Dataa, kuten rakkauttakin voi etsiä monesta paikasta. Netistä, lähipiiristä, tuttavilta… Datan voi kerätä myös itse. Olipa lähde sitten mikä hyvänsä, luotettavuus on olennaista niin ihmissuhteissa kuin datankin kanssa.
Mistä sitten tiedän, onko tutkimusaineistoni luotettavaa? Ensimmäinen asia on toki se, voiko sen avulla saada vastausta tutkimuskysymykseeni. Jos aineisto on kerätty alun perin johonkin muuhun tarkoitukseen, niin miten se palvelee minun tarpeitani. Onko aineistoa riittävästi? Miten aineisto on kerätty? Mitä keruumenetelmää on käytetty? Millainen koeasetelma oli kyseessä? Keitä tai mitä on tutkittu? Käykö selkeästi ilmi, ketkä aineiston ovat keränneet. Voinko saada heiltä lisätietoja aineistosta?
Muuttujia on paljon niin datassa kuin rakkaudessakin ja pettymykset ovat kurjia. Luotettava aineisto luotettavasta lähteestä on kaiken A ja O.
Lukuvinkki:
- Kupferschmidt K (2018) Researcher at the center of an epic fraud remains an enigma to those who exposed him. Science. https://doi.org/10.1126/science.aav1079
Datapalvelu juhlistaa kansainvälistä Love Data -viikkoa 14.2-18.2.2022. Aineistonhallintaan liittyvissä asioissa ota yhteyttä datarakkauden ammattilaisiin researchdata@tuni.fi
Taustakuva: Luca Ambrosi on Unsplash