja opastusta. Tutkimusaineistojen hallinta -oppaastamme löydät laajasti tietoa aineistonhallinnasta. Kirjasto on vahvasti mukana edistämässä tutkimusaineistojen hallintaan liittyviä avoimia toimintamalleja niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Vaativammille tutkimushankkeille tarjoamme lisäksi datamanageripalvelua. Datamanageri on datanhallinnan ammattilainen, jonka tehtävät tutkimushankkeessa räätälöidään aina kunkin hankkeen tarpeiden mukaan.  Datamanageri voi muun muassa vastata datanhallinnan suunnittelusta, riskienhallinnasta, aineistonhallintasuunnitelman (DMP) laatimisesta, tietosuojadokumentaation laatimisesta tai esimerkiksi työstää dataa analyysejä varten. Datamanageri työskentelee projektitiimin jäsenenä ja osa palkasta katetaan projektin budjetista kohdennettujen tuntien mukaisesti. Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan teidän tarpeistanne.

Tutkimuksen IT

Tietohallinnon tutkimuksen IT-palvelut tarjoaa korkeakouluyhteisön tutkijoille tietoteknisiä palveluja tutkimuksen koko elinkaaren ajalle. Tarjoamme erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja datan tallennuspaikoiksi, laskennan ja prosessoinnin tukea sekä tukea tutkimuksen erikoisohjelmistojen hankintaan ja asennukseen koneelle.

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut tukee tutkijoita ja tutkimusryhmiä kilpailtuun tutkimusrahoitukseen liittyvissä kysymyksissä koko tutkimushankkeen elinkaaren ajan. Yksikön tiimit auttavat rahoituksen hakemisen suunnittelussa ja hakemusten valmistelussa, neuvovat projektin hallintaan liittyvissä asioissa sekä auttavat tutkimustulosten hyödyntämisessä, kaupallistamisessa ja innovaatioissa. Lisäksi yksikkö auttaa tutkimuksen eettiseen ennakkoarviointiin ja tutkimuslupiin liittyvissä kysymyksissä.

Lakipalvelut

Lakipalvelut antaa tukea tutkimukseen liittyvien sopimuksien, lainsäädännön, tekijänoikeuksien ja patenttien kanssa.

Asianhallinta

Asianhallinta auttaa tutkijoita tutkimusaineistojen säilyttämiseen ja säilytysaikoihin liittyvissä kysymyksissä. Tutkimustoiminnassa syntyvien asiakirjojen ja muiden asiakirjallisten tietoaineistojen käsittelyä, julkisuutta, säilytysaikaa ja muita käsittelytietoja säätelee tiedonohjaussuunnitelma (intra). Tampereen ammattikorkeakoulu noudattaa omaa arkistonmuodostussuunnitelmaansa.

Tietoarkisto

Tietoarkisto palvelee ja antaa tukea tutkimusaineistojen arkistointiin ja jatkokäyttöön liittyen. Vastaanotamme sähköisiä ja jatkokäytettävissä olevia tutkimusaineistoja. Autamme tutkimusaineistojen anonymisoinnissa ja kuvailussa sekä järjestämme koulutuksia. Säilytämme sähköiset tutkimusaineistot turvallisesti ja huolehdimme jatkokäytettävyydestä. Tietoarkistoon tallennetut tutkimusaineistot ovat saatavilla palveluportaali Ailassa. Aineistonhallinnan käsikirjan avulla saat yksityiskohtaista tietoa aineistonhallinnasta.